خون و سرطان
3.5
نوشته شده توسط زوپ

زمان مطالعه 10 دقیقه
سرطان روده بزرگ

سرطان روده بزرگ سرطانی است که در قسمت پایینی دستگاه گوارشی رخ می‌دهد. به آن سرطان روده بزرگ مقعدی هم می‌گویند. بیشتر سرطان‌های روده بزرگ در ابتدا به صورت پلیپ‎های غده‎ای کوچک بوده و غیر سرطانی هستند. با گذشت زمان، این پولیپ‌ها به سرطان‎های روده بزرگ تبدیل می‌شوند. این پلیپ‎ها تقریباً علائمی ندارند به همین دلیل پزشکان آزمایشات تصویری را توصیه می‌کنند تا پلیپ‎ها را قبل از تبدیل شدن به سرطان روده بزرگ تشخیص دهند.

علائم سرطان روده بزرگ

علایم و نشانه‌های سرطان روده بزرگ عبارتند از:

  • تغییرات در عادات معده ای مثل اسهال یا یبوست یا ناپیوستگی مدفوع
  • خونریزی مقعدی یا مدفوع خونین
  • ناراحتی مداوم شکمی مثل گرفتگی، گاز یا درد
  • به وجود آمدن این حس که شکم کاملاً خالی نمی‌شود
  • ضعف و خستگی
  • کاهش وزن بدون دلیل

بیشتر افراد مبتلا به این سرطان، در مراحل اولیه بیماری، علایمی از خود بروز نمی‌دهند. وقتی علائم ظاهر می‌شوند، با توجه به اندازه سرطان و محل آن در روده بزرگ ,علائم می‌توانند متفاوت باشند.

زمان مراجعه به پزشک

اگر علایم سرطان روده بزرگ نظیر مدفوع خونی یا تغییرات مداوم عادات معده را مشاهده کردید، از پزشک خود وقت بگیرید. در رابطه با زمان شروع عکس‌برداری با پزشک خود گفت‌وگو کنید. معمولاً می‌گویند که عکس‌برداری را از پنجاه‌سالگی آغاز کنید. اگر عوامل خطری نظیر سابقه خانوادگی بیماری داشته باشید، آزمایشات بیشتر یا زودتری را توصیه می‌کنند.

علت ایجاد سرطان روده بزرگ

بیشتر مواقع، علت سرطان روده بزرگ مشخص نیست. پزشکان می‌دانند وقتی که سلول‌های سالم روده بزرگ تغییر می‌کنند، این سرطان به وجود می‌آید. سلول‌های سالم به شکل صحیح رشد کرده و تقسیم می‌شوند تا بدن عملکرد عادی خود را حفظ کند. اما وقتی که یک سلول آسیب ببیند و سرطانی شود، به تقسیم شدن خود ادامه داده حتی وقتی سلول‌های جدیدی مورد نیاز نباشد. این سلول‌های سرطانی می‌توانند به بافت‌های سالم مجاور حمله‌ور شده و آنها را نابود کنند. سلول‌های سرطانی می‌توانند به سایر نقاط بدن هم سرایت کنند.

رشد پیش سرطانی در روده بزرگ

سرطان روده بزرگ در ابتدا به صورت توده‌های سلولی پیش سرطانی (پلیپ ) بوده و بر روی جداره داخلی روده بزرگ ظاهر می‌شود. پلیپ ها می‌توانند قارچی شکل، مسطح یا برگشته به داخل جداره روده باشند. جدا کردن این پلیپ‎ها قبل از اینکه سرطانی شوند می‌تواند از سرطان روده بزرگ پیشگیری نماید. جهش‌های ژنی ارثی که خطر سرطان روده بزرگ را بالا می‌برند جشن‌های ژنی ارثی می‌توانند خطر سرطان را بالا ببرند اما فقط درصد معدودی از سرطان‌های روده بزرگ ناشی از آنهاست. این جهش‌ها، ابتلا به سرطان را قطعی نمی‌کنند ولی می‌توانند به طور قابل ملاحظه‌ای خطر ابتلا را بالا ببرند. رایج‌ترین اشکال سندرم‌های روده بزرگ ارثی عبارتند از:

  • FAP. FAP یک اختلال نادر بوده که باعث می‌شود که هزاران پلیپ در غشاء روده بزرگ و مقعد پدید آیند. افرادی که این مشکل در آنها درمان نشود، احتمال ابتلایشان به سرطان روده بزرگ قبل از چهل‌ سالگی وجود دارد.
  • HNPCC. به آن سندروم Lynch  نیز می‌گویند که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سایر سرطان‌ها را افزایش می‌دهد. افرادی که به این مشکل دچار هستند، احتمال ابتلای آنها به سرطان قبل از پنجاه ‌سالگی وجود دارد.

FAP و HNPCC و سایر سندرم‌های سرطانی روده بزرگ را می‌توان از طریق آزمایش ژنتیک تشخیص داد. اگر نگران سابقه خانوادگی خود در ابتلا به این نوع سرطان هستید، درباره خطر محتمل حاصل از این شرایط، با پزشک خود صحبت کنید.

عوامل خطرساز در سرطان روده بزرگ

عواملی که خطر ابتلای شما به سرطان روده بزرگ را بالا می‌برند عبارتند از:

  • پیری. بیشتر افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ بیش از 50 سال سن دارند. احتمال دارد جوان‌ترها هم به آن دچار شوند ولی احتمالش بسیار پایین است.
  • نژاد آمریکایی آفریقایی. سرطان روده بزرگ در این نژاد رایج‌تر از سایر نژادها است.
  • سابقه شخصی ابتلا به سرطان روده و مقعدی یا پلیپ. اگر در گذشته سرطان روده , معده یا پولیپ‌های سرطانی داشته‌اید، خطر سرطان روده بزرگ در شما بیشتر است.
  • بیماری‌های التهابی روده ای. بیماری‌های التهابی مزمن روده بزرگ از قبیل زخم کولیتس و بیماری کروهن، خطر سرطان روده بزرگ را بالا می‌برند.
  • سندرم‌های ارثی که خطر سرطان روده بزرگ را بیشتر می‌کنند. سندرم‌های ژنتیکی ارثی می‌توانند از عوامل افزاینده خطر سرطان باشند. این سندروم‎ها شامل FAP و HNPCC شده‌ که به آن سندرم لینچ نیز می‌گویند.
  • سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ و پلیپ های روده‌ای. اگر والدین، برادر خواهر یا فرزند شما به این سرطان مبتلا بوده‌اند، خطر ابتلای شما بیشتر است. اگر بیش از یکی از اعضای خانواده این بیماری را داشته‌اند، خطر سرطان در شما بیشتر هم خواهد بود. گاهی ممکن است علت، وراثت یا سایر مسائل ژنتیکی نباشد. ممکن است قرارگیری بیش ‌از حد در معرض مواد سرطان‌زا و داشتن تغذیه و سبک زندگی غلط از عوامل بوجود آورنده سرطان باشد.
  • غذاهای با فیبر کم و چربی زیاد. سرطان روده بزرگ و مقعدی می‌توانند از غذاهای با فیبر و کالری کم و چربی زیاد ناشی شوند. نتیجه قطعی در این زمینه در تحقیقات حاصل نشده است. برخی مطالعات حاکی از اینست که افرادی که گوشت قرمز زیادی مصرف می‌کنند، خطر ابتلایشان بالاتر است.
  • بی‌تحرکی در زندگی. اگر فعالیت نمی‌کنید، خطر سرطان روده بزرگ در شما بیشتر است. مرتب ورزش کردن این خطر را کاهش می‌دهد.
  • دیابت. افراد مبتلا به دیابت و مقاومت انسولینی بیش از دیگران مستعد ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند.
  • چاقی. افراد چاق در مقایسه با افراد لاغر خطر سرطان روده بزرگ و مرگ ناشی از این سرطان در آنها بیشتر است.
  • سیگار کشیدن. سیگار کشیدن هم از عوامل افزاینده خطر سرطان روده بزرگ است.
  • الکل . مصرف زیاد الکل خطر این نوع سرطان را بالا می‌برد.
  • پرتودرمانی سرطان. پرتودرمانی شکمی که برای درمان سرطان درگذشته به ‌کار گرفته‌شده خطر سرطان روده بزرگ شما را بیشتر می‌کند .

