زنان ، زایمان و نازایی
3.53
نوشته شده توسط زوپ

سرویسیت

سرویسیت التهاب سرویکس یا دهانه رحم است، قسمت باریک و انتهایی رحم که به سمت واژن باز می شود.علائم احتمالی سرویسیت عبارت اند از: خونریزی بین دوره های قاعدگی، درد حین رابطه جنسی و یا ترشحات غیرطبیعی واژن حین معاینه سرویکس. البته، این امکان نیز وجود دارد که سرویسیت بدون هیچ علائم و نشانه ای باشد.سرویسیت اغلب ناشی از عفونت های مقاربتی نظیر کلامیدیا یا سوزاک است. این عارضه گاهی به دلایل غیر عفونی نیز ایجاد می شود. درمان موفق سرویسیت شامل درمان دلیل مربوط به التهاب است. 

آشنایی با علائم سرویسیت

سرویسیت در اغلب موارد هیچ علائم و نشانه ای ندارد و تنها پس از معاینه لگنی توسط پزشک یا شخص دیگر ممکن است متوجه این عارضه بشوید. علائم سرویسیت در صورت وجود عبارت اند از:

ترشحات زیاد و غیرمعمول واژن

تکرر ادرار و درد حین ادرار کردن

درد هنگام مقاربت جنسی

خونریزی بین دوره های قاعدگی

خونریزی واژینال پس از رابطه جنسی؛ این خونریزی ربطی به قاعدگی ندارد

علت ایجاد سرویسیت

دلایل احتمالی سرویسیت عبارت اند از:

عفونت های مقاربتی. در اغلب موارد، عفونت های میکروبی و ویروسی ناشی از تماس جنسی موجب بروز سرویسیت می شوند. این بیماری می تواند ناشی از عفونت های شایع مقاربتی (STIs)، نظیر سوزاک، کلامیدیا، تریکوموناسی و تبخال تناسلی بروز کند.

واکنش های آلرژیک. آلرژی به اسپرم کش های ضدبارداری یا لاتکس کاندوم ها می تواند موجب سرویسیت شود. واکنش به محصولات بهداشتی زنانه، نظیر دوش واژینال یا دئودورانت های زنانه، نیز می تواند باعث این بیماری شود.

 رشد بیش ازحد باکتری. رشد بیش ازحد برخی باکتری ها که به طور طبیعی در واژن هستند (واژینوز باکتریال) نیز می تواند منجر به بروز سرویسیت شود.

آشنایی با عوامل خطرساز سرویسیت

در موارد زیر خطر ابتلا شما به سرویسیت بالاست:

انجام رفتارهای جنسی پرخطر، نظیر رابطه جنسی محافظت نشده، رابطه جنسی با چندین نفر یا رابطه جنسی با فردی که دارای رفتارهای جنسی پرخطر است.

اقدام به مقاربت جنسی در سنین پایین

داشتن سابقه عفونت های مقاربتی

دهانه رحم همانند سدی مانع ورود باکتری ها و ویروس ها به داخل رحم می شود. وقتی این دهانه عفونی شود، خطر سرایت این عفونت به داخل رحم افزایش پیدا می کند.

سرویسیت ناشی از سوزاک یا کلامیدیا می تواند به دیواره های رحم و لوله های فالوپ سرایت کند و منجر به بیماری التهابی لگن (PID) شود؛ عفونت ارگان های تولیدمثل که در صورت عدم درمان می تواند موجب مشکلاتی برای باروری شود.

سرویسیت همچنین می تواند موجب افزایش خطر ابتلا زنان به ایدز در اثر رابطه جنسی با شریک آلوده شود.

پیشگیری از سرویسیت

برای کاهش خطر ابتلا به سرویسیت ناشی از عفونت های مقاربتی به طور مداوم و صحیح در هر بار رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. کاندوم ها در مقابل گسترش STIها نظیر سوزاک و کلامیدیا که می توانند منجر به سرویسیت شوند بسیار مؤثر هستند. داشتن رابطه بلندمدتی که در آن هم شما و هم طرف مقابل شما سالم است و هر دو متعهد هستید که منحصراً با یکدیگر رابطه جنسی برقرار کنید می تواند احتمال ابتلا به STI را کاهش دهد. 

تشخیص سرویسیت

پزشک برای تشخیص سرویسیت معاینات فیزیکی انجام می دهد، از جمله:

معاینه لگنی. در حین این معاینه، پزشک ارگان های لگنی را برای نواحی متورم و حساس بررسی می کند. پزشک همچنین ممکن است ابزار اسپکیولوم را داخل واژن قرار دهد تا دیواره های بالا، پایین و اطراف واژن و سرویکس را مشاهده کند.

