زنان ، زایمان و نازایی
4.5
نوشته شده توسط زوپ

آمنوره

آمنوره یا فقدان قاعدگی اختلالی است که در آن فرد (زن یا دختر) یک یا چند دوره قاعده نمی‎شود. زنانی که حداقل سه دوره پیاپی قاعده نشوند و همچنین دخترانی که تا سن 15 سالگی دوره قاعدگی در آنها شروع نشده باشد، دچار این اختلال شده‎اند.حاملگی شایع‎ترین دلیل این بیماری است. علل دیگر این بیماری مربوط به مشکلات اندام های تولید مثلی یا غدد است که به تنظیم سطح هورمون ها کمک می کنند. درمان علل زیربنایی آمنوره می‎تواند این اختلال را از بین ببرد.

آشنایی با علائم آمنوره

علامت اصلی این بیماری فقدان دوره قاعدگی است. به جز فقدان دوره قاعدگی که یکی از نشانه‏ های آمنوره است، ممکن است فرد علائم دیگری را نیز تجربه کند. این علائم عبارتند از:

  ترشح شیر از سینه‎ها

  ریزش مو

  سردرد

 اختلالات بینایی

 پرمویی در صورت

دردهای لگنی

آکنه و جوش

عوامل متعددی می‎توانند در پدید آمدن آمنوره دخیل باشند. برخی از این دلایل در طول زندگی یک زن طبیعی هستند درحالیکه برخی دیگر از علل آمنوره مربوط به عوارض جانبی داروها یا نشان‎دهنده وجود مشکلات پزشکی هستند.

ممکن است یک زن در طول زندگی خود بنا به دلایل طبیعی دچار آمنوره شود. دلایلی همچون:

 بارداری

  شیردهی

یائسگی

پیشگیری از بارداری

ممکن است برخی زنانی که از قرص‎های ضدبارداری استفاده می‎کنند دوره قاعدگی نداشته باشند. حتی ممکن است بعد از قطع مصرف قرص‎های ضدّبارداری آغاز دوره قاعدگی و تخمک‎گذاریِ منظم مدتی طول بکشد. ممکن است روش‎های ضدّبارداری تزریقی یا کاشتنی نیز همانند برخی ابزار درون‎رحمی باعث ایجاد آمنوره شوند.

داروهای خاصی می‎توانند باعث توقف دوره قاعدگی شوند. برخی از این داروها عبارتند از:

داروهای ضدروان پریشی

داروهای شیمی‎درمانی

  داروهای ضدافسردگی

   داروهای فشار خون

داروهای مخصوص آلرژی و حسّاسیت

وزن کم: لاغری مفرط (حدود 10% کمتر از وزن طبیعی بدن) باعث اختلال در عملکرد بسیاری از هورمون های بدن و بطور بالقوه باعث تخمک‎گذاری منقطع می‎شود. زنانی که دچار اختلالات غذایی همچون بی‎اشتهایی (anorexia) یا مرض جوع (bulimia) هستند اغلب به خاطر این تغییرات غیرطبیعیِ هورمون‎ها قاعدگی آنان قطع می‎شود.

 ورزش و فعالیت‎های شدید: زنانی که در فعالیت هایی همچون باله که نیازمند تمرین های سخت و شدید است شرکت می کنند، ممکن است دچار اختلال در قاعدگی شوند. در زنان ورزشکار عوامل متعددی در فقدان قاعدگی نقش دارد. برخی از این عوامل عبارتند از: کاهش چربی بدن، استرس و مصرف زیاد انرژی

استرس: استرس و تنش روحی روانی می‎تواند بطور موقت عملکرد هیپوتالاموس را تغییر دهد. هیپوتالاموس ناحیه‎ای از مغز است که هورمون‎های تنظیم‎کننده چرخه قاعدگی را تنظیم می‎کند. استرس می‎تواند باعث توقف تخمک‎گذاری و قاعدگی شود. معمولاً بعد از فروکش کردن استرس دوره‎های منظم قاعدگی آغاز می‎شود.

