پوست ، مو و ناخن
4
dpTJqEy7tgCRuyNJFZUh1571574362.jpeg
دکتر سمیه حجازی نیا

زمان مطالعه 10 دقیقه
پسوریازیس

یک بیماری پوستی است که به صورت نواحی خارش دار قرمز پوسته دار بیشتر روی زانو، آرنج، تنه و کف سر دیده میشود. پسوریازیس یک بیماری شایع مزمن یا طولانی، بدون بهبود یا درمان قطعی می باشد  که تمایل دارد که به صورت دوره ای به مدت چند هفته تا چند ماه عود داشته باشد و سپس برای مدتی فروکش میکند و خفیف میشود. درمان‌هایی برای کمک و کنترل علائم وجود دارند و شما می توانید استراتژی ها یا عادت های زندگیتان را تغییر دهید واز یک سری  دستورالعمل‌ها استفاده بکنید تا زندگی بهتری همراه با پسوریازیس داشته باشید.

علائم یا نشانه ها پسوریازیس

علائم و نشانه های پسوریازیس از شخصی به شخص دیگرمتفاوت است .شایع‌ترین علائم و نشانه ها شامل:

  • برجستگی های قرمز رنگ پوست که با یکسری پوسته های ضخیم نقره‌ای رنگ پوشانده شده است
  • نواحی کوچک قطره مانند یا دانه های  کوچک پوسته دار که بیشتر در کودکان دیده میشود
  • پوست خشک و ترک خورده که ممکن است خونریزی کند یا خارش دار شود
  • احساس خارش سوزش دردناکی و ناخن هایی که ضخیم شده و خورده شده اند یا حفره های کوچک روی آنها ایجاد شده است
  • سفتی و متورم شدن مفاصل

پسوریازیس میتوانند سایزهای بسیار مختلفی داشته باشد از نقاط بسیار ریز یا سوزنی و پوسته ریزی های شوره مانند تا ضایعات بزرگ که نواحی وسیعی از بدن را می پوشاند. اغلب نواحی در قسمت های پایین کمر، آرنج ،زانو، ساق پا، کف پا و کف دست، صورت و کف سر را درگیر میکند. اغلب مدل های پسوریازیس به صورت دوره ای عود می کنند به مدت چند هفته تا چند ماه عود دارند و سپس برای یک زمانی یا برای همیشه به فروکش یا خاموشی تبدیل میشوند. مدلهای مختلفی از بیماری پسوریازیس وجود دارد:

 پسوریازیس پلاکی

شایع ترین فرم بیماری پسوریازیس همین فرم پلاکی می‌باشد. پلاک‌های پسوریازیس ایجاد یک سری ضایعات برجسته قرمز و خشک می‌کنند که روی آنها پوسته های نقره رنگی پوشیده شده  و ممکن است دردناک و خارش دار باشند .این ضایعات تعداد شان ممکن است محدود یا متعدد باشد و معمولاً روی آرنج، زانو، قسمت پایین کمر یا تنه و کف سر دیده میشوند.

پسوریازیس ناخن

پسوریازیس معمولاً میتواند ناخن های دست و پا را درگیرکند وایجاد حفراتی بر روی ناخن بکند و رشد غیر طبیعی ناخن و تغییر رنگ ایجاد کند .ناخنهای پسوریازیسی یا ناخن های صدفی ممکن است شکننده باشند و از بستر ناخن جدا شوند (اونیکولیز) و در موارد شدید ممکن است ناخن از بین برود.

پسوریازیس قطره ای

این مدل از پسوریازیس معمولاً به طور اولیه در کودکان و نوجوانان دیده میشود به دنبال یک عفونت باکتریایی ایجاد میشود مثل عفونت استرپتوکوک گلو و یک سری ضایعات قطره مانند کوچک پوسته دار روی تنه بازو و ساق پا دیده میشود.

 پسوریازیس معکوس

پسوریازیس معکوس عمدتا پوست نواحی چین دار بدن را درگیر میکند مانند کشاله ران ،باسن ،سینه . پسوریازیس معکوس ایجاد یک سری نواحی قرمز، صاف بدون پوسته روی پوست ایجاد می کند که با تعریق و خاراندن بدترمی‌شوند .معمولاً پوسته وجود ندارد و پوست یکدست قرمزمیباشد. عفونت قارچی میتواند باعث شعله ور شدن این مدل از پسوریازیس شود.

