زنان ، زایمان و نازایی
3.45
کیست سینه

کیست سینه، کیسه های پر از مایع درون پستان هستند که معمولاً سرطانی نیستند (خوش خیم هستند). ممکن است دارای یک یا چند کیست باشید و این کیست ها می توانند در یک یا هردو سینه ایجاد شوند. کیست های سینه اغلب به صورت توده هایی گرد یا بیضی شکل با لبه های مجزا توصیف می شوند. کیست سینه معمولاً شبیه یک حبه انگور یا بادکنک پر از آب است اما گاهی اوقات نیز سفت است.

کیست های سینه نیاز به درمان ندارند مگر اینکه بزرگ و دردناک و یا اذیت کننده باشند. در این صورت، تخلیه مایع درون کیست سینه می تواند علائم آن را کاهش دهد.این مشکل در زنان قبل از سن یائسگی، بین 35 تا 50 سال، امری شایع است. هرچند این کیست ها در زنانی با هر سن ایجاد می شوند. حتی در زنان یائسه ای که تحت هورمون تراپی هستند نیز ممکن است یافت شود.

آشنایی با علائم کیست سینه

این کیست ها ممکن است در یک یا هردو سینه یافت شوند. علائم و نشانه های آن عبارت اند از:

  • توده های صاف گرد و بیضی شکل متحرک با لبه های مجزا (که معمولاً، نه همیشه، خوش خیم هستند)
  • ترشح از نوک سینه که ممکن است شفاف، زرد، خردلی یا قهوه ای تیره باشد
  • درد یا سفتی در ناحیه برآمده یا توده سینه
  • افزایش اندازه توده سینه و حساس شدن سینه درست قبل از زمان پریودی
  • کاهش اندازه توده سینه و رفع سایر علائم پس از پریودی

داشتن کیست سینه احتمال خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی دهد؛ اما داشتن کیست می تواند یافتن توده های جدید یا تغییرات کیست های قدیمی که ممکن است نیاز به ارزیابی پزشک داشته باشند را مشکل کند. سینه های خود را در حالت عادی بشناسید تا زمانی که دچار تغییراتی شدند مطلع شوید.

علت ایجاد کیست سینه

هر یک از پستان های شما شامل بخش هایی از بافت غده ای هستند که شبیه گلبرگ های گل آفتابگردان قرارگرفته اند. این بخش ها به قطعه های کوچک تری تقسیم می شوند که در دوران بارداری و شیردهی شیر تولید می کنند. بافت نگه دارنده که به سینه شکل می دهد از بافت چربی و بافت همبند فیبری تشکیل شده است.این کیست ها در نتیجه تجمع مایعات درون غدد موجود در پستان تشکیل می شوند.

این کیست ها ممکن است توسط اندازه هایشان تعریف شوند:

  • میکروکیست ها که به خاطر کوچی زیاد اندازه شان قابل حس نیستند اما ممکن است در طول تست های تصویربرداری مانند ماموگرافی یا سونوگرافی دیده شوند.
  • ماکروکیست ها که به اندازه ای بزرگ هستند که بتوان آن ها را حس کرد. قطر این کیست ها می تواند تا حدود 2.5 تا 5 سانتی متر رشد کند. کیست های بزرگ سینه می توانند بر بافت پستان مجاور فشار ایجاد کنند که همین امر موجب درد یا ناراحتی پستان می شود.

کارشناسان نمی دانند چه چیزی باعث بروز این کیست می شود. کیست ها ممکن است درنتیجه تغییرات هورمونی ناشی از قاعدگی ماهانه ایجاد شوند. برخی شواهد حاکی از آن است که افزایش استروژن در بدن، که محرک بافت پستان است، می تواند در ایجاد کیست سینه مؤثر باشد.

تشخیص کیست سینه

پزشک پس از پرسش در خصوص علائم و سابقه پزشکی شما اقدام به معاینهٔ پستان ها می کند و ممکن است دستور به سونوگرافی یا ماموگرافی تشخیصی از سینه ها دهد. بر اساس نتایج معاینات بالینی از پستان ها و آزمایشات تصویربرداری، ممکن است نیاز به بیوپسی یا آسپیراسیون سوزنی نازک از پستان ها باشد.

پزشک با استفاده از سونوگرافی می تواند تشخیص دهد که آیا توده های پستان شما جامد است یا پر از مایع. ناحیه پر از مایع معمولاً بیانگر کیست سینه است. توده های به ظاهر جامد، نظیر فیبروآدنوم، اغلب اوقات توده هایی غیرسرطانی هستند اما همین توده های جامد می توانند موجب سرطان سینه شوند.