تشخیص سرطان روده بزرگ

اگر علایم و نشانه‌های شما حاکی از وجود سرطان روده بزرگ باشد، پزشک یک یا چند مورد از آزمایشات زیر را توصیه می‌نماید:

  • استفاده از دوربین برای مشاهده درون روده بزرگ. در این آزمایش، از یک لوله باریک و انعطاف‌پذیر که به یک دوربین و مانیتور وصل شده استفاده می‌کنند تا درون روده بزرگ و مقعد را مشاهده کنند. اگر محل مشکوکی دیده شود، پزشک ابزار مخصوصی را از طریق لوله به پایین فرستاده تا نمونه ای را برای تحلیل بردارد (بیوپسی) .
  • استفاده از عکس‌های چندگانه سی‎تی برای تولید تصویر کلی از روده بزرگ. تصویرسازی روده‌ای که به آن تصویر مجازی روده بزرگ نیز می‌گویند عکس‌های سیتی را ترکیب کرده تا یک تصویر کلی و با جزئیات از درون روده بزرگ ارائه دهد. اگر نتوانید تحت این آزمایش قرار بگیرید، پزشک آزمایش مجازی آن را تجویز می‌کند.

مرحله بندی سرطان روده بزرگ

وقتی که وجود سرطان روده بزرگ در شما تشخیص داده شد، پزشک آزمایشاتی را برای تعیین شدت (مرحله) آن توصیه می‌کند. این کار باعث تعیین بهترین روش درمانی می‌شود. مرحله‎بندی شامل آزمایشات عکس‌برداری نظیر سی‌تی‌اسکن سینه و شکم می شود. در بیشتر موارد، مرحله پیشرفت سرطان پس از جراحی تعیین می‌شود.

مراحل سرطان روده بزرگ عبارتند از

  • مرحله‌ 1.سرطان شما بر روی غشاء  مخاطی روده بزرگ یا مقعد رشد کرده ولی از آنها خارج نشده است.
  • مرحله 2. سرطان به جداره روده بزرگ یا مقعد هم سرایت کرده ولی به غدد لنفاوی مجاور مجاورت شیوع نیافته است.
  • مرحله 3. سرطان به غدد لنفاوی مجاور سرایت کرده ولی هنوز سایر نقاط بدن را در بر نگرفته است.
  • مرحله 4. سرطان شما به سایر نقاط بدن از جمله کبد و کلیه‌ها سرایت کرده است.

درمان سرطان روده بزرگ

نوع درمانی که پزشک توصیه می‌کند، به مرحله سرطان شما بستگی دارد. سه رویکرد اولیه درمانی شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی می‌شود. جراحی سرطان روده بزرگی که در مراحل اولیه قرار دارد اگر سرطان شما کوچک بود، در یک پلیپ قرار داشته و در مراحل اولیه خود است، پزشک می‌تواند با کولونوسکوپی کاملاً آن را بردارد. پلیپ های بزرگ‌تر را با عمل برش مخاطی آندوسکوپی برمی‌دارند. اگر پاتولوژیست به نتیجه برسد که سرطان کاملاً برداشته شده، نیازی به روش درمانی دیگری نیست. پلیپ‎هایی که طی کولونوسکوپی برداشته نمی‌شوند، با جراحی لاپاراسکوپی برداشته می‎شوند. پزشک در این عمل، برش‌های کوچکی را بر روی جداره شکمی ایجاد کرده‌ و دوربین را از این برش‌ها وارد می‌کند. این دوربین‌ها تصاویری از روده بزرگ بر روی مانیتور نشان می‌دهند. ممکن است جراح نمونه‌هایی از بافت غدد لنفاوی در محل سرطان را هم بردارد.

