آلرژی و ایمنی شناسی بالینی
3.81
نوشته شده توسط زوپ

آلرژی قارچ

آلرژی به قارچ : اگر به قارچ حساسیت داشته باشید، سیستم ایمنی بدن شما هنگامی که اسپورها را استنشاق می کنید به آن واکنش نشان خواهد داد. این حساسیت باعث ایجاد سرفه، خارش چشم و نشانه های آزاردهنده دیگری می شود. در برخی افراد، آلرژی به قارچ با آسم مرتبط است و قرارگیری در معرض آن موجب محدودیت تنفس و سایر نشانه ها در مجرای هوا می شود.
همچنین بهترین اقدام دفاعی کاهش قرارگیری در معرض انواع قارچ هایی است که باعث واکنش در شما می شوند. داروها می توانند به کنترل واکنش های آلرژیک به قارچ کمک کنند.

آشنایی با علائم آلرژی به قارچ

این حساسیت ایجاد علائم و نشانه هایی مشابه با سایر انواع آلرژی های ناحیه فوقانی دستگاه تنفسی می شود. علائم و نشانه های رینیت آلرژیک ناشی از حساسیت به قارچ می توانند شامل موارد زیر باشند:
•عطسه
•گرفتگی یا آبریزش بینی
•سرفه و ترشحات پشت بینی
•خارش چشم ها، بینی و گلو
•آبریزش چشم
•پوست خشک و زبر

نشانه های حساسیت به قارچ در هر فرد متفاوت و از خفیف تا شدید متغیر است. این علائم ممکن است در تمام طول سال یا فقط در مواقع خاصی ایجاد شوند.همچنین ممکن است در مواقعی که آب و هوا مرطوب است و یا زمانی که در فضاهای داخلی و یا در فضاهای بازی که مقادیر و غلظت قارچ در آن ها بالاست در شما ظاهر شوند.

دلایل ایجاد حساسیت قارچ

نشانه ها ، مانند هر آلرژی دیگری بر اثر واکنش سیستم ایمنی بسیار حساس تحریک می شوند. زمانی که اسپورهای قارچ بسیار ریز موجود در هوا را استنشاق می کنید، بدن شما آن ها را مهاجمان خارجی تشخیص می دهد و برای مبارزه با آن ها آنتی بادی های آلرژی زا تولید می کند. پس از اتمام تماس با قارچ، بدن شما هنوز هم آنتی بادی هایی را تولید می کند،به طوری که هرگونه تماس بعدی با قارچ موجب واکنش سیستم ایمنی بدن شما می گردد. این واکنش باعث آزادسازی موادی مانند هیستامین می شود که سبب خارش، آبریزش چشم، آبریزش بینی، عطسه و سایر علائم حساسیت به قارچ می شود.

قارچ ها هم در داخل خانه و هم در فضای بیرون بسیار شایع هستند. قارچ ها انواع زیادی دارند اما تنها انواع خاصی از آن ها موجب آلرژی می شوند. آلرژی به یک نوع قارچ لزوماً به معنای آلرژی به نوع دیگری نیست. برخی از رایج ترین قارچ هایی که باعث آلرژی می شوند عبارت اند از آلترناریا، آسپرژیلوس، کلادوسپوریوم و پنیسیلیوم.

عوامل خطرساز در آلرژی قارچ

عوامل زیادی می توانند احتمال ابتلای شما به حساسیت قارچ و یا بدتر شدن علائم آلرژی فعلی شما را افزایش دهند. این عوامل عبارت اند از:

داشتن سابقه خانوادگی آلرژی: اگر در خانواده سابقه آلرژی و آسم وجود داشته باشد، احتمال ابتلای شما به آن بیشتر است.

داشتن شغلی که شما را بیشتر در معرض تماس با قارچ ها قرار می دهد: شغل هایی نظیر کشاورزی، دامداری، چوب بری، آشپزی، چوب کاری، نجاری، کارهای گلخانه ای، تولید شراب و تعمیر مبلمان.

زندگی در جاهایی با میزان رطوبت بالا: اگر رطوبت داخل خانه بیشتر از 50 درصد باشد، احتمال تماس شما با قارچ های داخل خانه بیشتر می شود.

