زنان ، زایمان و نازایی
3.71
نوشته شده توسط زوپ

آدنومیوز

آدنومیوز وقتی بافت طبیعی رحم (اندومتر) به سوی دیواره ماهیچه ای رحم رشد می‎کند، ایجاد می‎شود. در طول چرخه قاعدگی این بافتِ نابجا رشد می‎کند (بافت ضخیم می‎شود، فرو می‏ریزد و خونریزی می شود) درنتیجه رحم متورم و دردناک می‎شود و قاعدگی‎های سنگین و دردناک اتفاق می‎افتد.دلیل این بیماری مشخص نیست ولی معمولاً بعد از یائسگی از بین می‎رود. در زنانی که در اثر آدنومیوز دچار ناراحتی‎های شدیدی می‎شوند هورمون درمانی می‎تواند مؤثر باشد. برداشتن رحم (هیسترکتومی) می‎تواند این بیماری را درمان کند.

آشنایی با علائم آدنومیوز

این بیماری گاهی علامت یا نشانه‎ای ندارد یا ممکن است تنها ناراحتی‎های خفیفی داشته باشد. با این حال این علائم مشاهده می شود:

خونریزی‎های شدید و طولانی‎مدت در دوره قاعدگی

کرامپ‎های شدید و دردهای چاقومانند لگنی در طول قاعدگی (دیسمنوره)

دردهای مزمن و شدید لگنی

ممکن است در این حالت رحم بزرگ‎تر شود. گرچه ممکن است فرد از تورم رحم خود مطلع نباشد ولی فشار لگن می تواند باعث بزرگتر شدن بخش انتهایی شکم و تحریک‎پذیر شدن این نقاط شود.

علت ایجاد آدنومیوز

علت این بیماری هنوز مشخص نیست. فرضیه‎های مختلفی درباره علت ایجاد آن وجود دارد که عبارتند از:

رشد بافت تهاجمی: برخی متخصصان بر این عقیده‎اند که آدنومیوز نتیجه تهاجم مستقیم سلول‎های اندومتریال است. این سلول ها که رحم را پوشانده‎اند به طرف ماهیچه تشکیل دهنده دیواره رحم کشیده می‎شوند. زخم‎ها و بریدگی‎های رحم ناشی از عمل‎های جراحی مانند سزارین می‎تواند باعث تهاجم مستقیم سلول‎های آندومتر به دیواره رحم شود.

منشاء جنینی: به اعتقاد برخی متخصصان هنگام تشکیل اولیه رحم در دوران جنینی، آدنومیوز درون ماهیچه رحم ایجاد می شود که ناشی از بافت آندومتری باقی‎مانده است.

التهاب رحم مربوط به زایمان: براساس یک فرضیه دیگر بین زایمان و آدنومیوز ارتباط وجود دارد. التهاب رحم در دوره بعد از زایمان می‎تواند باعث از بین رفتن مرز طبیعی سلول‎های پوشاننده رحم شود. همچنین جراحی‎های رحم نیز می‎تواند تأثیر مشابهی داشته باشد.

منشاء سلول‎های بنیادی: براساس فرضیه ای که اخیراً مطرح شده است سلول‎های بنیادیِ مغز استخوان می‎توانند به ماهیچه رحم حمله کنند و در نتیجه آدنومیوز پدید آید.

صرف نظر از چگونگی ایجاد این بیماری، رشد آن به چرخه استروژن در بدن زنان بستگی دارد.

عوامل خطرساز آدنومیوز

داشتن سابقه جرّاحی رحم مانند سزارین یا برداشتن فیبروئید

زایمان

میانسالی

بیشتر موارد ابتلا به آدنومیوز (که به استروژن بستگی دارند) در زنان بین سنین 40 تا 50 سال اتفاق می افتد. در مقایسه با زنان جوان‎تر شیوع این بیماری در زنان میانسال می‎تواند به این علت باشد که این گروه از زنان بیشتر در معرض استروژن قرار داشته اند. با این حال، براساس تحقیقات اخیر می‎توان گفت که چنین شرایطی می‎تواند در زنان جوان‎تر نیز شایع باشد.

عوارض آدنومیوز

اگر فرد در دوره قاعدگی خونریزی‎های شدید و طولانی داشته باشد می‎تواند منجر به آنمی مزمن شود. آنمی باعث خستگی و سایر مشکلات مربوط به سلامتی در فرد می‎شود.

گرچه درد و خونریزی شدید خطرناک نیست ولی می‎تواند در روند زندگی بیمار اختلال ایجاد کند. ممکن است بیمار مجبور شود از انجام فعالیت‎های لذت‎بخشی که در گذشته انجام می‎داد خودداری کند. زیرا انجام آن فعالیت‎ها می‎تواند منجر به درد و خونریزی شود.

آشنایی با درمان آدنومیوز

تشخیص آدنومیوز

پزشک با توجه به موارد زیر می‎تواند به وجود آدنومیوز مشکوک شود:

علائم و نشانه‎ها

معاینه لگن که نشان‎دهنده بزرگ‎شدن یا تحریک پذیری رحم باشد

سونوگرافی رحم

انجام ام‎آر آی رحم

در برخی موارد ممکن است پزشک از بافت رحم برای آزمایش نمونه‎برداری کند (بیوپسی آندومتری) تا اطمینان یابد خونریزی غیرطبیعی رحم مربوط به مشکل جدی دیگری نیست. ولی نمونه‎برداری بافت آندومتری نمی‎تواند به پزشک در تشخیص دقیق آدنومیوز کمک کند.

