جراحی زیبایی
3.2
نوشته شده توسط زوپ

زمان مطالعه 6 دقیقه
برداشت خال

برداشت خال : خال نوعی ضایعه پوستی است که در ابتدا ممکن است مانند کک و مک باشد و با گذشت زمان رشد پیدا کند. وجود خال‎ می‎تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از این خال‎ها خطرناک هستند و حتما باید توسط پزشک متخصص پوست معاینه شود و سپس برداشته شود. هر زمانی که خال شروع به تغییر ظاهر داد و یا رشد کرد لازم است که آن را به پزشک متخصص پوست نشان دهید. پزشک با معاینه خال و در صورت لزوم انجام آزمایشات لازم مانند نمونه برداری تشخیص می‎دهد که آیا آن خال طبیعی است و یا نشان از بیماری دارد و یا نوعی سرطان پوستی محسوب می‎شود. سپس تعیین می‎کند که روش مناسب آن چیست و چه زمانی باید اقدام به حذف آن نمایید. دلایل وجود خال در پوست به طور قطع نمی‎توان بیان کرد که دلیل به وجود آمدن خال چیست اما می‎توان خال‎ها را به دو گروه کلی تقسیم کرد.

  • خال‎های مادرزادی که از زمان تولد نوزاد ممکن است وجود داشته باشد
  • خال‎های اکتسابی که تا 35 سالگی به وجود می‎آید و شاید بتوان یکی از دلایل ایجاد آن را قرار گرفتن در نعرض نور مستقیم خورشید دانست.

انواع روش برداشت خال و چگونگی آن

اغلب خال‎ها غیر سرطانی بوده و ایجاد خطر نمی‎کنند و در صورت تمایل فرد برداشته می‎شود اما آن دست از خال‎هایی که شروع به رشد می‎کنند و تغییر حالت می‎دهند نیاز به بررسی و معاینه‎ی پزشکی دارند. برداشت خال روش‎های مختلفی دارد که به نوع خال بستگی بسیاری دارد تعیین این روش بر عهده‎ی پزشک معالج است. در ادامه به بررسی برخی از این روش‎ها می‎پردازیم:

  • سوزاندن خال

از روش‎های قدیمی سوزاندن آن به وسیله ایجاد گرما از طریق جریان برق است. این روش فرو رفتگی و چال در محل برداشت خال ایجاد می‎کند. اغلب از این روش برای برداشتن خال‎های ریز و سطحی استفاده می‎شد.

  • سرما درمانی

برای برداشت برخی از خال‎ها می‎توان از دستگاه کرایو استفاده کرد و آن را منجمد نمود. در این روش که به کریوتراپی معروف است از بی‎حسی موضعی استفاده می‎شود. پزشک پس از جدا کردن خال توسط یک چاقوی جراحی مایع درون دستگاه که سرمای شدیدی دارد را روی ضایعه‎ی پوستی اسپری می‎کند که با کاهش درجه حرارت بافت ضایعه، باعث مرگ سلولی آن و در نتیحه از بین رفتن ضایعه می‎گردد.

  • لیزر

لیزر درد و خون ریزی ندارد و اثری از خود برجا نمی‎گذارد. این روش مناسب خال‏‎های صاف است و برای خال‎های بسیار بزرگ یا بیرون زده از سطح پوست مناسب نیست. بنا بر نوع خال ممکن است این روش به یک تا سه جلسه درمان نیاز داشته باشد که در آن پس از تزریق یک داروی بی‎هوشی سطحی در ناحیه مورد نظر با تاباندن مستقیم نور لیزر خال را می‎ترکانند. خطر ایجاد عفونت در این روش به شدت کاهش می‎یابد. لازم به ذکر است لیزری که برای برداشت خالکوبی مورد مورد استفاده قرار می‎گیرد روش مناسبی برای حذف خال نیست زیرا این نوع لیزر فقط رنگ فعال را از بین می‎برد ئ سلول خال همچنان فعال است و اگر در آینده تبدیل به سرطان شود تشخیص آن بسیار سخت است.

  • جراحی برداشت خال

از جراحی اغلب برای برداشت خال ‎های مادر زادی استفاده می‎شود زیرا تبدیل این نوع خال به سرطان بیشتر است و لازم است که به طور کامل تخلیه گردد. این روش که پرکاربردترین روش است خود به سه روش مجزا تقسیم می‎شود:

  1. خارج سازی کامل تراشه

در این روش پزشک پس از بی‎هوشی موضعی به کمک چاقوی جراحی سطح خال را با سطح پوست یکی می‎کند.

  1. بیوپسی پانچ

این روش به کمک یک دستگاه مخصوص انجام می‎شود که پس از برداشت خال قطعه مکعبی شکلی از پوست پانچ می‎شود. بیوپسی پانچ برای به از بین رفتن خال‎های کوچک و سطحی کمک می‎کند.

  1. جراحی برشی

همراه با برش، خال را کاملا برش داده و زخم را بخیه می‎زنند. این روش برای هر نوع خالی قابل انجام نیست و تشخیص انجام آن بر عهده‎ی پزشک است. استفاده از روش‎های خانگی شاید به از بین رفتن خال کمک کند اما روشی مطمئن و دائمی نیست. بهتر است پیش از هر عملی با پزشک خود مشورت نمایید تا در صورت وجود بیماری پنهان از عوارض آن جلوگیری نمایید.

مزایای برداشت خال چیست؟

از مزایای آن می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ظاهری زیباتر
  • از بین رفتن نگرانی احتمال بروز سرطان

آیا برداشت خال عوارضی دارد؟

همانطور که هر عمل زیبایی مزایایی دارد می‎تواند عوارضی نیز در پی داشته باشد. با توجه به آنکه برداشت خال عملی کم تهاجمی است اما می‎تواند در برخی موارد عوارضی نیز در پی داشته باشد.