پسوریازیس پوستچولر

این مدل از پسوزیاریس نادراست و ضایعات حاوی چرک یا بطورگسترده در کل بدن( فرم پسوریازیس پوستچولر جنرالیزه) دیده میشود یا در نواحی کوچکی را در کف دست و پا درگیرمیکند.

پسوریازیس اریترودرمیک

نادرترین فرم پسوریازیس، فرم اریترودرمی پسوریازیس میباشد که  تمام بدن قرمز و پوسته دار میشود و خارش و سوزش شدیدی دارد یا یک راش قرمز پوسته دار در تمام بدن ایجاد میشود که ایجاد احساس سوزش و خارش شدید دارد.

آرتریت پسوریازیسی

آرتریت پسوریازیک ایجاد مفاصل دردناک و متورم می کند که تیپیک برای آرتریت هستند. گاهی علائم مفصلی اول ظاهر میشوند یا تنها علامت از پسوریازیس هستند و ممکن است درگیری پوستی همراه با آن وجود داشته باشد یا نداشته باشد و ممکن است در آن زمان فقط درگیری ناخن دیده شود .علائم از خفیف تا شدید متغیر است و میتواند هر کدام از مفاصل را درگیر کند .میتواند ایجاد سفتی و آسیب  پیشرونده در مفاصل کند که در موارد شدید منجر به یک آسیب دائم مفاصل میشود.

عوارض پسوریازیس

اگر شما مبتلا به بیماری پسوریازیس هستید شما در ریسک بالاتر این شرایط قرار دارید که شامل : آرتریت پسوریازیسی که باعث درد, سفتی, تورم  در مفاصل و اطراف آن می شود اختلال چشم (کانژکتیویت، یوویت،بلفاریت)، چاقی، دیابت تیپ 2 ،افزایش فشار خون، بیماری های سیستم قلبی عروقی، سایر بیماری های اتوایمیون (مثل سلیاک، بیماری التهابی روده بیماری یا همان بیماری کرون) ، اختلال سیستم روحی مثل اعتماد به نفس پایین و افسردگی

تشخیص پسوریازیس

پزشک شما از سوالاتی در مورد وضعیت سلامت شما خواهد پرسید و شما را معاینه خواهد کرد پوست سرو ناخن شما را معاینه خواهد کرد ممکن است نمونه کوچکی از بافت را برای بررسی در زیر میکروسکوپ (بیوپسی یا نمونه برداری) انجام دهد انجام بیوپسی یا نمونه برداری به تشخیص نوع پسوریازیس و رد کردن سایر تشخیص ها کمک خواهد کرد.

درمان پسوریازیس

درمان پسوریازیس به متوقف شدن رشد سریع سلول ها کمک می کند و باعث برطرف کردن پوسته ها می شود. درمان ها شامل کرم ها و پمادها (درمان موضعی) ,نوردرمانی( فتوتراپی) و درمان های تزریقی و خوراکی می باشد. این که شما از کدام درمان استفاده کنید بستگی به شدت بیماری شما دارد و میزان پاسخ دهی شما به درمان های قبلی. شما ممکن است نیاز باشد که داروهای مختلفی را امتحان کنید یا ترکیبی از درمان‌ها را استفاده کنید تا به یک گزینه درمانی مناسب برای کنترل بیماری تان برسید معمولاً بیماری احتمال عود یا برگشت وجود دارد.

