زنان ، زایمان و نازایی
3.58
نوشته شده توسط زوپ

درد سینه

درد سینه (ماستالژیا) مشکل رایجی در میان زنان است که به شکل حساسیت سینه ها، درد با سوزش تیز یا سفتی سینه ها بروز می کند و ممکن است دائمی باشد یا فقط گاهی اوقات احساس شود. شدت این درد از خفیف تا شدید متغیر است و به صورت زیر ایجاد می شود:

تنها چند روز در ماه و 2 الی 3 روز مانده به دوره قاعدگی. این درد طبیعی و با شدتی خفیف تا متوسط هر دو سینه را تحت تأثیر قرار می دهد.

1 هفته یا بیشتر در ماه، شروع آن قبل از دوره قاعدگی است و گاهی اوقات در طول دوره قاعدگی ادامه دارد. این درد خفیف تا شدید است و هر دو سینه را فرامی گیرد.در تمام طول ماه که با چرخه قاعدگی ارتباطی ندارد.زنانی که در سن یائسگی هستند نیز گاهی اوقات درد سینه دارند، اما این مشکل بیشتر در زنان جوانی که یائسه نشده اند رخ می دهد. بیشتر اوقات درد سینه نشان دهندهٔ بیماری غیر سرطانی (خوش خیم) سینه است و به ندرت با سرطان سینه در ارتباط است. بااین حال درد بدون علت سینه که در طی 1 یا 2 چرخهٔ قاعدگی یا پس از یائسگی ادامه پیدا کند نیازمند بررسی پزشک است.

علت ایجاد درد سینه

گاهی اوقات تعیین علت دقیق این درد مشکل است و عوامل دخیل در آن یک یا چند مورد از موارد زیر است:

هورمون های جنسی: ظاهراً درد چرخه ای سینه با هورمون ها و چرخهٔ قاعدگی در ارتباط است. درد چرخه ای سینه با بارداری یا یائسگی کاهش یافته یا از بین می رود.

ساختار سینه: درد غیر چرخه ای سینه غالباً ناشی از تغییراتی است که در مجرا یا غدد شیری رخ می دهد. این درد ممکن است ناشی از ایجاد کیست های سینه باشد. آسیب به سینه، جراحی پیشین سینه یا سایر عوامل مرتبط با آن ممکن است سبب درد سینه شوند. همچنین ممکن است این درد در خارج  از پستان مثلاً در دیواره قفسه سینه، عضلات، مفاصل یا قلب شروع شده و به سینه منتشر شود.

عدم تعادل اسیدهای چرب: عدم تعادل اسیدهای چرب در سلول ممکن است حساسیت بافت سینه به هورمون های موجود در گردش خون را افزایش دهد.

مصرف داروها: برخی از داروهای هورمونی از جمله داروهای ناباروری یا قرص های ضدبارداری ممکن است با این درد مرتبط باشند. همچنین حساسیت سینه ها یکی از عوارض جانبی احتمالی درمان با هورمون های استروژن و پروژسترون است که پس از یائسگی مصرف می شوند. درد سینه ممکن است با مصرف برخی از داروهای ضدافسردگی از جمله داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) مرتبط باشد.

اندازه سینه: درد غیرچرخه ای سینه در زنانی که سینه های بزرگ دارند با اندازه سینه ها در ارتباط است. درد سینه ناشی از سینه های بزرگ با درد گردن، شانه و کمر همراه است.

جراحی سینه: درد مرتبط با جراحی سینه و ایجاد اسکار گاهی همچنان پس از بهبودی جای شکاف ادامه دارد.

تشخیص درد سینه

معاینه و آزمایش های تشخیصی شامل موارد زیر است:

معاینه بالینی سینه: پزشک تغییرات سینه را بررسی کرده و سینه ها، غدد لنفاوی در پایین گردن و زیر بغل را معاینه می کند. احتمالاً برای اطمینان از اینکه درد سینه با بیماری دیگری مرتبط است یا خیر به صدای قلب و شش ها گوش داده و قفسه سینه و شکم را نیز معاینه می کند. اگر در سابقه پزشکی، معاینه سینه ها و معاینه جسمانی موردی غیرطبیعی وجود نداشته باشد به آزمایش های دیگر نیاز نیست.

