زنان ، زایمان و نازایی
3.99
نوشته شده توسط زوپ

کیست بارتولین

کیست بارتولین در هر طرف از دهانه واژن واقع شده است.غدد بارتولین مایعی ترشح می کنند که به روان سازی واژن کمک می کند.گاهی اوقات، دهانه این غدد مسدود می شود و باعث برگشت مایع به داخل غده می گردد. درنتیجه، تورم نسبتاً بدون دردی ایجاد می شود که آن را کیست بارتولین می نامند. عفونی شدن مایع داخل غده موجب تجمع چرک هایی می شود که با بافت ملتهب (آبسه) احاطه شده است. درمان این کیست بستگی به اندازه کیست، میزان درد آن و عفونی بودن یا نبودن آن دارد.گاهی اوقات تنها درمان خانگی کفایت می کند. در موارد دیگر نیز جراحی و تخلیه کیست ضروری است. در صورت عفونی شدن کیست، مصرف آنتی بیوتیک می تواند مؤثر باشد.

آشنایی با علائم کیست بارتولین

درصورتی که مبتلا به یک کیست کوچک غیر عفونی بارتولین باشید ممکن است حتی متوجه آن نشوید. اگر کیست رشد کند، ممکن است توده ای در نزدیکی دهانهٔ واژن خود احساس کنید. اگرچه کیست ها معمولاً بدون درد هستند اما می توانند نسبت به لمس حساس باشند.

عفونت کامل کیست بارتولین می تواند طی چند روز رخ دهد. عفونی شدن کیست می تواند موجب موارد زیر شود:

توده ای حساس و دردناک در نزدیکی دهانهٔ واژن

احساس ناراحتی هنگام راه رفتن یا نشستن

درد هنگام مقاربت

تب

آبسه یا کیست بارتولین معمولاً در یک طرف دهانه واژن ایجاد می شود.

دلایل ایجاد کیست بارتولین

متخصصین معتقدند که دلیل کیست بارتولین برگشت مایع به داخل غده است. هنگامی که دهانه غده (مجرا) براثر عفونت یا جراحت مسدود شود، مایع تجمع پیدا می کند.

این مشکل می تواند عفونی شود و به شکل آبسه بروز کند. تعدادی از باکتری ها، از جمله اشرشیا کلی (E.coli) و باکتری های مسبب عفونت های مقاربتی نظیر سوزاک و کلامیدیا، می توانند باعث عفونت کیست شوند.

آبسه و کیست بارتولین ممکن است عود و مجدداً به درمان نیاز پیدا کنند.

پیشگیری : راهی برای پیشگیری از این کیست وجود ندارد. اما تمرین رابطه جنسی سالم تر، به ویژه استفاده از کاندوم، و عادات بهداشتی خوب می تواند از عفونت کیست و تشکیل آبسه جلوگیری کند.

تشخیص : پزشک برای تشخیص ممکن است موارد زیر را انجام دهد:

از سابقه پزشکی شما سؤالاتی بپرسد.

معاینه لگنی انجام دهد.

از ترشحات واژن یا دهانه رحم برای آزمایش عفونت های مقاربتی نمونه برداری کند.

درصورتی که یائسه هستید یا بیش از 40 سال سن دارید، پزشک ممکن است آزمایش توده (بیوپسی) را برای ارزیابی سلول های سرطانی توصیه کند.

اگر احتمال سرطان باشد، پزشک ممکن است شما را به متخصص سرطان های دستگاه تناسلی زنان ارجاع دهد.

درمان کیست بارتولین

گزینه های درمانی پزشک می تواند شامل موارد زیر باشد:

نشستن در وان آب گرم. چند بار نشستن روزانه در لگن یا وان آب گرم به مدت 3 یا 4 روز می تواند باعث شود تا کیست های عفونی کوچک پاره شده و به صورت خودبه خود تخلیه شوند.

جراحی و تخلیه کیست. کیست های بسیار بزرگ و عفونی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. تخلیه کیست را می توان با استفاده از بی حسی موضعی یا آرام بخش انجام داد.

برای انجام این کار، پزشک شکاف کوچکی در کیست ایجاد می کند و اجازه می دهد تا مایع داخل آن تخلیه شود و سپس لولهٔ پلاستیکی کوچکی (کاتتر) را داخل شکاف قرار می دهد. این کاتتر برای حدود 6 هفته همان جا باقی می ماند تا شکاف همچنان باز باشد و تخلیه به طور کامل انجام شود.