درمان موضعی پسوریازیس

کورتیکو استروئیدها این داروها به طور شایع برای درمان بیماری پسوریازیس خفیف تا شدید استفاده میشود و به شکل کرم، پماد، لوسیون، ژل، فوم، اسپری یا شامپو موجود هستند. پمادهای کورتیکواستروئید خفیف (هیدروکورتیزون) معمولاً برای نواحی حساس مثل صورت یا چینهای بدن شما برای درمان ضایعات وسیع استفاده می شوند. پماد کورتیکوئیداستروئید موضعی ممکن است یک بار در روز در طی دوره ای که بیماری فعال است استفاده شود و زمانی که بیماری فروکش کرده برای جلوگیری ازعود آن به صورت یک روز درمیان یا فقط در آخر هفته توصیه شود. پزشک شما ممکن است از کرم یا پماد های کورتیکواستروئید قوی تر مثل تریامسینولون و یا کلوبتازول را برای درمان نواحی که حساس تر هستند یا وسعت کمتری دارند یا مقاوم به درمان هستند استفاده کند .استفاده طولانی مدت و استفاده بیش از حد از کورتیکواستروئید قوی می تواند باعث نازکی پوست شود با گذشت زمان ممکن است میزان اثر‌بخشی داروی کم شود و داروی دیگر تأثیر نکند. آنالوگ های ویتامین دی فرم های سنتتیک از ویتامین دی مثل Calcitriol یا Calcipotriene باعث کند کردن روند رشد سلولی می شود این مدل از داروها می تواند به تنهایی یا در ترکیب با کورتیکواستروئید موضعی استفاده شوندCalcitriol  تحریک کمتری را در نواحی حساس ایجاد می‌کند Calcitriol  و Calcipotriene  معمولاً گران تر از کورتیکواستروئید موضعی هستند. رتینوئیدها تازاروتن معمولاً به عنوان ژل یا کرم موجود است و یک یا دو بار در روز مصرف می‌شود. شایع ترین عارضه جانبی رتینوئیدها تحریک پوستی و افزایش حساسیت نسبت به نور می باشد .تازاروتن زمانی که شما باردار هستید یا شیرده هستید توصیه نمی شود حتی اگر قصد بارداری دارید نباید از این دارو استفاده کنید. مهارکننده های کلسینیورین مهارکننده های کلسینیورین مثل تاکرولیموس (پروتوپیک) و پمیگرولیموس (الیدل) باعث کاهش التهاب و رشد پلاک ها میشود. برای پوست های خیلی نازک هستند مثل پوست اطراف چشم به ویژه خیلی موثر و سودمند هستند، مخصوصاً که از پمادهای رتینوئید و استروئید در این ناحیه نمی‌توانیم خاطر اثرات مضرشان استفاده کنیم . مهار کننده های کسینیورین زمانی که شما باردار یا شیرده هستید توصیه نمی شود و یا اگرقصد بارداری دارید. این داروها همچنین مصرف طولانی مدتشان به خاطر احتمال افزایش خطر سرطان های پوستی و لنفوم ها توصیه نمی شود.

فاکتورهای خطر

هر کسی میتواند دچار بیماری پسوریازیس یا صدف شود.  یک سوم این موارد در کودکی مبتلا میشوند. سابقه خانوادگی : این بیماری انتقال وراثتی یا خانوادگی دارد. داشتن یک والد مبتلا به پسوریازیس ریسک درگیر شدن به بیماری را زیاد می‌کند. اگر دووالد به بیماری مبتلا بوده باشند، این ریسک حتی خیلی بیشتر هم می‌شود. استرس : به خاطر اینکه استرس بر سیستم ایمنی شما اثر میگذارد ،میزان استرس بالا میتواند باعث افزایش ریسک  بیماری پسوریازیس شود. سیگار کشیدن : مصرف تنباکو نه فقط ریسک بیماری پسوریازیس را بلکه شدت آن را هم بالا میبرد. همچنین ممکن است در ایجاد بیماری نقش داشته باشد. سالیسیلیک اسید شامپوهای اسید سالسیلیک و محلولهای سر حاوی اسید سالیسیلیک باعث کاهش پوسته های بیماری پسوریازیس در کف سر می شود. می توان آنها را به تنهایی یا برای افزایش اثربخشی همراه با سایر داروها استفاده کرد تا نفوذ داروهای دیگر را به داخل پوست بیشتر بکند. کول تار باعث کاهش پوسته ریزی, خارش و التهاب میشود. کول تار به صورت بدون نسخه یا با نسخه در فرم های مختلف شامپو، کرم و روغن موجود است. این محصولات می تواند باعث تحریک پوستی شود. همچنین باعث رنگ دهی به لباس و رختخواب می شود و معمولا بوی قوی دارند. درمان کول تاربرای خانم باردار و شیرده توصیه نمی‌شود. درمان جوکرمن برخی از پزشکان از ترکیب کول تار با نور درمانی به عنوان درمان جوکر من استفاده می‌کنند. این دو درمان زمانی که باهم استفاده می‌شوند بسیار موثرتر از این هستند که هرکدام به تنهایی استفاده شود و وجود کول تار باعث می شود که پوست جذب نور بیشتری داشته باشد. آنترالین (ترکیب دیگر تار) کرمی هست که برای کاهش رشد سلولی استفاده می‌شود و باعث برداشت پوسته ها و نرم ترشدن پوست می شود. آنترالین نباید روی صورت ویا ناحیه تناسلی استفاده شود و میتواند باعث تحریک پوستی بشود و تقریباً هر چیزی که لمس شود آلوده و لکه دار می شود. معمولا برای مدت کوتاهی روی پوست می ماند و باید بعد از آن شسته شود.