قارچ ها در صورت مناسب بودن شرایط می توانند در هر جایی رشد کنند.در زیرزمین، پشت دیوارهای چارچوب، روی گروت های صابونی و دیگر سطوح مرطوب، روی روکش فرش و در خود فرش. قرار گرفتن در معرض سطوح بالایی از قارچ های خانگی ممکن است باعث ایجاد علائم آلرژی شود.

در این خصوص می توان به مواردی از جمله لوله های آب دارای نشتی، نفوذ آب در هنگام بارندگی و آسیب های ناشی از سیل اشاره کرد. تقریباً هر ساختمانی، تا حدی، دارای مقداری رطوبت بیش ازاندازه است. این رطوبت می تواند به رشد و تکثیر قارچ ها کمک کند.

زندگی در منزلی با تهویه نامناسب: درب و پنجره های کیپ و بسته رطوبت را در داخل خانه نگه می دارند و مانع تهویه مناسب می شوند و نهایتاً شرایط ایده آلی را برای رشد قارچ ایجاد می کنند. مناطق مرطوب مانند حمام، آشپزخانه و زیرزمین بیشتر مستعد تولید قارچ هستند.

شاید برای شما جالب باشد : درمان آلرژی

آشنایی با عوارض آلرژی به قارچ

بیشتر واکنش های آلرژیک به قارچ شامل علائمی مانند تب هستند که علی رغم جدی نبودن شما را آزار می دهند. هرچند ، برخی عوارض ناشی از حساسیت به قارچ بسیار شدید هستند. این عوارض عبارتند از:

آسم ناشی از قارچ : در افرادی که به قارچ آلرژی دارند، استنشاق اسپورهای قارچ می تواند موجب آسم ناگهانی شود. اگر مبتلا به حساسیت قارچ و آسم هستید، برنامه ای اورژانسی در محل زندگی خود داشته باشید تا در صورت حمله شدید آسم بدانید چه کارهایی باید انجام دهید.

سینوزیت قارچی آلرژیک : این بیماری ناشی از واکنش التهابی قارچ های سینوزیت است.

آسپرژیلوزیس برونکوپولمونری آلرژیک : این واکنش به قارچ های موجود در ریه ،می تواند در افراد مبتلا به آسم یا فیبروزهای کیستیک رخ دهد.

پنومونی افزایش حساسیت : این شرایط نادر زمانی رخ می دهد که تماس با ذرات موجود در هوا نظیر اسپورهای قارچ، موجب التهاب ریه شوند. این مشکل می تواند بر اثر قرارگیری در معرض گردوغبار آلرژی زای محیط کار نیز رخ دهد.

پیشگیری از آلرژی به قارچ

پیشگیری از حساسیت به قارچ

برای کاهش رشد قارچ در خانه نکات زیر را رعایت کنید :

منبع رطوبت را در زیرزمین برطرف کنید؛ منابعی نظیر نشتی لوله ها یا نفوذ آب های زیرزمینی.

در هر قسمت از خانه که بوی نم یا کپک زدگی می آید از رطوبت گیر استفاده کنید. سطح رطوبت را زیر 50 درصد نگه دارید. فراموش نکنید که سطل جمع آوری و سیم پیچ های متراکم را به طور مرتب تمیز کنید.

از دستگاه تهویه استفاده کنید و برای تهویه مرکزی هوا از فیلتر هپا (HEPA) استفاده کنید. فیلتر هپا می تواند اسپورهای قارچ موجود در هوای بیرون را قبل از انتشار در فضای خانه به دام بیندازند.

فیلترهای اجاق و دستگاه تهویه را به طور مرتب تعویض کنید. لوله های بخاری را بررسی، و در صورت لزوم، تمیز کنید.

از تهویه مناسب تمام سرویس های بهداشتی مطمئن شوید و فن تهویه را در حین دوش گرفتن یا حمام کردن روشن کنید و پس از اتمام کار نیز بلافاصله فن را روشن کنید تا هوا خشک شود. اگر فن تهویه ندارید، هنگام دوش گرفتن یا حمام کردن یکی از پنجره ها یا در را باز بگذارید.