جراحی سرطان گسترده روده بزرگ

اگر سرطان به درون روده بزرگ شما سرایت کرده باشد، پزشک انجام عمل کولکتومی جزئی را توصیه می‌کند تا بخشی از روده که سرطانی شده به همراه کناره‎های سالم آن را بردارد. معمولاً غدد لنفاوی مجاور را هم برداشته‌ و آزمایش می‌کنند. پزشک اغلب قادر است تا قسمت‌های سالم مقعد یا روده بزرگ را مجدداً پیوند دهد. اما اگر این امکان وجود نداشته باشد مثلاً سرطان در محل خروجی مقعد قرار داشته باشد، به کولوستومی دائمی یا موقت نیاز خواهید داشت . در طی این عمل، دهانه‎ای را با استفاده از قسمت باقی مانده روده بر روی شکم ایجاد کرده تا مدفوع در آنجا از بدن خارج شده و به داخل کیسه‌ای بریزد. گاهی اوقات کولوستومی را به طور موقت انجام داده تا زمان بیشتری برای بهبودی مقعد و روده فراهم کنند. البته ممکن است کولوستومی دائمی هم باشد.

جراحی سرطان پیشرفته

اگر سرطان شما خیلی پیشرفت کرده باشد و یا سطح سلامت شما پایین باشد، پزشک عمل رفع انسداد روده یا دیگر اعمال را برای بهبود علائم شما پیشنهاد می‌دهد. این عمل را برای درمان سرطان به کار نمی‌گیرند بلکه از آن برای تسکین علایم و نشانه‌ها مثل درد و خونریزی استفاده می‌شود. تحت شرایط خاصی که سرطان به کبد سرایت کرده و سلامت کلی شما وضع مناسبی داشته باشد، پزشک عمل برداشت بافت سرطانی از کبد را توصیه می‌کند. می‌توان شیمی‌درمانی را قبل و بعد از جراحی انجام داد چرا که پیش‎بینی پیشرفت بیماری را آسان‌تر می‎نماید.

شیمی درمانی

در شیمی درمانی از دارویی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. در صورتی که سرطان به غدد لنفاوی سرایت کرده باشد, معمولا شیمی درمانی سرطان روده بزرگ را معمولاً پس از جراحی انجام می‌دهند. در این شرایط، شیمی درمانی خطر بازگشت سرطان را کاهش می‌دهد. می‌توان از شیمی درمانی برای تسکین علایم سرطان که به سایر نقاط بدن سرایت کرده هم استفاده کرد. شاید شیمی‌درمانی را قبل از عمل انجام داده تا سرطان را کوچک‌تر کنند. در افراد مبتلا به سرطان مقعد, شیمی‌درمانی را معمولاً با پرتودرمانی هم‌زمان انجام می‌دهند.

پرتو درمانی

در پرتو درمانی، از منابع انرژی با ولتاژ بالا نظیر اشعه ایکس استفاده شده تا سلول‌های سرطانی باقی مانده پس از جراحی را نابود کنند یا تومورهای بزرگ را قبل از جراحی کوچک کنند تا راحت‌تر طی عمل برداشته شوند و یا علائم سرطان‌های مقعدی و روده بزرگ را تسکین دهند. به ندرت پرتودرمانی را در مراحل اولیه سرطان روده بزرگ به کار می‌گیرند اما از مراحل معمول درمان سرطان مقعد به شمار می‌آید به خصوص اگر سرطان به جداره مقعد یا غدد لنفاوی مجاور نفوذ کرده باشد. معمولاً پرتودرمانی را به همراه شیمی‌درمانی پس از جراحی انجام داده تا خطر بازگشت سرطان در محلی از مقعد که سرطان از آنجا آغاز گردیده کاهش یابد.

درمان با داروی هدفمند

این داروها نقص‌های خاصی را هدف قرار داده که رشد سلول‌های سرطانی موجود در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته را ممکن می‌سازند. داروهایی نظیر bevacizumab (Avastin), cetuximab (Erbitux), panitumumab (Vectibix) and regorafenib (Stivarga). می‌توان این کارها را به تنهایی یا با شیمی‌درمانی به کار گرفت. معمولاً برای درمان سرطان پیشرفته از آنها استفاده می‌شود. ممکن است برای برخی از افراد تاثیر داشته و برای برخی دیگر موثر نباشند. محققان در حال تلاش برای تعیین افرادی هستند که داروی هدفمند بر رویشان مفید و مؤثر خواهد بود. تا آن موقع، پزشکان برای تجویز این داروها، عواملی نظیر مزایای محدود، اثرات جانبی و هزینه سنگین آنها را مدنظر قرار می‌دهند .