لایت تراپی یا نور درمانی

نور درمانی اولین خط درمان برای پسوریازیس متوسط تا شدید می باشد. نور درمانی می تواند به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها استفاده شود. نور درمانی در واقع مواجه با مقدار مشخص و کنترل شده از نور طبیعی یا مصنوعی می باشد که جلسات متعدد  درمان برای رسیدن به نتیجه دلخواه ضروری است . با پزشکتان در مورد نور درمانی در خانه به عنوان یک راه درمانی مشورت کنید. سان لایت یا نور خورشید مواجه روزانه مختصر با نور خورشید (هلیوتراپی) می‌تواند باعث بهبود پسوریازیس شود .قبل از شروع رژیم  نوردرمانی از پزشک خود در مورد اینکه بی خطرترین راه مواجه با نور طبیعی برای بیماری پسوریازیس چه چیزی هست مشورت کنید.  UVB broadband دوزهای کنترل شده  از نور وسیع الطیف ماورابنفش B از یک منبع مصنوعی نور میتواند باعث درمان پچ های منفرد پسوریازیس , پسوریازیس گسترده و پسوریازیسی که با درمان موضعی بهبود نیافته بشود. عوارض کوتاه مدت قرمزی، خارش و خشکی پوست می باشد. مرطوب کردن مداوم و منظم می‌تواند باعث کاهش احساس ناراحتی بشود. UVB narrowband نوردرمانی با اشعه ماورابنفش B با طول موج محدود موثر تر از نوردرمانی با اشعه ماورا بنفش B  با طیف وسیع می باشد .معمولا دو تا سه بار در هفته توصیه می شود تا زمانی که پوست بهبود پیدا کند و بعد از آن با جلسات کمتر برای دوره نگهدارنده ادامه می‌یابد. این درمان می‌تواند سوختگی های شدید تر و با دوره طولانی تری بر جای بگذارد به همین دلیل باید مراقبت  شود.

علل پسوریازیس

به نظر می‌رسد که پسوریازیس یک بیماری سیستم ایمنی است که باعث میشود پوست بیشتر از حد نرمال شروع به تولید و بازسازی بکند و در بیشتر مدلهای پسوریازیس مثل پسوریازیس پلاکی این ساخت زیاد سلولها منجر به ضایعات قرمز پوسته دار میشود .علت این تظاهرات سیستمی دقیقاً مشخص نیست .مطالعات اعتقاد دارند که فاکتورهای محیطی و ژنتیک در این مسئله نقش دارند. این بیماری واگیردار نمی باشد. PUVA(پسورالن و UVA ) این درمان از یک داروی حساس کننده به نور(پسورالن)  قبل از مواجهه با اشعه ماورا بنفش A کمک میگیرد .اشعه ماورا بنفش A نسبت به اشعه ماورا بنفش B به داخل لایه‌های عمیق‌ترپوست نفوذ می‌کنn و پسورالن باعث می شود که پوست قدرت جذب  بیشتر UVA را  داشته باشد. درمان تهاجمی‌تر به طور مداوم باعث بهبود پوست می شود و اغلب برای موارد شدیدتر پسوریازیس  تجویز می شود. عوارض جانبی کوتاه مدت شامل تهوع، سردرد ،سوختگی و خارش می باشد. عوارض طولانی مدت یا دیررس شامل  خشکی و چروک پوست، کک و مک ،افزایش حساسیت به نور آفتاب، افزایش ریسک سرطان های پوستی مثل ملانوم می باشد. لیزر اگزایمر این نوع از نور درمانی یک نور قوی ماورابنفش B هست که فقط  ناحیه آسیب دیده را تحت هدف قرار می‌گیرد .درمان با لیزر اگزایمر به جلسات کمتری نسبت به نوردرمان سنتی نیاز دارد. به خاطر اینکه این نور بسیار قوی تر است و بسیار قوی تری استفاده می شود عوارض آن قرمزی و تاول می تواند باشد.

