آلرژی و ایمنی شناسی بالینی
3.5
نوشته شده توسط زوپ

آلرژی فصلی

آلرژی فصلی که به آن التهاب مخاط بینی حساسیتی هم گفته می شود، علائم و نشانه هایی مانند سرماخوردگی، از قبیل آبریزش بینی، خارش چشم، گرفتگی بینی، عطسه و سینوزیت ایجاد می کند. اما برعکس سرماخوردگی، ویروس عامل آلرژی فصلی نیست. این آلرژی به علت واکنش حساسیتی به آلرژن های داخلی و خارجی مانند گرده، هیره، یا پوسته های کوچک و بزاقی که از گربه ها، سگ ها و سایر حیوانات دارای پوست یا پر ترشح می شود ایجاد می شود.جدا از اینکه تب یونجه حال شما را خیلی بد می کند، می تواند بر عملکرد در محل کار یا مدرسه تأثیر بگذارد و به طور کلی در زندگی شما تداخل ایجاد کند. اما مجبور نیستید علائم مزاحم را تحمل کنید. می توانید از محرک ها اجتناب کنید و درمان مناسب را پیدا کنید.

آشنایی با علائم آلرژی فصلی

علائم و نشانه های تب یونجه ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • آبریزش و گرفتگی بینی
  • خارش، قرمزی چشم (التهاب حساسیتی)
  • عطسه
  • سرفه
  • خارش بینی، سقف دهان یا گلو
  • پوست متورم و آبی رنگ زیر چشم (سیاهی زیر چشم)
  • ترشحات پشت حلقی
  • خستگی

دلایل ایجاد آلرژی فصلی

نشانه ها و علائم ممکن است در زمان خاصی از سال شروع یا تشدید شوند.این محرک ها عبارتند از:

  • گرده درخت که در اوایل بهار رایج است.
  • گرده علف که در اواخر بهار و تابستان رایج است.
  • گرده گیاه کهنه واشکه در پاییز رایج است.
  • هیره ها، سوسک ها و شوره سر حیوانات خانگی می توانند در طول سال آزاردهنده باشند.علائم ناشی از شوره ممکن است در زمستان که در و پنجره خانه ها بسته است بدتر شوند.
  • هاگ قارچ های داخلی و خارجی و کپک ها هم فصلی و هم دائمی به حساب می آیند.

آلرژی فصلی یا سرماخوردگی عادی ؟ هنگامی که تب یونجه دارید، سیستم ایمنی بدن ماده بی خطری را که در هوا وجود دارد به عنوان ماده ای مضر تشخیص می دهد و پادتن هایی را برای این ماده بی ضرر تولید می کند. دفعه بعد که در تماس با این ماده قرار می گیرید، این پادتن ها به سیستم ایمنی بدن علامت می دهند تا مواد شیمیایی مانند هیستامین را در جریان خون آزاد کنند، که باعث ایجاد واکنشی می شود که منجر به علائم و نشانه های تب یونجه می شود.

 

 

 

علائم و نشانه ها ممکن است مشابه باشند، بنابراین به سختی می توان گفت که به کدام بیماری مبتلا هستید.

    وضعیت

    علائم و نشانه ها

  مدت زمان شروع

مدت زمان

 

 
 

تب

بلافاصله بعد از قرار گرفتن در معرض آلرژن ها

  تا زمانی که در معرض آلرژن ها قرار دارید

سرماخوردگی

آبریزش بینی با مخاط غلیظ و زرد، بدن درد، تب خفیف

یک تا سه روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس سرماخوردگی

سه تا هفت روز

آشنایی با عوامل خطرساز در آلرژِی فصلی

موارد زیر می توانند خطر ابتلا به تب یونجه را افزایش دهند:

  • داشتن سایر حساسیت ها یا آسم
  • داشتن درماتیت آتوپیک (اگزما)
  • داشتن سابقه خانوادگی حساسیت یا آسم
  • زندگی یا کار کردن در محیطی که به طور مداوم شما را در معرض آلرژن ها قرار می دهد: مانند شوره حیوانات و یا هیره.