جمع آوری نمونه. پزشک در فرایندی شبیه پاپ اسمیر، با استفاده از برس یا گوش پاک کن به آرامی نمونه ای از مایع واژن یا سرویکس را برمی دارد. سپس این نمونه را برای تشخیص عفونت به آزمایشگاه می فرستد. تست های آزمایشگاهی را می توان بر اساس نمونه ادرار نیز انجام داد.

آشنایی با درمان سرویسیت

آشنایی با درمان سرویسیت

برای سرویسیت ناشی از واکنش های آلرژیک به محصولاتی نظیر اسپرم کش یا محصولات بهداشتی زنانه نیازی به درمان نیست. اگر مبتلا به سرویسیت ناشی از عفونت های مقاربتی هستید، هم شما و هم شریک جنسی شما نیاز به درمان با داروهای آنتی بیوتیک دارید. برای عفونت های مقاربتی نظیر سوزاک، کلامیدیا یا عفونت های باکتریایی از جمله واژینوز باکتریال داروهای آنتی بیوتیک تجویز می شود.

پزشک در صورت ابتلا شما به تبخال تناسلی ممکن است داروهای ضد ویروس تجویز کند که به کاهش دفعات ابتلا به علائم سرویسیت کمک می کند. هرچند هیچ درمانی برای تبخال تناسلی وجود ندارد. تبخال عارضه ای مزمن است که ممکن است در هر زمانی به شریک جنسی شما سرایت کند.

پزشک همچنین ممکن است برای سرویسیت ناشی از سوزاک یا کلامیدیا دستور دهد که به صورت مکرر آزمایش بدهید.

برای اجتناب از انتقال عفونت باکتریایی به شریک جنسی شما، صبر کنید تا دوره درمانی که پزشک برای شما تجویز کرده است به پایان برسد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

ترشحات مستمر و غیر معمول واژن

خونریزی از واژن در زمان غیر قاعدگی

درد در هنگام رابطه جنسی

سرویسیت ممکن است به طور اتفاقی در حین معاینه معمول لگنی مشخص شود و در صورت نداشتن علت عفونی نیازی به درمان هم ندارد. هرچند، درصورتی که دارای علائم غیرمعمول واژینال هستید طوری که باید برای مراجعه به پزشک برنامه بریزید، باید به متخصص زنان یا پزشک عمومی مراجعه کنید.

از آنجائی که ملاقات ها معمولاً کوتاه هستند و اغلب زمینه های زیادی برای پوشش وجود دارد، بهتر است خود را برای ملاقات با پزشک کاملاً آماده کنید. این اطلاعات به شما کمک می کند که برای ملاقات با پزشک آماده شوید. 

از تامپون استفاده نکنید.

 دوش واژینال نگیرید.

 نام شریک جنسی خود و تاریخ برقراری رابطه جنسی با وی را بدانید.

 لیستی از تمام داروها یا مکمل های مصرفی خود تهیه کنید.

 آلرژی های خود را بشناسید.

 سؤالاتی که می خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.

سوالاتی که باید از پزشک بپرسید 

چطور به این عارضه مبتلا شدم؟

 آیا نیاز به مصرف دارو دارم؟

 آیا داروهای بدون نسخه برای درمان این مشکل وجود دارد؟

 آیا شریک جنسی من هم نیاز به آزمایش و درمان دارد؟

اگر علائمم بعد از درمان بازگردند چه کار باید بکنم؟

برای پیشگیری از ابتلا به سرویسیت در آینده چه کاری می توانم بکنم؟

اگر طی ملاقات با پزشک سؤالات بیشتری به ذهن شما خطور کرد بدون معطلی از وی بپرسید. 

سوالاتی که ممکن است پزشک از شما بپرسد

پزشک احتمالاً معاینه فیزیکی شامل معاینه لگنی و تست پاپ اسمیر انجام می دهد. پزشک ممکن است نمونه ای از مایع واژن یا سرویکس را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد.

پزشک همچنین ممکن است سؤالات زیادی در خصوص بیماری شما از شما بپرسد، از جمله:

چه علائم واژینالی دارید؟

 آیا مشکل ادرار مثلا درد هنگام ادرار دارید؟

 چه مدتی است که این علائم را دارید؟

آیا از لحاظ جنسی فعال هستید؟

آیا شما یا شریک جنسی شما تابه حال مبتلا به عفونت های مقاربتی بوده اید؟

 آیا هنگام رابطه جنسی دچار درد یا خونریزی می شوید؟

آیا از دوش واژینال یا اسپری های بهداشتی زنانه استفاده می کنید؟

 آیا باردار هستید؟

آیا از داروهای غیر نسخه ای برای درمان بیماری خود استفاده کرده اید؟