داروهای خوراکی و تزریقی

اگر شما مبتلا به  پسوریازیس متوسط تا شدید باشید یا سایر درمان ها برای شما موثر واقع نشده باشند ،پزشک شما ممکن است به شما سیستمیک تراپی یا درمان با داروهای خوراکی و یا تزریقی  را توصیه کند. به خاطر احتمال عوارض بالقوه ، این درمان ها فقط برای مدت کوتاه استفاده می شوند و ممکن است در ترکیب با سایر درمان ها به کار بروند. استروئیدها اگر شما پچهای پسوریازیس مقاوم کوچک داشته باشید ممکن است تزریق داروی تریامسینولون (نوعی کورتون)به طور مستقیم داخل ضایعات برای شما تجویز شود. رتینوئیدها آسیترتین و سایر رتینوئیدها به صورت قرص موجود هستند و برای کاهش تولید رشد سلولی استفاده می شود. عوارض جانبی خشکی پوست و دردناکی عضله می باشد. اگر شما قصد بارداری داشته باشید یا باردار و شیرده باشید این دارو برای شما توصیه نمی‌شود . متوتروکسات معمولاً هفتگی به صورت دوز منفرد خوراکی استفاده می‌شود متوتروکسات باعث کاهش تولید سلول ها و ساپرس کردن یا سرکوب التهاب می شود متوتروکسات از آدالیمومب  (Humira) و اینفلکسی ماب (Remicade) اثربخشی کمتری دارد. متوتروکسات می‌تواند باعث سوء هاضمه یا درد معده کاهش اشتها و ضعف شود. بیمارانی که برای دوره طولانی متوتروکسات دریافت می کنند لازم است که آزمایش خون و تست های کبد را به طور منظم انجام دهند. آقایان و خانم ها حداقل 3ماه  قبل از تصمیم به بچه دار شدن باید دارو را قطع کنند. اگر شما در حال شیردهی باشید این داو برای شما توصیه نمی شود. سیکلوسپورین به صورت خوراکی برای پسوریازیس شدید تجویز می‌شود سیکلوسپورین (نئورال)سیستم ایمنی را ساپرس یا سرکوب میکند. این دارو از نظر اثربخشی شبیه به متوتروکسات است ولی بیشتر از یک سال به طور مداوم نباید استفاده شود. مشابه سایر داروهای ایمونوساپرسی سیکلوسپورین باعث افزایش ریسک عفونت و مشکلات سلامت  مثل سرطان میشود. بیمارانی که سیکلوسپورین میگیرند لازم است که تحت مانیتورینگ منظم  فشار خون و عملکرد کلیه شان قرار بگیرند.

عوامل محرک پسوریازیس

خیلی از افرادی که مستعد به پسوریازیس هستند ممکن است برای سال‌ها تا زمانی که بیماری به وسیله بعضی از عوامل محیطی فعال نشود هیچ نشانه‌ای از بیماری نداشته باشند . یا فاکتورهای محرک شایع برای بیماری پسوریازیس شامل :

  • عفونتها مثل گلودرد استرپتوکوکی یا عفونت های پوستی
  • هوا مخصوصا هوای سرد و خشک
  • آسیب به پوست مثل بریدن یا خراشیدن
  • آفتاب سوختگی شدید
  • نیش حشره
  • استرس
  • مواجهه با دود سیگار
  • مصرف زیاد الکل
  • برخی داروهای خاص مثل لیتیوم، داروهای کنترل فشار خون و داروهای ضد مالاریا
  • قطع سریع کورتون خوراکی یا سیستمیک