مشکلات مربوط به تب یونجه شامل موارد زیر می شوند:

  • کاهش کیفیت زندگی: تب یونجه باعث می شود از فعالیت های خود لذت نبرید و بازده کمتری داشته باشید. برای بسیاری از افراد، علائم تب یونجه منجر به غیبت در محل کار یا مدرسه می شوند.
  • خواب کم: علائم این نوع آلرژِی می توانند شما را بیدار نگه دارند یا خوابیدن را سخت کنند، که می تواند منجر به خستگی و احساس ناخوشایندی شود
  • بدتر شدن آسم: آلرژی فصلی می تواند علائم و نشانه های آسم، از جمله سرفه و خس خس سینه، را بدتر کند.
  • سینوزیت: گرفتگی سینوسی طولانی مدت به علت این آلرژِی ممکن است عفونت یا التهاب غشایی که خطوط سینوس را تشکیل می دهد، را افزایش دهد.
  • عفونت گوش:تب یونجه اغلب در کودکان باعث عفونت گوش میانی (اوتیتیس مدیا) است.

نحوه پیشگیری از آلرژی فصلی

هیچ راهی برای پیشگیری از مبتلا شدن به این آلرژی وجود ندارد.اگر تب یونجه دارید، بهترین کار این است که کمتر در معرض آلرژن هایی که علائم را در شما ایجاد می کنند باشید. قبل از اینکه در معرض آلرژن ها قرار بگیرید، با تجویز پزشک از داروهای ضدحساسیت استفاده کنید.

تشخیص : پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد، سابقه پزشکی بررسی می کند و احتمالاً یک یا هر دو آزمایش زیر را توصیه می کند:

  • آزمایش تست پوست: بعد از اینکه مقدار کمی از موادی که می توانند باعث واکنش حساسیتی شوند به بازو و یا بالای کمر تزریق شد، شما را کنترل می کنند تا واکنش حساسیتی از خود نشان دهید. اگر حساسیت داشته باشید، در محل آن آلرژن برآمدگی (کهیر) ایجاد می شود.
  • آزمایش حساسیت خون: نمونه خون به آزمایشگاه ارسال می شود تا پاسخ سیستم ایمنی بدن را به آلرژی مشخص اندازه گیری کند. این آزمایش که آزمایشradiallergosorbent  (RAST) هم نامیده می شود، مقدار آنتی بادی های حساسیت زا را که با نام آنتی بادی های ایمونوگلوبولین ائی (IgE) شناخته می شوند، در جریان خون اندازه گیری می کند.

آشنایی با درمان های آلرژی فصلی

بهتر است خود را کمتر در معرض موادی قرار دهید که موجب تب یونجه می شوند. اگر تب یونجه خیلی شدید نیست، داروهای بدون نسخه هم ممکن است برای کاهش علائم کافی باشند. برای علائم بدتر، ممکن است به داروهای تجویزی نیاز داشته باشید.بسیاری از افراد با ترکیب چند داروی حساسیتی علائم را بهبود می بخشند. می توانید چند دارو ی مختلف را امتحان کنید تا بفهمید چه دارویی اثربخش است. اگر فرزند شما تب یونجه داشته باشد، با پزشک در مورد درمان صحبت کنید. همه داروها برای استفاده کودکان مورد تائید نیستند. توضیحات داروها را با دقت مطالعه کنید.

داروهایی برای تب یونجه می توانید استفاده کنید :

  • کورتیکواستروئیدهای بینی: این اسپری های بینی به منظور پیشگیری و درمان التهاب بینی، خارش بینی و آبریزش ناشی از تب یونجه مفید هستند. برای بسیاری از مردم، این اسپری های بینی مؤثرترین داروی ضد تب یونجه هستند و اغلب اولین دارویی هستند که تجویز می شوند.

انواع این اسپری ها از جمله ممتازون (نازونکس) و بودزوناید (راینوکورت) که هر دو با نسخه قابل تهیه هستند، و فلوتیکازون (تسکین حساسیت فلوناز) بودزوناید (حساسیت راینوکورت) و تریامسینولون (اسپری 24 ساعته حساسیت ناساکورت) بدون نسخه هم قابل تهیه هستند.

اسپری تجویزی بینی آزلاستین و فلوتیکازون (دیمیستا) ترکیبی از آنتی هیستامین با استروئید است. همچنین عوارض جانبی می توانند شامل بو یا طعم ناخوشایند و تحریک بینی باشند.عوارض جانبی استروئیدها نادر هستند.