سرویس های بهداشتی و زیرزمین ها را فرش نکنید.

زهکشی آب های زیرزمینی خانه را بهبود ببخشید. شاخ و برگ ها و گیاهان اطراف پی ساختمان را از بین ببرید و ناودان ها را بطور مرتب خالی کنید.

گلدان های ارگانیک، نظیر گلدان هایی از جنس کاه، حصیر یا کنف، را تمیز و خشک نگه دارید.

کتاب ها یا روزنامه های قدیمی را بازیافت کنید یا دور بیندازید؛ زیرا اگر در مکان های مرطوب نظیر زیرزمین باقی بمانند، خیلی سریع قارچ می زنند.

نحوه تشخیص حساسیت قارچ

پزشک علاوه بر در نظر گرفتن علائم و نشانه ها، ممکن است بخواهد برای تشخیص یا رد بیماری های دیگر معاینه فیزیکی انجام دهد. همچنین ممکن است برای شما یک یا چند آزمایش بنویسد تا ببیند آیا دارای آلرژی قابل تشخیص هستید یا خیر. این آزمایش ها عبارتند از :

تست پوستی پریک : در این تست از مقداری آلرژن رقیق معمولی یا مشکوک، نظیر قارچ های یافت شده در مناطق محلی، استفاده می شود. در حین انجام تست، این مواد را با استفاده از سوزن هایی کوچک روی پوست بازو یا پشت شما وارد می کنند. در صورت داشتن آلرژی، در محل انجام تست تورم (کهیر) ایجاد می شود.

آزمایش خون : آزمایش خون، گاهی آزمایش radioallergosorben نیز نامیده می شود، می تواند پاسخ سیستم ایمنی بدن شما را به قارچ با اندازه گیری مقدار پادتن های خاص در جریان خون، که به عنوان پادتن های ایمونوگلوبولین (IgE) شناخته می شوند، اندازه گیری کند. نمونه خون به آزمایشگاه فرستاده می شود و برای اثبات حساسیت به نوع خاصی از قارچ مورد آزمایش قرار می گیرد.

آشنایی با نحوه درمان آلرژی قارچ

بهترین درمان برای هر نوع آلرژی پیشگیری از تماس با محرک هاست. هرچند، قارچ ها همه جا هستند و نمی توان به طور کامل از آن ها دوری کرد. درحالی که هیچ راه حل قطعی برای درمان رینیت آلرژیک ناشی از آلرژی به قارچ وجود ندارد، اما داروهای بسیاری می توانند علائم شما را کاهش دهند. این دارو ها عبارتند از :

کورتیکواستروئیدهای استنشاقی بینی : این اسپری های استنشاقی به پیشگیری و درمان التهاب ناشی از آلرژی به قارچ دستگاه تنفسی فوقانی کمک می کنند. این اسپری ها برای بسیاری از مردم مؤثرترین درمان هستند و اغلب اولین داروی تجویزی برای افراد آلرژیک محسوب می شوند.

به عنوان نمونه می توان به اسپری های زیر اشاره کرد: سیکلزوناید (با نام تجاری Omnaris و Zetonna)، فلوتیکازون (با نام تجاری Xhance)، مومتازون (با نام تجاری Nasonex)، تریامسینولون و بودزوناید (با نام تجاری Rhinocort).عوارض جانبی شایع این داروها شامل خشکی و خونریزی بینی است.

آنتی هیستامین ها : این داروها می توانند به خارش، عطسه و آبریزش بینی کمک کنند. این کار با مسدود کردن هیستامین صورت می گیرد. هیستامین ماده شیمیایی التهابی است که توسط سیستم ایمنی بدن در حین واکنش آلرژیک آزاد می شود.

آنتی هیستامین های بدون نسخه عبارتند از لوراتادین (Alavert، Claritin) ، فکسوفنادین (Allegra Allergy) و سیتریزین ( Zyrtec Allergy). این داروها اندکی باعث خواب آلودگی یا خشکی دهان می شوند. سایر آنتی هیستامین ها نظیر کلماستین نیز خوب هستند اما دارای عوارضی چون خواب آلودگی،خشکی دهان و به طور کلی تاثیر بر عملکرد روزانه فرد می شوند.