بیولوژیک ها  این داروها معمولا به صورت تزریقی استفاده می شوند باعث تغییر در سیستم ایمنی می شوند که موجب می‌شود سیکل بیماری متوقف شود و علائم و نشانه های بیماری درعرض چند هفته بهبود یابند. تعدادی از این داروها برای درمان بیماری پسوریازیس متوسط تا شدید مورد تایید قرار گرفته اند در بیمارانی که به درمان‌های معمول خط اول جواب نداده اند این گزینه های درمانی به سرعت رو به افزایش و گسترش هستند . مثال این داروها etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira), ustekinumab (Stelara), secukinumab (Cosentyx) and ixekizumab (Taltz). این مدل از داروها قیمت بالاتری دارند و ممکن است بعضی از آنها تحت پوشش بیمه باشد یا نباشد . داروهای بیولوژیک باید با احتیاط مصرف شود به این خاطرکه اینها ریسک  سرکوب کردن سیستم ایمنی را در مسیرهای دارند که باعث افزایش ریسک عفونت های جدی می‌شود در بعضی از این داروها  قبل از تجویز مصرف آنها باید تست سل یا توبرکولین انجام شود. سایر داروها تیوگوانانین و هیدروکسی اوره  داروهایی هستند که زمانی که داروهای دیگر موثر نباشد می توان از آنها به عنوان یک شانس استفاده کرد. Apremilast (Otezla)خوراکی 2 بار در روز استفاده می شود و به ویژه در کاهش خارش موثر است . با پزشکتان در مورد احتمال عوارض جانبی این داروها مشورت کنید.

ملاحظات درمانی

اگرچه پزشکان درمان ها را بر اساس نوع و شدت و ناحیه درگیر شده انتخاب می‌کنند. رویکرد سنتی درمان این است که از ضعیفترین درمانها یعنی درمان های موضعی و نور درمانی در بیمارانی که ضایعات تیپیک پلاکی دارند استفاده شود و سپس درمان ها در صورت ضرورت به تدریج قوی شود.. بیمارانی که پسوریازیس پوسچولریا اریترودرمیک دارند یا پسوریازیسی دارند که همراه با  آرتریت می باشد، معمولاً نیاز دارند که از درمان های سیستمیک در همان آغاز درمان بهره بگیرند. هدف یافتن موثرترین درمان برای کاهش ترن اوور یا همان ساخت و ساز سلولی با حداقل عوارض جانبی ممکن است.

درمان‌های جایگزین یا مکمل

تعدادی از درمان‌های جایگزین و مکمل  برای کاهش علائم پسوریازیس  وجود دارند، شامل رژیم های مخصوص کرم ها، مکمل های  روزانه و بعضی گیاهان. هیچ کدام از اینها به طور قطعی اثربخشیشان  مورد تایید قرار نگرفته‌اند ولی بعضی از اینها به نظر می‌رسد که در کل بی خطر باشند و ممکن است باعث کاهش خارش و پوسته در بیمارانی که پسوریازیس خفیف و متوسط دارند بشود. بعضی از این درمان ها  ممکن است در جلوگیری کردن ازعوامل محرک مثل استرس که باعث بدتر شدن بیماری میشود کمک کند . کرم های حاوی آلوئه ورا کرم های عصاره آلوئه ورا از گیاه آلوئه ورا گرفته می شود باعث کاهش قرمزی پوسته خارش و التهاب می شود. ممکن است چند بار در روز به مدت یک ماه یا بیشتر لازم باشد که از آن استفاده کنیم تا تاثیر آن را روی پوستتان ببینید. مکمل های روغن ماهی درمان های خوراکی روغن ماهی در ترکیب با نور درمانی باعث کاهش مقدار بیماری می‌شود. استعمال روغن ماهی روی پوست درگیر و پوشاندن آن با یک پانسمان سبک برای شش ساعت در روز به مدت 4 هفته میتواند باعث بهبود پوسته ها و پوسته ریزی شود. Oregon grape که به عنوان باربری (زرشک) شناخته می‌شود این ترکیب  می تواند روی پوست استعمال شود و باعث کاهش شدت بیماری پسوریازیس شود. روغن های ضروری یا اسنشیال که برای آروماتراپی استفاده می شود باعث کاهش استرس و اضطراب می شود. اگر قصد دارید که از رژیم های مکمل و  جایگزین و قرص‌های مکمل برای درمان استفاده کنید، با پزشکتان در مورد مزایا و معایب این روشها صحبت کنید.