پزشک ممکن است برای ارزیابی بیشتر توده های به ظاهر جامد انجام بیوپسی را توصیه کند. اگر پزشک بتواند به سادگی توده سینه را تشخیص دهد، ممکن است از انجام سونوگرافی صرف نظر و اقدام به آسپیراسیون سوزنی نازک کند.

در آسپیراسیون سوزنی نازک، پزشک سوزن نازکی را داخل توده سینه می کند و مایع داخل آن را تخلیه (آسیپره) می کند. انجام آسپیراسیون اغلب با استفاده از سونوگرافی صورت می گیرد تا محل دقیق سوزن را نشان دهد. اگر مایع داخل کیست خارج شود و توده از بین برود، پزشک می تواند به سرعت این کیست هاt را تشخیص دهد.

  • اگر مایع خون آلود باشد یا توده از بین نرود، پزشک ممکن است نمونه ای از مایع را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد و شما را نیز برای پیگیری به جراح سینه یا رادیولوژیست ارجاع دهد. رادیولوژیست پزشکی است که عمل ها و آزمایش های تصویربرداری را انجام می دهد.
  • چنانچه هیچ مایعی از توده خارج نشود، پزشک ممکن است آزمایش تصویربرداری، نظیر سونوگرافی یا ماموگرافی تشخیصی، را توصیه کند. عدم وجود مایع در کیست یا توده ای که پس از آسپیراسیون از بین نمی رود بیانگر آن است که تودهٔ سینه - یا حداقل بخشی از آن- جامد است و نمونه ای از سلول های آن برای بررسی سرطانی بودن جمع آوری می شود (بیوپسی آسپیراسیون سوزنی نازک).

آشنایی با درمان کیست سینه

کیست های ساده پستان کیست های محتوی مایع و فاقد علائم که توسط سونوگرافی یا آسپیراسیون سوزنی نازک تأیید شده اند نیاز به هیچ درمانی ندارند. اگر توده پستان با گذشت زمان از بین نرود و دچار تغییر شود، برای پیگیری به پزشک مراجعه کنید.

آسپیراسیون سوزنی نازک

با آسپیراسیون سوزنی نازک می توان کیست سینه را تشخیص و درمان کرد به شرط آنکه پزشک تمام مایع داخل کیست را در زمان تشخیص تخلیه کند، در این صورت توده پستان شما از بین می رود و علائمتان نیز برطرف می شود.

هرچند، برخی کیست های سینه نیاز به تخلیه مکرر دارند. بازگشت کیست یا ایجاد کیست های جدید امری شایع است. اگر کیست های سینه پس از گذشت چند چرخه قاعدگی باقی ماندند و بزرگ تر شدند، برای ارزیابی های بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

استفاده از هورمون

استفاده از قرص های ضدبارداری (ضدبارداری خوراکی) برای تنظیم چرخه قاعدگی می تواند به کاهش بازگشت کیست های سینه کمک کند. اما قرص های ضدبارداری یا سایر درمان های هورمونی، نظیر تاموکسی فن، به دلیل عوارض جانبی زیاد معمولاً برای زنانی با علائم شدید تجویز می شود. قطع درمان های هورمونی پس از یائسگی نیز می تواند مانع از ایجاد کیست سینه شود.

انجام عمل جراحی برای برداشتن این کیست ها فقط در شرایط غیرعادی لازم است. چنانچه یکی از کیست های ناخوشایند هر ماه عود کند یا یکی از کیست ها شامل مایع خونی رنگ باشد یا دارای علائم نگران کنندهٔ دیگری باشد نیاز به جراحی ضرورت پیدا می کند.

آشنایی با درمان خانگی کیست سینه

  • سینه بند حمایتی و مناسب بپوشید. اگر کیست سینه شما دردناک است، استفاده از سینه بند مناسب می تواند به کاهش درد کمک کند.
  • کمپرس کنید. اگر کیست ها دردناک هستند، کمپرس گرم یا سرد می تواند به تسکین درد کمک کند. استفاده از کیسه یخ نیز می تواند به تسکین درد کمک کند.
  • از مصرف کافئین اجتناب کنید. هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط بین مصرف کافئین و این کیست ها وجود ندارد. بااین حال، برخی از زنان گزارش کرده اند که پس از حذف کافئین از رژیم غذایی خود، علائم آن ها از بین رفته است. برای مدتی مصرف کافئین، در نوشابه ها و همچنین غذاهایی نظیر شکلات، را کاهش دهید یا حذف کنید تا ببینید آیا به بهبود علائمتان کمکی می کند یا خیر.
  • در صورت توصیه پزشک می توانید از داروهای مسکن غیرنسخه ای استفاده کنید. برخی دردهای سینه با مصرف دارو هایی مانند استامینوفن (مارک Tylenol و غیره) یا دارو های ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن (مارک Advil، Motrin IB و غیره) یا ناپروکسن (مارک Aleve، Naprosyn و غیره) آرام می شوند.