اسپری استنشاقی آزلاستین (Astelin، Astepro) و اولوپاتادین (Patanase) نیز با نسخه پزشک قابل تهیه هستند.دکونژستانت های خوراکی:دکونژستانت های خوراکی بدون نسخه شامل سودوافدرین و دریکسورال هستند. از آنجائی که دکونژستانت های خوراکی باعث افزایش فشارخون می شوند، در صورت ابتلا به فشارخون از مصرف آن ها خودداری کنید.

درمان خانگی آلرژی قارچ چیست

برای کنترل علائم اقدامات زیر را انجام دهید:

هنگام خواب پنجره ها را ببندید تا مانع از ورود قارچ به داخل خانه شوید. غلظت اسپور های قارچ موجود در هوا در شب، که هوا خنک و مرطوب است، شدت پیدا می کند.
از ماسک ضد گردوغبار استفاده کنید. اگر قصد جمع کردن برگ ها، چمن زنی یا کار با کود را دارید، بینی و دهان خود را با ماسک بپوشانید تا مانع از ورود اسپورهای قارچ به بدن خود شوید.
از کار کردن در فضای بیرون از خانه در اوقات خاصی از روز بپرهیزید.مثلا بلافاصله پس از باد و باران، هوای مرطوب یا مه آلود و یا زمانی که میزان قارچ های تکثیرشده بالاست.

سایر درمان های آلرژی به قارچ عبارت اند از

عوارض جانبی احتمالی این داروها عبارتند از افزایش فشارخون، بی خوابی، بی اشتهایی، تپش قلب، اضطراب و بی قراری.

اسپری های استنشاقی دکونژستانت : این اسپری ها شامل اکسی متازولین (Afrin و ...) است. این داروها را بیش از 3 یا 4 روز استفاده نکنید.از عوارض جانبی احتمالی این اسپری ها می توان به سردرد، بی خوابی و حالت عصبی اشاره کرد.

مونته لوکاست : مونته لوکاست (Singulair) قرصی است که مانع از فعالیت لوکوترین ها می شود. لوکوترین ماده شیمیایی سیستم ایمنی بدن است که باعث علائم آلرژی نظیر مخاط اضافی می شود. این دارو تأثیر خود را در درمان آسم آلرژیک اثبات کرده است و در درمان آلرژی به قارچ نیز موثر است. تأثیر این دارو، مانند آنتی هیستامین ها، به پای کورتیکواستروئیدهای استنشاقی نمی رسد. استفاده از آن صرفاً زمانی صورت می گیرد که بیمار نمی تواند اسپری های بینی را تحمل کند و یا زمانی که فرد مبتلا به آسم خفیف است.

ایمونوتراپی : این درمان برای برخی آلرژی ها، نظیر آلرژی فصلی، بسیار موثر است. واکسن های آلرژی فقط برای آلرژی به انواع خاصی از قارچ استفاده می شوند.
شست و شو (لاواژ) بینی: پزشک برای کمک به تسکین علائم آزاردهنده بینی ممکن است پیشنهاد کند که روزانه بینی خود را با آب نمک شست و شو دهید. برای شست وشوی مجرای بینی از آبفشان های مخصوص، نظیر آب فشان موجود در کیت محلول نمک (شست وشوی سینوس و ...)، پوآر یا قوری نتی (neti pot) استفاده کنید. این درمان خانگی، یعنی شست و شوی بینی، می تواند بینی شما را عاری از محرک ها کند.

این وسایل را پس از هر بار استفاده حتماً با آب مقطر، استریل، جوشانده و سرد شده یا با استفاده از فیلترهایی با سایز مطلق منفذ 1 میکرون یا کوچک تر تصفیه شده باشد بشویید و در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود.