سبک زندگی و درمانهای خانگی

حمام کردن روزانه  حمام کردن روزانه باعث کاهش پوسته ها و بهبود و تسکین پوست ملتهب می‌شود. به حمام تان روغن حمام بلغور جو دوسر و نمک‌های اپسوم را به آب اضافه کنید و برای حداقل 15 دقیقه در وان بمانید. از آب ولرم و صابون های ملایم که حاوی یک سری روغن ها هستند استفاده کنید تا پوستتان خشک نشود. استفاده از مرطوب کننده بعد از حمام با یک حوله نرم خودتان را خشک کنید و از یک مرطوب کننده قوی با بیس پمادی و روغنی درزمانی که هنوز پوستتان مقداری مرطوب است استفاده کنید و بدنتان را کاملا با آن چرب کنید. برای کسانی که پوستهای خیلی خشک دارند به نظر می رسد که روغنها بیشتر از لوسیون یا کرم قدرت نفوذ به داخل پوست را دارند. از مرطوب کننده 2 تا 3 بار در روز میتوانید استفاده کنید. ناحیه درگیررا طی شب با یک پانسمان سبک ببندید.  قبل از این که به رختخواب بروید از یک پمادی که پایه مرطوب کننده دارد استفاده کنید و بعد با یک پانسمان پلاستیکی ناحیه در گیررا پانسمان کنید. زمانی که شما بیدار می شوید پانسمان را بردارید وآن ناحیه و پوسته ها را بشویید. پوستتان را در معرض مقداری نور خورشید قرار دهید. از پزشکتان بپرسید که بهترین راه استفاده از انرژی طبیعی خورشید برای درمان پوستتان چیست؟ مقدار کنترل شده از نور خورشید میتواند باعث بهبود پسوریازیس شود ولی تماس با آفتاب به میزان زیاد میتواند حتی باعث بدتر شدن بیماری و افزایش ریسک سرطان های پوستی شود. مدتی را در آفتاب بگذرانید  و پوست ناحیه هایی را که درگیر نیستند و سالم هستند را با ضد آفتاب بپوشانید. دقت کنید که ضد افتاب حداقلspf 30 را داشته باشد تا ناحیه هایی که سالم هستند در معرض  زیاد آفتاب قرار نگیرند.

 چه زمانی به پزشک مراجعه کنید

اگر شما مشکوک هستید که پسوریازیس دارید بهتراست به  پزشک مراجعه کنید همین طور اگر مبتلا بوده‌اید و دچار علائم زیر شده اید:

  • پسویازیس شما شدید یا گسترده شده است
  • احساس درد و ناراحتی ایجاد شده است
  • نگران در مورد ظاهر پوست تان هستید
  • اختلال مفصل برای شما ایجاد شده مثل درد ،تورم ،ناتوانی برای کارهای روزانه در انجام فعالیت های روزانه
  • با درمان های قبلی بهبود پیدا نکرده‌اید