تنها راه برای اطمینان از ابتلا به این بیماری، معاینه رحم بعد از هیسترکتومی است. ولی سونوگرافی و ام‎آرآی لگن می‎تواند به شناسایی علائم کمک کند.

سایر بیماری ها و مشکلات رحمی می‎توانند باعث بروز علائم و نشانه ‏هایی شبیه آدنومیوز شوند. به همین دلیل تشخیص دشوار است. چنین شرایطی عبارتند از: تومورهای فیبروئید رحم (لیومیوم)، رشد سلول‎های رحم در خارج از رحم (اندومتریوز) و رشد بافت اندومتر در پوشش داخلی رحم (پولیپ آندومتریال)

پزشک تنها بعد از تعیین اینکه سایر علل احتمالی نقشی در بروز علائم و نشانه‎ها ندارند می‎تواند نتیجه بگیرد که علائم ایجاد شده مربوط به آدنومیوز هستند.

آشنایی با درمان آدنومیوز

غالباً آدنومیوز بعد از دوره یائسگی از بین می‎رود. بنابراین، درمان این مشکل بستگی به این دارد که فرد چقدر به دورۀ یائسگی خود نزدیک است.

داروهای ضد التهابی: پزشک می‎تواند برای کنترل درد داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن (با نام تجاری Advil, Mortin IB,…) تجویز کند. بیمار مصرف داروهای ضدالتهابی را 2-1 روز قبل از شروع پریود آغاز می‎کند و در طول دورۀ قاعدگی مصرف آنها را ادامه می‎دهد. به این ترتیب از شدت درد و خونریزی کاسته می‎شود.

داروهای هورمونی: مصرف قرص‎های ضدّبارداری ترکیبی استروژن-پروژسترون یا پچ‎های حاوی هورمون یا حلقه‏ های واژینال می‎تواند خونریزی‎های شدید و دردهای ناشی از این بیماری را کاهش دهد. استفاده از کنتراسپتیوهایی که تنها حاوی پروژسترون هستند (مانند دستگاه‎های درون رحمی یا مصرف مکرر قرص‎های ضدّبارداری که اغلب منجر به آدنومیوز می‎شوند) نیز می‎تواند علائم بیماری را کاهش دهد.

هیسترکتومی: اگر دردها شدید بوده و سایر درمان‎ها مؤثر نباشند، پزشک ممکن است عمل هیسترکتومی (برداشتن رحم) را تجویز کند. برای کنترل بیماری برداشتن تخمدان ها لازم نیست.

درمان خانگی آدنومیوز

برای تسکین درد لگن و کرامپ‎های مربوط به این بیماری این راه‎حل‎ها را امتحان کنید:

استفاده از حمام آب گرم

 قراردادن پدهای گرم روی شکم

  • مصرف داروهای ضد التهابی که فروش بدون نسخۀ آنها آزاد است مانند ایبوپروفن (با نام تجاری Advil, Mortin IB,…).

زمان مراجعه به پزشک

وقتی بیمار در طول قاعدگی خود دچار خونریزی‎های شدید و طولانی‎مدت شود یا کرامپ‎های شدید داشته باشد، به طوری که باعث اختلال در فعالیت‎های روزمره فرد شود، باید به پزشک مراجعه کند.

برای اولین ملاقات با پزشک می‎توانید به پزشک خانواده یا متخصص زنان مراجعه کنید.

قبل از ملاقات با پزشک فهرستی تهیه کنید. این فهرست می‎تواند شامل موارد زیر باشد:

علائم و نشانه‎ها و زمان شروع آنها

تمام داروها، ویتامین‎ها و مکمل‎هایی که مصرف می‎کنید همراه با میزان مصرف آنها

اطلاعات پزشکی شامل سابقه زایمان و قاعدگی

سؤالاتی که می‎خواهید از پزشک بپرسید

از چه داروهایی می توانم برای بهبود علائم استفاده کنم؟

تحت چه شرایطی عمل جراحی را توصیه می‎کنید؟

آیا این مشکل بر توانایی بارداری من تأثیر می‎گذارد؟

اگر سؤالات دیگری به ذهن شما رسید تردید نکنید و آنها را از پزشک خود بپرسید.

سؤالاتی که پزشک از شما می‎پرسد

معمولاً این علائم چه موقع اتفاق می افتند؟

شدت علائم چقدر است؟

آخرین دورۀ قاعدگی شما چه زمانی بود؟

آیا می‎توانید باردار شوید؟

آیا از روش‎های کنترل بارداری استفاده می‎کنید؟ در این صورت از کدام روش استفاده می‎کنید؟

آیا این علائم مربوط به چرخه قاعدگی شما مربوط هستند؟

آیا چیزی باعث بهبود علائم در شما می شود؟

آیا چیزی  باعث تشدید علائم در شما می شود؟