تشخیص آلرژی قارچ

رابطه حساسیت قارچ و آسم

اگر مبتلا به آلرژی به قارچ و آسم هستید، نشانه های آسم شما ممکن است با قرارگیری در معرض اسپورهای قارچ تحریک شوند. در برخی افراد، قرارگیری در معرض برخی قارچ ها موجب حمله شدید آسم می شود. علائم و نشانه های آسم عبارتند از:
•سرفه
•خس خس سینه
•تنگی نفس
•سنگینی قفسه سینه

سایر بیماری های ناشی از قارچ

قارچ ها، علاوه بر آلرژن ها، خطرهای دیگری نیز برای سلامت افراد مستعد دارند. به عنوان مثال، قارچ ها می توانند موجب عفونت پوست یا غشای مخاطی شوند. هرچند به طور کلی، قارچ موجب عفونت سیستمیک نمی شود مگر در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف، نظیر افراد مبتلا به ایدز یا افرادی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

در صورت داشتن علائمی نظیر گرفتگی بینی، عطسه، آبریزش چشم، تنگی نفس، خس خس سینه یا سایر علائم آزاردهنده به پزشک مراجعه کنید.
می توانید کارهایی انجام دهید تا مطمئن شوید که در جلسه ملاقات با پزشک تمام موارد مهم را انجام خواهید داد. این اطلاعات به شما کمک می کند که آماده باشید.

هنگام گرفتن نوبت در مورد محدودیت های قبل از ملاقات سوال بپرسید

مثلا، اگر قرار است آزمایش آلرژی بدهید، پزشک ممکن است از شما بخواهد چند روز قبل از انجام آزمایش از خوردن داروهای ضد آلرژی خودداری کنید.

•هرگونه علائمی را که دارید لیست کنید. مکان و زمان شروع علائم خود را نیز در آن قید کنید.

•تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل های مصرفی خود را لیست کنید و هنگام ملاقات همراه خود ببرید.

•هرگونه سوالی را که از دکتر دارید یادداشت کنید.

مشاوره با دکتر آلرژی

فهرست سوالات قبل از ملاقات با پزشک

•به نظر شما علت این علائم چیست؟

•آیا آزمایش هایی هست که بتواند نوع خاصی از آلرژی را تایید کند؟ آیا انجام این آزمایش ها نیاز به آمادگی دارد؟

•چطور می توانم این بیماری را درمان کنم؟

•مصرف داروهای ضد آلرژی چه عوارض جانبی ای به دنبال خواهند داشت؟

•آیا داروهایی که برایم تجویز می کنید جایگزین کلی دارند؟

•چگونه می توانم بیماری های دیگر و آلرژی را با هم به بهترین شکل مدیریت کنم؟

سوالاتی که پزشک ممکن است از شما بپرسد

برای تعیین اینکه آیا آلرژی یا دلایل دیگری موجب علائم شما شده اند، پزشک ممکن است سوالات زیر را بپرسد، مثلا:

• چه چیزهایی علائم شما را تحریک یا بدتر می کند؟

•آیا این علائم در اوقات خاصی از سال یا روز بدتر می شوند؟

•آیا علائم شما در مکان هایی خاص، نظیر فضای بیرون یا داخل زیرزمین، بروز می کنند؟

•از چه داروها و درمان های گیاهی استفاده می کنید؟

•چه مشکلات دیگری دارید؟

•آیا سایر اعضای خانواده شما مبتلا به آلرژی هستند؟

•آیا در محیط کار در معرض قارچ، گردوغبار، دود یا مواد شیمیایی هستید؟

کار هایی که در این فاصله می توانید انجام دهید

 

مادامی که منتظر هستید تا وقت ملاقات با پزشک فرا برسد، می توانید از برخی داروهای ضد آلرژی بدون نسخه برای تسکین علائم خود استفاده کنید.
اگر در خانه قارچ قابل رؤیت دارید، می توانید از فردی که به قارچ حساسیت ندارد بخواهید تا محیط را با محلولی از 28.5 گرم سفیدکننده و تقریباً 1 لیتر آب یا محصولات صنعتی تمیز کننده قارچ تمیز کند. اگر مجبورید خودتان قارچ را تمیز کنید، حتماً از دستکش های پلاستیکی ساق بلند، عینک های ایمنی و ماسک استفاده کنید تا تماس شما با قارچ به حداقل برسد.