ماموگرافی: اگر پزشک توده یا سفت شدگی غیرطبیعی در سینه احساس کند یا متوجه شود درد در ناحیه خاصی از سینه متمرکز شده است برای بررسی آن  رادیولوژی سینه را تجویز می­کند.(ماموگرافی تشخیصی)

نمونه برداری از سینه: توده های مشکوک سینه، مشاهده نواحی ضخیم شدهٔ غیرطبیعی در تصویربرداری سینه برای تشخیص نیازمند بیوپسی یا نمونه برداری از سینه است. پزشک برای نمونه برداری نمونه کوچکی از بافت سینه را از قسمت مورد نظر خارج کرده و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می کند.

آشنایی با درمان درد سینه

درد سینه در بیشتر زنان با گذشت زمان و خودبه خود برطرف می شود و نیازی به درمان ندارد.

اگر به درمان نیاز داشته باشید، احتمالاً پزشک موارد زیر را توصیه می کند:

برطرف کردن عامل زمینه ای یا تشدید کننده: برای این کار تغییر ساده ای نیاز است، مثلاً استفاده از سینه بند با پشتیبانی بیشتر.

استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) موضعی: درصورتی که درد سینه شدید دارید باید از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی استفاده کنید. احتمالاً پزشک استعمال مستقیم پماد NSAID را در محل درد توصیه می کند.

تغییر قرص های ضدبارداری: اگر از قرص های ضدبارداری استفاده می کنید، حذف هفته ای که نباید قرص مصرف کنید یا تغییر روش جلوگیری در کاهش درد مؤثر خواهد بود؛ اما قبل از آن با پزشک مشورت کنید.

کاهش دوز مصرفی داروهای هورمونی یائسگی: باید دوز مصرفی داروهای هورمونی یائسگی را کاهش داده یا مصرف آن­ها را قطع کنید.

مصرف داروهای تجویزی: دانازول تنها داروی تجویزی تایید شده سازمان غذا و دارو در معالجه درد و حساسیت سینه ها است. بااین حال مصرف این دارو با عوارض جانبی شدیدی مانند آکنه، افزایش وزن و تغییرات صدا همراه است که مصرف آن را محدود می کند. تاموکسیفن نیز که داروی تجویزی برای درمان و پیشگیری از سرطان سینه است برای برخی زنان توصیه می شود، اما عوارض جانبی آن از این درد آزاردهنده تر است.

آشنایی با درمان خانگی درد سینه

با اینکه تحقیقات کمی در مورد تأثیر روش های خود مراقبتی وجود دارد، بعضی از آن ها ارزش امتحان کردن را دارند:

استفاده از کمپرس گرم یا سرد بر روی سینه ها

پوشیدن سینه بند حمایتی محکم: در صورت امکان توسط شخصی حرفه ای بسته و تنظیم شود.

پوشیدن سینه بند ورزشی: مخصوصاً اگر سینه های شما بسیار حساس اند

استفاده از ریلکسیشن تراپی (آرامش درمانی): این کار به کنترل اضطراب مرتبط با درد شدید سینه کمک می کند.

کاهش یا قطع مصرف کافئین: به کار بردن تغییرات رژیمی در برخی زنان مؤثر است، بااین حال پژوهش در مورد تأثیر کافئین بر درد سینه و دیگر علائم پیش از قاعدگی قطعی نیست.

پیروی از رژیم غذایی کم چرب: بر اساس پژوهش های مشاهده ای پیروی از رژیم غذایی کم چرب و مصرف کربوهیدرات های پیچیده در کاهش درد سینه در برخی زنان مؤثر است.

استفاده از مسکن های بدون نسخه: مصرف مسکن هایی مانند استامینوفن (تیلنول و غیره) یا ایبوپروفن (ادویل، ایبوپروفن موترین و غیره)، اما در مورد دوز مصرفی با پزشک خود مشورت کنید، چون مصرف طولانی مدت آن ها با افزایش خطر مشکلات کبدی و عوارض دیگر همراه است.

یادداشت علائم: زمان درد سینه و علائم دیگر را به منظور تشخیص درد چرخه ای و غیر چرخه ای یادداشت کنید.

آشنایی با درمان درد سینه

سایر درمان ها

در برخی زنان مصرف ویتامین ها و مکمل های رژیمی در کاهش درد و شدت آن مؤثر است. از پزشک خود در مورد نتیجه بخش بودن، دوز مصرفی و عوارض احتمالی آن ها سؤال کنید.

روغن گل مغربی: این مکمل با تغییر تعادل اسیدهای چرب در سلول ها درد را کاهش می دهد.