آنتی بیوتیک ها. اگر کیست شما عفونی باشد یا آزمایش ها نشان دهد که مبتلا به عفونت مقاربتی هستید، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند. اما اگر آبسه به طور درست تخلیه شود، ممکن است نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نباشد.

مارسوپیالیزاسیون. اگر کیست عود کند یا برایتان آزاردهنده باشد، روش مارسوپیالیزاسیون می تواند مفید واقع شود. پزشک بخیه هایی را در هر طرف برش تخلیه می زند تا منفذی دائمی به طول حدود 6 میلی متر ایجاد کند. کاتتری هم برای چند روز داخل این منفذ قرار داده می شود تا تخلیه به طور کامل انجام شود و از عود کیست هم جلوگیری به عمل آید.

به ندرت پیش می آید اما گاهی پزشک برای برداشتن کیست های مقاوم به روش های فوق مجبور است از جراحی برای برداشتن غدهٔ بارتولین استفاده کند. عمل برداشتن کیست معمولاً در بیمارستان و تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. برداشتن غدهٔ بارتولین به وسیلهٔ جراحی خطر خونریزی یا عوارض پس از جراحی را به همراه دارد.

درمان خانگی کیست بارتولین

نشستن روزانه در آب گرم، چند بار در روز، می تواند برای درمان آبسه یا کیست عفونی بارتولین مفید واقع شود.

پس از عمل جراحی برای برداشتن آبسه یا کیست عفونی بارتولین، نشستن در آب گرم اهمیت زیادی دارد. سیتز بث به تمیز نگه داشتن محل عمل، کاهش درد و بهبود تخلیه کیست کمک می کند. مصرف مسکن نیز می تواند مفید باشد.

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد

اگر متوجه توده ای دردناک در نزدیکی دهانه واژن خود شدید که پس از دو یا سه روز مراقبت از آن، مثلا قرار دادن ناحیه موردنظر در آب گرم (سیتز بث) ، بهبود نیافت با پزشک خود تماس بگیرید. اگر درد شدیدی دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

درصورتی که بیش از 40 سال سن دارید و متوجه توده ای جدید در نزدیکی دهانهٔ واژن خود شده اید نیز خیلی فوری به پزشک مراجعه کنید. اگرچه بسیار نادر است اما چنین توده ای می تواند نشانهٔ مشکلی جدی تر، نظیر سرطان، باشد.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

کار هایی که می توانید انجام دهید

جهت آمادگی برای ملاقات با پزشک بهتر است اقدامات زیر را انجام دهید:

تمام علائم خود را بنویسید، از جمله مواردی که ممکن است به دلایل مربوط به قرار ملاقات شما بی ربط به نظر برسد.

لیستی از تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل ها به انضمام دوز مصرفی آن ها تهیه کنید.

دفتر یادداشتی همراه خود ببرید تا تمام اطلاعات حین ملاقات با پزشک را در آن یادداشت کنید.

سؤالاتی را که می خواهید از پزشک بپرسید لیست کنید؛ سؤالات را بر اساس اهمیت لیست کنید تا مطمئن شوید که همه آن ها پاسخ داده خواهند شد.

سوالاتی که ممکن است از پزشک بپرسید

چه چیز ممکن است باعث ایجاد این علائم شده باشد؟

چه آزمایش هایی را باید انجام بدهم؟

آیا این کیست به خودی خود از بین می رود یا نیاز به درمان دارد؟

پس از درمان تا چه مدت نمی توانم رابطهٔ جنسی برقرار کنم؟

برای تسکین علائم چه اقدامات مراقبتی لازم است؟

آیا امکان دارد این کیست دوباره عود کند؟

آیا مطالب چاپ شده ای وجود دارد که بتوانم با خود به خانه ببرم؟ چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟

سوالاتی که ممکن است پزشک از شما بپرسد

چه مدت است که این علائم را دارید؟

شدت علائم شما چقدر است؟

آیا هنگام رابطه جنسی احساس درد دارید؟

آیا حین انجام فعالیت های روزمره احساس درد دارید؟

آیا چیزی باعث بهبود علائم شما می شود؟

آیا چیزی باعث بدتر شدن علائم شما می شود؟