روغن گل مغربی یک مکمل اسید چرب (اسید لینولئیک) است که بدون نسخه قابل تهیه است. مطالعات اندکی حاکی از آن است که روغن گل مغربی می تواند درد سینه ناشی از قاعدگی را تسکین دهد، دردی که گاهی اوقات به کیست های سینه مربوط می شود. هرچند تحقیقات بیشتری برای اثبات این موضوع نیاز است زیرا مطالعات انجام شده اندک و کنترل نشده هستند و شواهد موجود قطعی نیستند. اگرچه مکانیسم دقیق این دارو واضح نیست، اما برخی کارشناسان معتقدند که زنان مبتلا به کمبود اسید لینولئیک به نوسانات هورمونی دوران قاعدگی حساس تر هستند و همین مسئله موجب درد سینه می شود.

در صورت مصرف هرگونه ویتامین، داروهای گیاهی یا سایر مکمل های رژیمی به پزشک خود اطلاع دهید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

احتمالاً برای ارزیابی توده های جدید سینه یا تغییراتی در سینه های خود به پزشک مراقبت های اولیه مراجعه خواهید کرد. ممکن است بر اساس معاینات بالینی سینه یا نتایج آزمایشات تصویربرداری به پزشک متخصص پستان ارجاع داده شوید.

ارزیابی اولیه بر اساس سابقه پزشکی شما صورت می گیرد. علائم شما، ارتباط آن ها با چرخه قاعدگی تان و هرگونه اطلاعات مرتبط دیگر را به پزشک خود بگویید. برای آمادگی در خصوص این صحبت ها، لیست زیر را آماده کنید:

  • تمام علائمتان، حتی اگر ارتباطی به دلیل ملاقات شما با پزشک نداشته باشند.
  • اطلاعات شخصی مهم، از جمله استرس ها یا تغییرات اخیر زندگی خود.
  • تمام داروها، ویتامین ها، درمان های گیاهی و مکمل هایی که به طور مرتب مصرف می کنید.
  • سؤالاتی که قصد دارید از پزشک بپرسید را از مهم ترین به کم اهمیت ترین لیست کنید تا مطمئن شوید مواردی که برایتان اهمیت بیشتری دارند را سؤال خواهید کرد.

سوالاتی که باید از پزشک بپرسید

  • چه چیز باعث علائم من شده است؟
  • آیا وجود کیست خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد؟
  • چه آزمایش هایی باید انجام بدهم؟
  • چه درمانی بیشترین تأثیر را خواهد داشت؟
  • چه جایگزین هایی برای رویکرد درمانی پیشنهادی شما وجود دارد؟
  • آیا محدودیت هایی وجود دارد که باید آن ها را رعایت کنم؟
  • آیا مطالب چاپ شده ای وجود دارد که بتوانم با خود به خانه ببرم؟ چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟

سوالاتی که ممکن است پزشک از شما بپرسد

برای سؤالات احتمالی پزشک آماده باشید: این سؤالات عبارت اند از:

  • اولین بار کی متوجه کیست یا توده سینه شدید؟
  • آیا متوجه تغییر اندازه توده یا کیست سینه خود شده اید؟
  • چه علائمی و برای چه مدت داشته اید؟
  • آیا این علائم اختصاص به یک یا هردو سینه تان دارد؟
  • آیا با گذشت زمان تغییری در علائم شما ایجاد شده است؟
  • آیا در سینه خود احساس درد دارید؟ در این صورت، شدت درد چقدر است؟
  • آیا ترشحات نوک سینه دارید؟ اگر این طور است، آیا این علائم اختصاص به یک یا هردو سینه تان دارد؟
  • چرخه قاعدگی شما چه تاثیری بر توده یا کیست سینه های شما دارد؟
  • آخرین ماموگرافی شما کی بوده است؟
  • آیا در خانواده خود سابقه توده یا کیست دارید؟
  • آیا قبلاً دارای توده، کیست یا سرطان سینه بوده اید؟ آیا بیوپسی سینه انجام داده اید؟