داروی جایگزین

درمان مکمل یا جایگزینی برای درمان سرطان روده بزرگ کشف نشده است. داروی جایگزین به شما کمک می‌کند تا بیشتر با سرطان سازگار شوید. تقریباً همه افراد مبتلا به سرطان، کمی ناراحتی را تجربه خواهند کرد. علایم و نشانه‌های ناراحتی که پس از تشخیص با آن مواجه خواهید شد مواردی نظیر خشم، اندوه، دشواری حین تمرکز و خواب و از دست دادن اشتها می‎باشد. درمان‌های جایگزین به شما کمک کرده تا فکر متفاوتی داشته و یا حداقل به طور موقت آرامش پیدا کنید. درمان‌های جایگزین که به تسکین ناراحتی کمک می‌کنند عبارتند از:

  • هنر درمانی
  • رقص درمانی
  • ورزش
  • مدیتیشن
  • موسیقی درمانی
  • تمرینات آرامش‌بخش

پزشک می‌تواند شما را به متخصصین ارجاع داده تا درباره این روش‌های درمانی و انجام آنها به شما کمک کنند. اگر ناراحتی دارید، آن را با پزشک در میان گذارید.

سازگاری و پشتیبانی

تشخیص وجود سرطان می‌تواند غم‎انگیز باشد. هر کسی به شکلی با آن کنار می‎آید. تا وقتی که بهترین راه سازگاری را برای خود پیدا کنید، این اقدامات را انجام دهید:

  • بدانید که چه انتظاری باید داشته باشید. به اندازه کافی در مورد سرطان کسب اطلاع کرده تا بتوانید به راحتی تصمیمات درمانی را اتخاذ کنید. از پزشک بخواهید تا نوع و شدت سرطان، گزینه‌های درمانی و اثرات جانبی آنها را به شما بگوید. هر چقدر بیشتر بدانید، با اعتماد به نفس بیشتری می‌توانید تصمیم‌گیری کنید. می‌توانید برای کسب اطلاعات به کتابخانه محله خود و یا سایت‌های معتبر مراجعه کنید.
  • رابطه نزدیکی با خانواده و دوستان داشته باشید. داشتن رابطه نزدیک و صمیمی با اطرافیان به سازگاری بیشتر شما با سرطان کمک کند. آنها می‌توانند عملاً از شما حمایت کنند مثلاً اگر در بیمارستان بستری هستید، از خانه شماره مراقبت کنند. همچنین وقتی که از لحاظ احساسی تحت تأثیر سرطان قرار دارید، از شما حمایت عاطفی به عمل آورند.
  • شخصی را برای درددل کردن پیدا کنید. شخصی را بیابید که برای شنیدن ترس‌ها و امیدهای شما مشتاق باشد. این شخص می‌تواند یک دوست یا یکی از اعضای خانواده باشد. نگرانی و درک مشاور، فعال اجتماعی، روحانی یا گروه حمایتی افراد سرطانی هم می‌تواند مفید باشد.

درباره گروه‌های حمایتی در منطقه خود از پزشک سؤال کنید یا به دنبال مراکز کمک‌کننده و پشتیبان افراد سرطانی باشید.

پیشگیری

افرادی که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند، آزمایشات عکس‌برداری را در سن پنجاه‌سالگی انجام می‌دهند. اما افرادی که خطر بالایی دارند مثل آنهایی که سابقه خانوادگی دارند باید این آزمایش‌ها را زودتر انجام دهند. نژادهای افریقایی امریکایی و سرخ‌پوستان آمریکایی این آزمایش را در سن 45 سالگی انجام می‌دهند. روش‌های آزمایشی متعددی وجود دارد. هر کدام از آنها مزایا و معایب خاص خود را داشته و شما باید درباره آنها با پزشک گفت‌وگو کرده تا بتوانید با همکاری یکدیگر به بهترین گزینه درمانی دست پیدا کنید. برای کاهش خطر، تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد کنید می‌توانید با ایجاد تغییراتی در زندگی روزمره، خطر سرطان را کاهش دهید. سعی کنید تا:

  • میوه‌، سبزیجات و حبوبات سبوس‌دار متنوعی مصرف کنید. این مواد ویتامین‎ها، مواد معدنی, فیبر و آنتی‌اکسیدان داشته که باعث پیشگیری از سرطان می‌شوند. میوه‌ و سبزیجات متنوعی مصرف کرده تا همه ویتامین‌ها و مواد مغذی را جذب کنید .
  • اگر الکل می‌نوشید زیاده‌روی نکنید. اگر الکل مصرف می کنید، میزان آن را برای آقایان به دو نوشیدنی و برای بانوان به یک نوشیدنی در روز کاهش دهید.
  • سیگار نکشید. برای رسیدن به راهکارهایی برای ترک سیگار با پزشک خود گفت‎وگو کنید.
  • بیشتر روزهای هفته ورزش کنید. سعی کنید در بیشتر ایام هفته 30 دقیقه ورزش کنید. قبل از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک خود صحبت کنید.
  • وزن مناسبی داشته باشید. با تغذیه مناسب و ورزش منظم، وزن مناسبی داشته باشید. اگر می‌خواهید وزن خود را کم کنید، درباره راه‌های رسیدن به این هدف از پزشک مشاوره بگیرید. با افزایش فعالیت خود و کاهش کالری مصرفی کم کم وزن خود را کاهش دهید.

پیشگیری از سرطان روده بزرگ در افرادی که خطر ابتلای بالایی دارند

برخی روش‌های درمانی مثل جراحی و مصرف دارو می‌تواند خطر ابتلا به پولیپ‌های پیش سرطانی یا سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. با این حال, شواهد کافی برای توصیه این داروها به افراد با خطر متوسط وجود ندارد. اگر خطر ابتلای شما بالا است، درباره معایب و مزایای هر کدام از روش‌های پیشگیرانه زیر با پزشک صحبت کنید:

  • آسپرین. برخی شواهد حاکی از اینست که مصرف منظم آسپرین باعث کاهش خطر پدیدآمدن پولیپ‌ها و یا سرطان روده بزرگ می‌شود. اگرچه مصرف آسپرین با دوز پایین و مصرف کوتاه مدت آن، چنین اثری ندارد. وقتی آسپرین اثر دارد که با دوز بالا و برای مدت طولانی مصرف شود. اما این کار اثرات جانبی دیگری نظیر خونریزی یا زخم معده را به دنبال دارد.
  • Celecoxib (Celebrex). Celecoxib و دیگر داروهایی که به آنها بازدارنده های cox-2 می‌گویند باعث تسکین درد می‌شوند. برخی مطالعات بیان می‌دارند که این داروها خطر ابتلا به پولیپ‌ها پیش سرطانی در افرادی که در گذشته این تومورها را داشته‌اند کاهش داده اما خطرات بیماری قلبی نظیر حمله قلبی را هم ممکن است در پی داشته باشند. دو دسته از این داروها را به دلیل وجود این خطرها از بازار حذف کردند.
  • جراحی برای پیشگیری از سرطان. در موارد نادری سندرم‌های ارثی نظیر FAP و یا مشکلات معده ای نظیر زخم کولیتس، پزشک به برداشت کل روده بزرگ و مقعد برای پیشگیری از وقوع مجدد سرطان توصیه می‌نماید.

آمادگی جهت دیدن پزشک

اگر پزشک شما به وجود سرطان روده بزرگ مشکوک شود، شما را به یک متخصص در این زمینه ارجاع خواهد داد. شاید به متخصصین زیادی مراجعه کنید از جمله:

  • متخصص بیماری‌های گوارشی
  • متخصص درمان سرطان
  • جراحانی که سرطان روده بزرگ را بر می‌دارند
  • پرتودرمانگرها

بهتر است برای ملاقات آماده باشید چرا که مدت ملاقات محدود بود و مباحث زیادی برای صحبت وجود دارد. در اینجا اطلاعاتی ارائه شده که به شما کمک می‌کند جهت ملاقات آماده شده و بدانید که چه انتظاری از پزشک باید داشته باشید.