ویتامین E: مطالعات اولیه نشان می دهد مصرف ویتامین E در زنانی که پیش از قاعدگی دچار درد سینه می شوند و در دورهٔ قاعدگی درد متغیر و همراه با نوسان را تجربه می کنند مؤثر است. در پژوهشی 200 واحد (IU) ویتامین E دو بار در روز و به مدت 2 ماه برای بهبود علائم در زنانی که درد چرخه ای سینه داشتند مصرف شد. ولی پس از 4 ماه تأثیر مثبت بیشتری ایجاد نشد.

حداکثر دوز مصرفی ویتامین E در بزرگ سالان بالای 18 سال، زنان باردار و زنان شیرده روزانه 1000 میلی گرم یا (1500 واحد) است.

اگر برای درد سینه از مکمل ها استفاده می کنید، در صورت عدم بهبود پس از چند ماه مصرف آن  را قطع کنید. هر بار فقط یک نوع مکمل را استفاده کنید تا به طور دقیق متوجه شوید آیا در تسکین درد مؤثر است یا خیر.

 چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

دردی که هرروز و به مدت چند هفته ادامه دارد

دردی که در ناحیه خاصی از سینه احساس می شود

دردی که با گذشت زمان تشدید می شود

دردی که سبب اختلال در فعالیت های روزانه می شود

با اینکه در زنانی که نشانه اصلی آن ها درد سینه است احتمال سرطان پایین است، اما اگر پزشک انجام آزمایش ها را توصیه می کند باید به توصیه او عمل کنید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

اگر به تازگی دچار درد سینه شده اید، این درد ممکن است باعث آسیب به بخشی از سینه شده یا کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهد. برای بررسی آن به پزشک مراجعه کنید. در برخی موارد زمانی که برای گرفتن وقت ویزیت تماس می گیرید سریعاً به متخصص بیماری های سینه ارجاع داده می شوید.

در ارزیابی اولیه درد سینه پزشک سابقه پزشکی خود را بررسی می کند. او در مورد محل درد و ارتباط آن با چرخه قاعدگی و موارد مرتبط با سابقه پزشکی که ممکن است نشان دهنده علت درد باشد سؤال می پرسد. به منظور آمادگی باید:

تمامی علائم خود را یادداشت کنید: حتی اگر با درد سینه مرتبط نباشد.

درد خود را در مقیاس 1 تا 10 درجه بندی کنید: 1 به معنای بدون درد و 10 شدیدترین دردی است که می توان تصور کرد.

بررسی اطلاعات شخصی مهم: استرس های عمده یا تغییرات اخیر در زندگی.

فهرستی از داروهای مصرفی خود تهیه کنید: ویتامین ها و مکمل هایی که به طور منظم مصرف می کنید.

سؤالات خود از پزشک: سؤالات خود را از مهم ترین تا کم اهمیت ترین یادداشت کنید.

سؤالاتی که باید از پزشک بپرسید:

علت احتمالی  این علائم چیست؟

انجام چه آزمایش هایی نیاز است؟

برای این بیماری کدام روش های درمانی را توصیه می کنید؟

آیا می توانم از درمان های خانگی استفاده کنم؟

سوالاتی که ممکن است پزشک از شما بپرسد

احتمالاً پزشک این سؤالات را از شما می پرسد:

در کدام قسمت از سینه احساس درد دارید؟

چه مدت درد سینه دارید؟

شدت درد خود را از 1 تا 10 تعیین کنید.

آیا در یکی از سینه ها یا در هر دو درد دارید؟

آیا درد سینه شما الگوی خاصی دارد؟

آیا تاکنون ماموگرافی انجام داده اید؟ آخرین بار چه زمانی بوده است؟

آیا علائم یا نشانه هایی مانند توده سینه، ضخیم شدگی بخشی از بافت سینه یا ترشح از نوک سینه دارید؟

آیا تغییرات پوستی مانند قرمزی یا خارش پوست سینه دارید؟

آیا اخیراً زایمان کرده اید یا سقط جنین داشته اید؟

تأثیر درد بر کیفیت زندگی شما مثلاً خواب، رابطه جنسی یا کار شما چگونه است؟ آیا درد مانع از انجام فعالیت روزانه شما شده است؟

آیا اخیراً فعالیت هایی داشته اید که باعث آسیب دیدگی قفسه سینه و ارتباط آن با درد سینه شده باشد؟

همچنین پزشک ریسک احتمالی سرطان سینه را در شما بر اساس عواملی مانند سن، سابقه خانوادگی و سابقه قبلی ضایعات پیش سرطانی بررسی می کند.