  • این داروها معمولاً به صورت قرص وجود دارند. با این حال، اسپری های بینی و قطره های چشم آنتی هیستامین هم وجود دارد. آنتی هیستامین می تواند به خارش، عطسه و آبریزش بینی کمک کند، اما در درمان گرفتگی اثر کمی دارد. آن ها با مسدود کردن ماده شیمیایی که توسط سیستم ایمنی بدن شما طی یک واکنش حساسیتی (هیستامین) آزاد می شود، اثر می کنند.

قرص های بدون نسخه شامل لوراتادین (کلاریتین، آلاورت)، سیتیزین (زایرتک حساسیت) و فکسوفنادین (حساسیت الگرا) هستند. اسپری های تجویزی آنتی هیستامین آزلاستین (Astelin ، Astepro) و الوپاتادین (پتاناز) علائم بینی را کاهش می دهند. قطره های چشمی آنتی هیستامین مانند کتوتیفن فومارات (Alaway) به کاهش خارش و تحریک چشم ناشی از تب یونجه کمک می کنند.

درمان حساسیت فصلی

دارو برای درمان آلرژی های فصلی 

داروهای ضد گرفتگی: این داروها بدون نسخه یا با نسخه به صورت مایع، قرص و اسپری های بینی قابل تهیه هستند. داروهای ضد گرفتگی خوراکی بدون نسخه عبارتند از پزودوافترین . اسپری های بینی شامل فنیل افرین هیدروکلراید و اکسی متازولین (افرین) است.داروهای ضد گرفتگی خوراکی می توانند عوارض جانبی مانند فشار خون، بی خوابی، تحریک پذیری و سردرد ایجاد کنند. از اسپری بینی ضد گرفتگی بیش از دو سه روز استفاده نکنید، ممکن است علائم را بدتر کند.

کرومولین سدیم: این دارو به صورت اسپری بینی بدون نسخه قابل تهیه است و باید چندین بار در روز استفاده شود. همچنین به صورت قطره چشم با نسخه قابل تهیه است. این دارو علائم تب یونجه را از طریق جلوگیری از انتشار هیستامین کاهش می دهد. اگر قبل از شروع علائم شروع به مصرف این دارو کنید بیشترین تاثیر را خواهد داشت.

مونته لوکاست قرص تجویزی است که برای جلوگیری از فعالیت لکوترین ها که مواد شیمیایی سیستم ایمنی بدن هستند و علائم حساسیت مانند تولید مایع بیش از حد را کنترل می کنند، مصرف می شود. این دارو به خصوص در درمان آسم ناشی از حساسیت موثر است. و اغلب هنگامی استفاده می شود که اسپری های بینی را نمی توان تحمل کرد یا در درمان آسم خفیف موثر است.مونته لوکاست می تواند باعث سردرد شود. در موارد نادر، آن را مرتبط به واکنش های روانشناختی مانند سراسیمگی، پرخاشگری، توهم، افسردگی و تفکر خودکشی دانسته اند. برای هرگونه واکنش روانشناختی غیر معمول، به پزشکی مراجعه کنید.

ایپراتروپیوم به صورت اسپری بینی تجویزی قابل تهیه می باشد و از طریق جلوگیری از تولید مایع بیش از حد در غده های  بینی باعث کاهش آبریزش بینی شدید می شود. این دارو در درمان گرفتگی، عطسه یا ترشحات پشت حلقی موثر نیست.عوارض جانبی خفیف این دارو عبارت است از خشک شدن بینی، خون دماغ شدن و خشک شدن گلو. و به ندرت عوارض جانبی شدیدتری مانند تاری دید، سرگیجه و به سختی ادرار کردن دارد. این دارو برای افراد مبتلا به گلوکوما یا مردانی با پروستات بزرگ توصیه نمی شود.

قرص کورتیکواستروئید مانند پردنیزون در بعضی موارد برای از بین بردن علائم حساسیت شدید استفاده شده. استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها می تواند عوارض جانبی جدی مانند آب مروارید، پوکی استخوان و ضعف عضلانی ایجاد کند، معمولاً برای مدت کوتاهی تجویز می شوند.