  • در برخی موارد ممکن است جای خال دچار فرو رفتگی و چال شود.
  • قرمزی و التهاب که موقت است.
  • خارش
  • امکان بروز اسکار (جای زخم) در روش‎ها جراحی
  • امکان تیرگی و تفاوت رنگ در محل آن
  • ممکن است در مواردی نادر شاهد رشد مجدد خال و برگشت آن باشید.

هزینه‎ی برداشت خال

به طور کلی نمی‎توان هزینه‎ی دقیقی برای برداشت خال بیان کرد زیرا این هزینه متاثر از محل خال، روش برداشت آن و دستمزد پزشک است. توجه داشته باشید شرکت‎های بیمه آن دست ازهزینه‎های پزشکی مرتبط با زیبایی را تحت پوشش خود قرار نمی‎دهند اما خال‎هایی که با تشخیص پزشک برداشت آن‎ها ضروری است ممکن است تحت پوشش قرار گیرند بنابراین مشورت با مشاور بیمه پیش از انجام این عمل ضروری است.

مراقبت پس از برداشت خال چیست؟

روش‎های مختلفی برای برداشت خال بنابر نوع خال وجود دارد که هر کدام مراقبت‎های مخصوص به خود را نیاز دارد. در ادامه سعی بر آن است تا مهم‎ترین نکاتی را که پس از برداشت خال باید رعایت شود را بیان کنیم:

  • تا یک روز پس از حذف خال از رسیدن آب به محل مورد نظر خودداری کنید.
  • در معرض خورشید قرار نگیرید و حداقل تا یک ماه2 پس از برداشت خال از ضد آفتاب استفاده کنید.
  • از فشار بر محل مورد نظر خودداری کنید.
  • استفاده از لوازم آرایش سبب ایجاد حساسیت می‎شود بنابراین تا دو هفته از لوازم آرایشی و مواد شیمیایی استفاده نکنید.
  • در روش جراحی برای از بین بردن خال ممکن است پزشک جهت جلوگیری از عفونت آنتی‎بیوتیک تجویز کند. مصرف به موقع داروها به کوتاه شدن دوره‎ی نقاهت کمک به‎سزایی می‎کند.
  • در صورتی که برداشت خال با بخیه همراه باشد کشیدن بخیه‎ها چهار تا بیست روز پس از جراحی انجام می‎گردد که این اختلاف زمان، مربوط به محل بخیه می‎شود.

انتخاب پزشک مناسب برای برداشت خال

اغلب توصیه می‎شود تا قبل از برداشت خال به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا پس از حصول اطمینان از سلامت خال و نبود نشانی از سرطان اقدام به برداشت آن شود. بنابراین انتخاب پزشک متخصص و ماهر و با تجربه اهمیت بسیاری در این زمینه دارد. کسب بهترین نتیجه ممکن از برداشت خال به نحوی که بدون اسکار (جای زخم) و ایجاد گوشت اضافه صورت گیرد تا حد زیادی وابسته به مهارت و دقت پزشک معالج و روش از بین بردن خال مرتبط است. بنابراین جهت جلوگیری از ایجاد عوارض نامطلوب در انتخاب پزشک خود دقت لازم را به کار برید. از معیارهای بسیار مهم در این انتخاب می‎توان به مدارک تحصیلی و تجربه و مهارت پزشک اشاره کرد.

سوالاتی که پیش از برداشت خال باید از پزشک خود بپرسید

وجود خال در صورت و یا بدن امری طبیعی است که فرد می‎تواند به دلیل افزایش زیبایی و یا تشخیص پزشک اقدام به حذف آن نماید. اما همانطور که پیش‎تر بیان شد لازم است فرد پیش از برداشت خال، توسط پزشک معاینه شود تا از صحت این اقدام اطمینان حاصل نماید. تنها کسی که می‎تواند درست‎ترین پاسخ به سوالات احتمالی شما در این زمینه را بدهد پزشک متخصص است. برخی سوالاتی که نیاز است از پزشک خود بپرسید شامل موارد زیر است:

  • آیا خطری خال موجود را تهدید می‎کند؟
  • آیا نیاز ضروری به برداشت خال است؟
  • روش شما چیست؟
  • این اقدام در کجا انجام می‎شود؟
  • آیا این روش را قبلا انجام داده‎اید؟
  • عوارض احتمالی مربوط به این روش چیست؟

آیا امکان برگشت خال پس از برداشت آن وجود دارد؟

فرایند برداشت خال با هر روشی باید به گونه‎ای انجام شود که تمام خال تخلیه شده و سلول آن به طور کامل از بین رود زیرا تنها در این صورت می‎توان از عدم برگشت خال اطمینان حاصل کرد. به همین دلیل اغلب روش جراحی را بهترین روش ممکن برای از بین بردن خال می‎دانند زیرا با ایجاد برش خال به صورت کامل تخلیه می‎شود. در روش لیزر نیز در صورتی که از نوع لیزر درستی استفاده نشود امکان دارد خال به طور کامل تخلیه نشده و تنها رنگ دانه‎های آن از بین رود در چنین شرایطی نه تنها امکان بازگشت خال وجود دارد بلکه در صورت وجود سرطان امکان تشخیص آن سخت‎تر خواهد بود. به طور کلی می‎توان این طور بیان کرد که ماندگاری نتیجه برداشت خال در وحله‎ی اول به تخصص و تجربه‎ی پزشک و روش درمان او و سپس به مراقبت‎های پس از این عمل بستگی دارد.