از کرم و لوسیون های دارویی استفاده کنید. از کرم و لوسیون‌های بدون نسخه که حاوی کورتیکواستروئید یا سالیسیلیک اسید هستند برای کاهش خارش و پوسته استفاده کنید. اگر پسوریازیس کف سر دارید، میتوانید از شامپوهای حاوی کولتار بهره بگیرید. از محرک های پسوریازیس دوری کنید. دقت کنید که چه چیزی باعث بدتر شدن بیماری شما می شود و سعی کنید از آنها دوری کنید. عفونت ها، آسیب ها، جراحت ها، استرس، سیگار وتماس زیاد با نور آفتاب و آفتاب سوختگی همه میتوانند باعث بدترشدن بیماری پسوریازیس شود. مقابله و حمایت مقابله با بیماری پسوریازیس میتواند یک چالش باشد مخصوصاً اگر ناحیه زیادی از پوست بدن شما درگیر باشد و در معرض با سایر افراد باشد.این ماهیت مزمن بودن و رو به پیشرفت بودن بیماری و چالش های درمان  میتواند به بار روانی بیماری اضافه کند. در زیر چند راه برای کمک به پذیرش و کنترل کردن  شما با این بیماری وجود دارد. آموزش ببینید. تا جایی که می توانید در مورد این بیماری مطالعه کنید در مورد درمان‌های مختلفی که وجود دارد اطلاعات بگیرید. زمانی که شما از فاکتورهای خطر احتمالی و محرک‌ های احتمالی این بیماری آگاه شوید بهتر می توانید با آن برخورد کرده و جلوی عود بیماری را بگیرید. همینطور افرادی که نزدیک شما هستند مثل دوستان و خانواده را آموزش دهید که آنها هم توانند یاد بگیرند  آشنا شوند و از شما در برابراین بیماری و عوامل محرک آن حمایت کنند. از دستورالعمل و پیشنهادات پزشکتان تبعیت کنید. اگر پزشک تان به شما درمان های خاصی یا تغییر در سبک زندگی را توصیه کرده سعی کنید از آن تبعیت کنید. اگر قسمتی از مطالب برای شما واضح نیست در مورد آن از پزشکتان سوال کنید. یک گروه حمایت کننده بیابید. در یک گروه حمایت کننده عضو شوید. عضو شدن در یک  گروه حمایت کننده با سایر اعضای که بیماری مشابه شما دارند باعث میشود که به راحتی بتوانید نظرات و افکارتان را با آنها شریک شوید و افرادی را ببینید که چالش هایی شبیه به شما دارند. از پزشکتان در باره وجود این گروه ها در اطراف خود به صورت  آنلاین سوال کنید . از یک پانسمان یا بستن ضایعه زمانی که احساس می کنید لازم است این کار را بکنید استفاده کنید. بعضی از روزها شما ممکن است مقداری اعتماد به نفستان کمتر باشد و پوشاندن آن با لباس و لوازم آرایشی یا کانسیلر یا میکاپ های بدن باعث میشود که قرمزی یا خود بیماری پسوریازیس کمتر دیده شود .البته این ها می تواند باعث تحریک پوست شود و نباید روی زخم های باز یا  ضایعاتی که هنوز حالت تاولی دارند و بهبود پیدا نکرد ه اند استفاده شود ولی گاهی بستن این ضایعات و در معرض دید نبودن آن به شما آرامش بیشتری میدهد.

 آماده شدن شما برای ملاقات

اول شما پزشک خانوادگی تان را می‌بینید و اگر لازم باشد ممکن است شما را به یک  متخصص پوست ارجاع دهد. در زیر اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می کند که در جلسه مشاوره انتظار چه چیزی را داشته باشید. چیزی که شما می توانید انجام بدهید لیستی از موارد زیر را با خودتان همراه داشته باشید: علائمی که تجربه کردید،حتی مواردی که به نظر میرسد خیلی ربطی به بیماریتان ندارد... همه را لیست کنید. همه داروها، ویتامین ها و گیاهانی که مصرف می کنید و دوز مصرفی آن ها را.

سوالاتی که باید از پزشک بپرسید

برای بیماری پسوریازیس برخی از سوالات پایه که می توانید از پزشکتان بپرسید  شامل:

  1. چه عواملی ممکن است باعث بروز علائم و نشانه‌های من بشود؟
  2. آیا لازم است از تست های تشخیصی استفاده کنم ؟
  3. چه درمان هایی وجود دارد وکدامشان را برای من توصیه می‌کنید؟
  4. احتمال چه عوارض جانبی را از این درمان‌ها باید داشته باشم؟
  5. آیا درمانی که شما میدهید باعث فروکش کردن علائم میشود؟
  6. از چه زمانی منتظر شروع  علائم  بهبودی باشم؟
  7. غیر از درمان اولیه که برای من درنظر گرفته اید من جایگزین دیگری هم دارم ؟
  8. من مشکلات دیگر پزشکی هم دارم چگونه میتوانم آنها را هم همراه با این بیماری مدیریت کنم ؟
  9. مراقبت روتین پوستم و محصولاتی که توصیه می کنید تا علائم من بهتر شود کدام هستند؟

 چه انتظاراتی از پزشک تان دارید

پزشک شما ممکن است سوالات زیادی از شما بپرسد شامل

  1. اولین بار از چه زمانی علائم شما شروع شد ؟
  2. هر چند وقت یک بار این علائم برای شما ایجاد می‌شود؟
  3. آیا علائم شما به طور مداوم است و گاهی دوره ای  بروز پیدا می‌کند؟
  4. با چه چیزهایی علائم شما بهتر میشود؟
  5. آیا چیزی وجود داشته که بتواند کمک کند تا علائم شما بهتر شوند ؟
  6. آیا چیزی هست که باعث شود علائم شما بدتر شود؟
  7. چه چیزهایی علائم شما را بهتر یا چه چیزهایی علائم شما را بدتر می کند؟