عدم تعادل هورمونی

بسیار از مشکلات پزشکی می‎توانند باعث عدم توازن در عملکرد هورمون‎ها شوند. این شرایط عبارتند از:

سندرم تخمدان پلی کیستیک (pcos): در چرخه قاعدگی طبیعی سطح هورمون ها دارای نوسان است ولی سندرم تخمدان پلی‎کیستیک باعث افزایش نسبی سطح هورمون‎ها و تثبیت آنها می‎شود.

اختلال در عملکرد تیروئید: غدۀ تیروئید پرکار (هیپوتیروئیدیسم) یا غدۀ تیروئید کم ‏کار (هیپوتیروئیدیسم) می‎تواند باعث ایجاد اختلالات قاعدگی از جمله آمنوره شود.

تومور هیپوفیز: وجود تومور خوش‎خیم (غیرسرطانی) در غده هیپوفیز می‎تواند در عملکرد هورمون‎های تنظیم‎کننده قاعدگی اختلال ایجاد کند.

یائسگی زودرس: معمولاً دوران یائسگی از حدود سن 50 سالگی آغاز می شود. ولی، در برخی زنان ذخیره تخمک های تخمدان ها قبل از سن 40 سالگی کاهش می‎یابد و در نتیجه قاعدگی متوقف می‎شود.

مشکلات مربوط به اندام‎های جنسی نیز می‎تواند باعث ایجاد آمنوره شو‎د. از جمله می‎توان به این موارد اشاره کرد:

اِسکار رحم: سندرم آشیرمان وضعیتی است که در آن بافت اِسکار در دیواره رحم تشکیل می‎شود. چنین وضعیتی می‎تواند بعد از دیلاسیون و کورتاژ (D&C)، سزارین یا درمان فیبروئید رحمی پدید آید. اِسکار رحم مانع ساخت و ریزش طبیعی دیواره رحم می‎شود.

 فقدان اندام های تولیدمثلی: گاهی در دوره رشد جنین مشکلات ساختاری بوجود می‎آید و درنتیجه نوزاد دختری متولد می‎شود که فاقد بخش اعظمی از سیستم تولید مثلی همچون رحم، گردنه رحم یا واژن است. بنابراین، به‎دلیل فقدان سیستم تولیدمثلی چنین فردی در دورۀ بلوغ و بزرگسالی فاقد چرخه قاعدگی است.

ناهنجاری‎های ساختاری واژن: انسداد واژن می‎تواند مانع خونریزی قاعدگی محسوس شود. غشاء یا دیواره واژن می‎تواند جریان خروجی خون از رحم و گردنه رحم را مسدود کند.

عوامل خطرساز آمنوره 

عواملی که در ادامه به آنها می پردازیم می‎توانند خطر این بیماری را افزایش دهند.

سابقه خانوادگی: اگر در خانواده شما زنان دیگری نیز آمنوره را تجربه کرده باشند، ممکن است شما نیز زمینه ابتلا به آن را به ارث برده باشید.

اختلالات غذایی: اگر به اختلالات غذایی همچون مرض جوع یا بی اشتهایی مبتلا باشید، در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارید.

تمرین‎های ورزشی: تمرین‎های ورزشی شدید می‎توانند خطر ابتلا به آمنوره را افزایش دهند.

همچنین این بیماری عوارضی چون :

نازایی: فقدان دوره‏ های قاعدگی و درنتیجه آن عدم تخمک‎گذاری به این معنا است که زن نمی تواند باردار شود.

پوکی استخوان: اگر این بیماری به دلیل کاهش سطح استروژن باشد فرد در معرض خطر پوکی و ضعیف ‏شدن استخوان‎ها قرار دارد.

تشخیص آمنوره

پزشک برای بررسی مشکلات اندام‎های تولیدمثلیِ بیمار آزمایش‎های لگن تجویز می‎کند. اگر فرد تاکنون قاعده نشده‎باشد ممکن است پزشک برای بررسی اینکه آیا تغییرات بلوغ در بیمار پدیدار شده‎اند یا خیر سینه ‏ها و اندام‎های تناسلی را معاینه کند.