آنچه که می‌توانید انجام دهید

  • از محدودیت‌های قبل از ملاقات آگاه باشید . شاید لازم باشد قبل از ملاقات کارهایی از قبیل محدود کردن برنامه غذایی خود را انجام دهید.
  • تمام علائمی که دارید را یادداشت کنید. از جمله آنهایی که نامرتبط با بیماری شما به نظر می‌رسند.
  • اطلاعات شخصی مهم از قبیل فشارهای عمده و تغییرات اخیر زندگی را یادداشت کنید.
  • لیستی از تمام داروها، ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید تهیه کنید.
  • یکی از اعضای خانواده و دوستان را اگر امکان دارد به همراه خود ببرید. وی می‌تواند اطلاعاتی که حین ملاقات ارائه می‌شود را اگر شما فراموش کردید به خاطرتان آورد.
  • سؤالاتی که می‌خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.

زمان ملاقات شما با پزشک محدود بوده بنابراین آماده کردن لیستی از سؤالاتی که می‌خواهید بپرسید به شما کمک می‌کند تا از وقت خود حداکثر بهره را ببرید . سؤالات خود را از مهم‌ترین تا کم‌اهمیت‌ترین مرتب کنید تا وقت کم نیاورید.

سوالاتی که باید از پزشک بپرسید

  • سرطان در کجای روده بزرگ من قرار دارد؟
  • این سرطان در چه مرحله‌ای است؟
  • می‌توانید آزمایش پاتولوژی مرا برایم شرح دهید؟
  • می‌توانید یک نسخه از این آزمایش را داشته باشم؟
  • آیا سرطان من به سایر نقاط بدن هم سرایت کرده است؟
  • آیا به آزمایشات بیشتری نیاز دارم؟
  • گزینه‌های درمانی سرطان من چیست؟
  • آیا هیچ کدام از این روش‌ها می‌توانند سرطان مرا درمان کنند؟
  • احتمال درمان سرطان من چه میزان است؟
  • چقدر هر کدام از این روش‌ها احتمال درمان مرا بیشتر می‌کنند؟
  • اثرات جانبی محتمل هر کدام از آن‌ها چیست؟
  • هر روش درمانی چگونه زندگی روزمره من را تحت تأثیر قرار میدهد؟
  • به نظر شما بهترین روش درمان من چیست؟
  • چه توصیه‌ای برای اعضای خانواده یا دوستانم در شرایط من دارید؟
  • چقدر برای تصمیم‌گیری زمان دارم؟
  • آیا نیازی هست به دنبال گزینه درمانی ثانویه باشم؟
  • آیا نیازی هست به یک متخصص رجوع کنم؟ چقدر هزینه داشته و آیا بیمه آن را تحت پوشش قرار می‌دهد؟
  • آیا بروشور یا کاتالوگی که بتوانم با خود ببرم در اختیار دارید؟ چه سایت‌هایی را توصیه می‎کنید؟
  • آیا خطر ابتلای خواهر یا فرزند من به سرطان بیشتر است؟

در کنار سوالاتی که برای پرسیدن آماده کرده‌اید، اگر حین ملاقات مطالبی را متوجه نشدید، حتماً بپرسید.

آنچه که باید از پزشک انتظار داشت

پزشک احتمالاً سؤالات متعددی بپرسد. آمادگی جهت پاسخ دادن به آنها وقت بیشتری در اختیار شما گذاشته تا در مورد مباحثی که می‌خواهید بیشتر صحبت کنید. پزشک ممکن است این سؤالات را بپرسد:

  • چه زمانی برای اولین بار متوجه علائم خود شدید؟
  • آیا علائمتان موقتی هستند یا دائم؟
  • علائمتان چقدر جدی هستند؟
  • آیا چیزی باعث بهبودی یا وخامت علائم شما می‌شود؟
  • آیا سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ یا دیگر سرطان‌ها را دارید؟