سایر درمان های آلرژی فصلی

  • تزریق های حساسیتی (ایمنی درمانی): اگر داروها علائم تب یونجه را از بین نبرند یا عوارض جانبی زیادی به وجود بیاورند، پزشک ممکن است تزریق های حساسیتی را پیشنهاد دهد (ایمونوتراپی یا درمان حساسیت زدائی). بین سه تا پنج سال، مقادیر بسیار کمی از آلرژن ها را طی تزریق های منظمی دریافت خواهید کرد. هدف این است که بدن خود را به آلرژن هایی که علائم را به وجود می آورند عادت دهید و نیاز به دارو را کاهش دهید.اگر به موی گربه، گرد و غبار یا گرده درختان، چمن یا علف حساس هستید، ایمنی درمانی بسیار تأثیرگذار خواهد بود. ایمنی درمانی در کودکان به جلوگیری از آسم کمک می کند.
  • قرص های حساسیت زیر زبانی : به جای تزریق کردن، مقدار کمی از آلرژن ها را به صورت قرص به طور روزانه می خورید.
  • سینوس های خود را شستشو دهید: شستشو ی حفره های بینی با محلول استریل نمکی (شستشوی بینی) راهی سریع، ارزان و موثر برای رفع گرفتگی بینی است. شستشو ،مخاط ها و آلرژن ها را از بینی پاک می کند.

در داروخانه یا فروشگاه به دنبال بطری فشاری یا ظرفی کوچک با دهانه برای شستشوی بینی بگردید. برای درست کردن محلول استریل نمکی از آب مقطر، استریل، از قبل جوشانده و خنک شده یا فیلتر شده با استفاده از فیلتری با دهانه 1 میکرونی یا کوچک تر استفاده کنید. همچنین مطمئن شوید که دستگاه شستشو را پس از هر بار استفاده با آب مقطر، استریل، از قبل جوشانده و خنک شده یا فیلتر شده بشویید و بگذارید خشک شود. این امکان وجود ندارد که کاملاً از آلرژن ها اجتناب کرد، اما می توانید علائم را با کمتر قرار گرفتن در معرض آن ها کاهش دهید. اگر می دانید به چه چیزی حساسیت دارید، می توانید از عوامل حساسیت زا دوری کنید.

درمان های خانگی آلرژی فصلی

گرده یا کپک ها

  • در فصل گرده افشانی درب و پنجره ها را ببندید.
  • خارج از خانه لباس آویزان نکنید؛ گرده ها می توانند به لباس ها بچسبند.
  • در خانه و ماشین خود از تهویه هوا استفاده کنید.
  • در سیستم تهویه خانه از فیلترهای ضد حساسیت استفاده کنید و آن را به طور مرتب تعویض کنید.
  • از فعالیت های بیرون از خانه در صبح زود که تعداد گرده ها زیاد است اجتناب کنید.
  • در روزهای خشک و پر از باد در خانه بمانید.
  • برای کاهش رطوبت خانه از رطوبت گیر هوا استفاده کنید.
  • در اتاق خواب و اتاق های دیگری که زمان زیادی را در آن ها صرف می کنید از فیلتر کارآمد ذرات هوا (HEPA) استفاده کنید.
  • از زدن چمن ها یا چیدن برگ ها اجتناب کنید.
  • هنگام تمیز کردن خانه یا باغبانی ماسک بزنید.

هیره گرد و غبار

  • روی تشک ها، رخت خواب ها و بالش ها روکش های ضد حساسیت بکشید.
  • ملافه ها و پتوها را در آب گرم با دمای حداقل 130 فارنهایت (54 سانتی گراد) بشویید.
  • برای کاهش رطوبت خانه از رطوبت گیر هوا استفاده کنید.
  • فرش ها را هر هفته با جارو برقی مجهز به فیلتر ذرات کوچک یا HEPA جارو بکشید.
  • اگر به هیره گرد و غبار بسیار حساسیت دارید، می توانید در جایی که می خوابید فرش نیندازید.

سوسک ها

  • ترک ها و شکاف هایی را که سوسک ها می توانند از آن داخل شوند ببندید.
  • شیرها و لوله هایی را که نشتی دارند درست کنید.
  • هر روز ظرف ها را بشورید و آشغا ل ها را بیرون ببرید.
  • خرده های غذا را از سطوح و کف خانه پاک کنید.
  • غذا ها، از جمله غذای حیوانات خانگی، را در ظرف های در بسته نگه دارید.
  • استفاده از آفت زدایی حرفه ای را در نظر بگیرید.

شوره حیوانات خانگی

  • در صورت امکان، حیوانات خانگی را بیرون از خانه نگه دارید.
  • سگ ها را دوبار در هفته حمام کنید.حیوانات خانگی را از اتاق خواب و مبلمان خود دور نگه دارید.