آمنوره می‎تواند نشانه یک مجموعه مشکلات هورمونی باشد. شناسایی دلیل اصلی این اختلال می‎تواند زمان‎بَر باشد و ممکن است برای تشخیص آنها به بیش از یک نوع آزمایش نیاز باشد.

برای شناسایی دلیل اصلی آمنوره آزمایش‎های مختلفی نیاز است. این آزمایش‎ها عبارتند از:

آزمایش بارداری: احتمالاً اولین آزمایشی که پزشک تجویز خواهد کرد آزمایش بارداری است تا از طریق آن احتمال بارداری رد یا تایید شود.

 آزمایش تیروئید: این آزمایش با اندازه‎گیری هورمون محرکه تیروئید (TSH) در خون صحّت عملکرد این غده را مشخص می‎کند.

  آزمایش عملکرد تخمدان‎ها: این آزمایش با اندازه‎گیری هورمون محرکه فولیکول (FSH) در خون صحّت عملکرد تخمدان ها را مشخص می‎کند.

 آزمایش پرولاکتین: کاهش سطح هورمون پرولاکتین می‎تواند نشانۀ وجود تومور غدۀ هیپوفیز باشد.

آزمایش هورمون مردانه: اگر فرد دچار پرمویی در صورت شود و صدای او تغییر کند (صدای بم) پزشک با انجام آزمایش، سطح هورمون‎های مردانه در خون بیمار را بررسی می کند.

آزمایش چالش هورمون

برای انجام این آزمایش باید بیمار به مدت 7 تا 10 روز داروهای هورمونی مصرف کند تا خونریزی قاعدگی تحریک شود. نتایج آزمایش چالش هورمون نشان می‎دهد که آیا قطع قاعدگی به دلیل کمبود استروژن است یا خیر.

پزشک براساس علائم و نشانه‎های مشاهده‎شده در بیمار و نتایج آزمایش‎های خون، آزمایش‎های دیگری را تجویز خواهد کرد. این موارد عبارتند از:

تصویربرداری اولتراسوند (سونوگرافی): در سونوگرافی با استفاده از امواج صدا تصاویری از اندام‎های داخلی ایجاد می‎شود. اگر بیمار هرگز قاعده نشده باشد پزشک برای بررسی هرگونه ناهنجاری احتمالی در اندام‎های تولیدمثلی سونوگرافی تجویز می‎کند.

سی‎تی‎اسکن: در سی تی اسکن پرتوهای اشعه ایکس در جهت‎های مختلف به بدن بیمار تابانده می‎شوند و از ساختارهای درونی بدن تصاویر مقطعی ایجاد می‎شود. تصاویر سی‎تی‎اسکن نشان می‎دهد که آیا وضعیت رحم، تخمدان‎ها و کلیه‏ ها طبیعی است یا خیر.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام‎آرآی): در این نوع تصویربرداری با استفاده از امواج رادیویی در یک میدان مغناطیسی قوی تصاویر دقیقی از بافت‎های نرم بدن ایجاد می‎شود. ممکن است پزشک برای بررسی وجود تومور هیپوفیز، ام‎آرآی تجویز کند.

اگر آزمایش‎های دیگر علت آمنوره را مشخص نکنند پزشک تست هیستروسکوپی تجویز می‎کند. در این تست یک دوربین کوچک و ظریف ازطریق واژن و گردنه رحم درون رحم فرستاده می‎شود تا قسمت داخلی رحم بررسی و معاینه شود.

آشنایی با درمان آمنوره

نوع درمان به علل اساسی پدید آورنده آن بستگی دارد. در برخی موارد قرص ‏های ضدبارداری یا هورمون درمانی می‎توانند باعث شروع مجدد چرخه قاعدگی شوند. وقتی آمنوره دراثر اختلالات تیروئید یا هیپوفیز ایجاد شود پزشک می تواند با استفاده از دارو آن را درمان کند. ولی، اگر دلیل آمنوره تومور یا انسداد ساختاری باشد احتمالاً انجام عمل جراحی لازم است.