درمان های جایگزین برای آلرژی فصلی

در حالی که شواهد زیادی در مورد اینکه درمان های جایگزین چگونه اثر می کنند وجود ندارد، تعدادی از افراد آن ها را برای درمان تب یونجه امتحان می کنند. این درمان ها شامل موارد زیر هستند:

  • داروهای گیاهی و مکمل ها: عصاره بوته سایبان به جلوگیری از علائم حساسیت فصلی کمک می کند. اگر گیاه سایبان را امتحان می کنید، حتماً از محصول با برچسب "PA-free" استفاده کنید، که نشان می دهد مواد احتمالاً سمی حذف شده اند. شواهد محدودیت وجود دارد که نشان می دهند اسپرولینا و تینوسپورا کوردیفولیا هم ممکن است مؤثر باشند. داروهای گیاهی دیگر برای درمان حساسیت فصلی عبارتند از فلفل، عسل، ویتامین C و روغن ماهی؛ با این حال، مزایای آن ها مشخص نیست.
  • طب سوزنی: برخی افراد ادعا می کنند که طب سوزنی می تواند به علائم حساسیت فصلی کمک کند. شواهد محدودی وجود دارد که این درمان ها تأثیرگذار هستند، اما شواهد کمی از آسیب زایی آن ها وجود دارد.

مشاوره با پزشک آلرژی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر این علائم را داشتید به پزشک مراجعه کنید:

  • نمی توانید علائم خود را تسکین دهید.
  • داروهای ضدحساسیت کمکی نمی کنند و یا باعث عوارض جانبی آزاردهنده ای می شوند.
  • بیماری دیگری، مانند پولیپ بینی، آسم یا عفونت های مکرر سینوسی دارید که می توانند علائم آلرژِی فصلی را بدتر کنند.

بسیاری از افراد، به ویژه کودکان، به علائم آلرژِی فصلی عادت می کنند، بنابراین ممکن است تا زمانی که علائم شدید نشده درمان نشوند. اما درمان مناسب ممکن است موجب رفع بیماری شود.

آماده شدن برای ملاقات با پزشک

  • علائم را یادداشت کنید: زمانی که علائم رخ می دهند و آنچه را که به نظر می رسد باعث شروع آنها می شود بنویسید.علائمی که به نظر ربطی به آلرژِی فصلی ندارند را هم بنویسید.
  • تغییرات اخیر زندگی مانند نقل مکان به خانه ای جدید یا به منطقه ای جدید را بنویسید.
  • داروها، ویتامین ها و مکمل هایی را که مصرف می کنید در فهرستی بنویسید.
  • در صورت امکان، یکی از اعضای خانواده یا دوست را همراه خود ببرید: کسی که همراه شما است ممکن است اطلاعاتی را که پزشک به شما ارائه می دهد به خاطر بیاورد.
  • سؤالاتی را که از پزشک خود دارید بنویسید.

برخی از سؤالاتی که در مورد تب یونجه باید بپرسید عبارتند از

  • چه چیزی باعث ایجاد این علائم در من است؟
  • چه آزمایش هایی باید انجام بدهم؟
  • بهترین اقدام چیست؟
  • چه روش های دیگری می توانید پیشنهاد دهید؟
  • بیماری های دیگری هم دارم. چگونه می توانم آن ها را با هم مدیریت کنم؟
  • چه محدودیت هایی برای من وجود دارد؟

سوالاتی که ممکن است پزشک از شما بپرسد

  • علائم شما از چه زمانی شروع شدند؟
  • آیا این علائم همیشگی یا گاه به گاه هستند؟
  • ظاهراً چه چیزی باعث بهبود علائم شما می شود؟
  • از نزدیک ترین بستگان (مانند پدر و مادر یا خواهر یا برادر) آلرژِی فصلی  یا حساسیت ها ی دیگری دارند؟
  • آیا علائم در کار، مدرسه یا زمان خواب شما تداخل ایجاد می کنند؟

و در آخر

اگر نمی تونید فوراً به پزشک خود مراجعه کنید، داروهای بدون نسخه هم ممکن است به کاهش علائم کمک کنند. داروهایی هستند که می توانند به کاهش علائم تب یونجه کمک کنند. این داروها شامل قرص ها، مایعات، اسپری بینی و قطره های چشم هستند.