برخی عوامل مربوط به سبک زندگی همچون فعالیت‎های ورزشی سنگین و زیاد یا خوراک ناچیز می‎تواند منجر به آمنوره شود. بنابراین، سعی کنید در زندگی بین کار، استراحت و تفریح تعادل ایجاد کنید. استرس‎ها و تعارض های زندگی خود را شناسایی کنید. اگر نمی‎توانید در زندگی خود استرس را کاهش دهید، از خانواده، دوستان یا پزشک خود کمک بگیرید.

مراقب تغییرات قاعدگی خود باشید و نگرانی‎های خود را با پزشک در میان بگذارید. تاریخ دوره‏ های قاعدگی خود را ثبت کنید. شروع دوره عادت ماهیانه، طول مدّت و هرگونه علامت آزاردهنده ‏ای را که تجربه کرده‎اید یادداشت کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر زنی سه دوره متوالی قاعده نشود یا اگر دختری تا 15 سالگی و بیشتر دوره قاعدگی را تجربه نکرده باشد، باید به پزشک مراجعه کند.

 برای اولین ملاقات با پزشک می توانید به پزشک خانواده یا متخصص زنان مراجعه کنید.

در اینجا اطلاعاتی در اختیار شما قرار می‎دهیم که به شما کمک می‎کنند برای ملاقات با پزشک آماده شوید. همچنین بدانید پزشک چه سوالاتی از شما خواهد پرسید.

به منظور آمادگی برای ملاقات با پزشک:

علائم مشاهده‎شده را با ذکر جزئیات بنویسید که عبارتند از:

  اگر زمان آخرین دوره قاعدگی خود را می‎دانید زمان شروع، تاریخ و طول مدت آن را یادداشت کنید.

 درباره اطلاعات پزشکی اصلی نکته‎برداری کنید: درصورتی که برای مشکلات و بیماری‎های دیگری تحت درمان هستید نام داروها، ویتامین‎ها و مکمل‎های مصرفی و میزان مصرف آنها را یادداشت کنید.

 سابقه خانوادگی خود را بررسی کنید: آیا مادر یا خواهران شما نیز دچار مشکلات قاعدگی بوده‎اند.

سؤالاتی را که می‎خواهید از پزشک بپرسید یادداشت کنید: ابتدا مهم‎ترین سوالات را یادداشت کنید تا درصورت کمبود وقت بتوانید سوالات مهم را بپرسید.

سوالاتی که باید از پزشک بپرسید 

  دلیل احتمالی توقف عادت ماهیانه در من چیست؟

آیا انجام آزمایش ضروری است؟ چگونه برای این آزمایش‎ها آماده شوم؟

 درمان‎های موجود برای این وضعیت کدامند؟ شما چه پیشنهادی برای وضعیت پیش‎آمده دارید؟

آیا بروشورهایی در این زمینه وجود دارد که ازطریق آنها اطلاعات کسب کنم؟ مطالعه مطالب کدام وب‎سایت‎ها را پیشنهاد می کنید؟

سوالاتی که پزشک ممکن است از شما بپرسد

هنگام مراجعه به پزشک، احتمالاً این سوالات را از شما خواهد پرسید:

 تاریخ آخرین دوره قاعدگی شما چه زمانی بوده است؟

آیا از نظر رابطه جنسی فعال هستید؟

 آیا می‎توانید باردار شوید؟

آیا از روش‎های کنترل بارداری استفاده می‎کنید؟

 آیا دچار تنش و استرس هستید؟

  آیا اخیراً بدون هیچ دلیلی کاهش یا افزایش وزن داشته‎اید؟

 هر چند وقت یکبار ورزش می‎کنید و در این صورت آیا ورزش‎های سنگین انجام می دهید؟

آیا مشکلات یا بیماری‎های دیگری نیز دارید؟