پوست ، مو و ناخن
0
سلولیت

سلولیت واژه ای برای توده های برجسته یا فرورفته بر روی ران، باسن و شکم است که در زنان نوجوان و مسن رایج تر است. با اینکه سلولیت بیماری خطرناکی محسوب نمی شود؛ اما ممکن است باعث خجالت فرد مبتلا شود.

اکثر معالجات این عارضه ازجمله ماساژ یا کرم ها مدعی تاثیر قابل توجهی در درمان دارند ؛ اما بیشتر آن ها چنین تاثیری ندارند. تحقیقات در حال بررسی معالجات ممکن برای این مشکل است. در این اثنا می توانید برای بهبود سلولیت اقدام کنید.

آشنایی با علائم سلولیت

سلولیت فرورفتگی یا برجستگی هایی بر روی پوست است؛ که گاهی اوقات به صورت بافت پنیر کتیج یا پوست پرتقال اند.

با فشردن پوست با انگشت (نیشگون  گرفتن) در قسمتی از بدن که دچار این مشکل است، مانند ران ها می توان سلولیت خفیف را مشاهده کرد. سلولیت شدید ظاهر پوست را ناصاف و دارای برجستگی یا فرورفتگی می کند.

این عارضه در ران ها رایج تر است، اما روی سینه، پایین شکم و بالای بازو هم ایجاد می شود.

در مورد علت ایجاد این عارضه اطلاعات زیادی وجود ندارد. این عارضه رشته های فیبروز بافت پیوندی که پوست را به عضلات زیرین متصل می سازد و لایه های چربی بین آن ها را درگیر می کند. با انباشته شدن سلول های چربی به پوست فشار وارد می شود و با گذشت زمان رشته های بافت پیوندی از بین می روند. در نتیجه  ظاهر پوست ناصاف یا برجسته می شود.

عوامل خطرساز سلولیت

این عارضه در زنان شایع تر از مردان است. درواقع بسیاری از زنان بعد از بلوغ دچار آن می شوند و علت آن است که در زنان بافت چربی معمولاً در ران ها و باسن پخش می شود که جزو نواحی رایج هستند. شیوع آن با افزایش سن بیشتر می شود؛ چون پوست خاصیت الاستیسیته خود را از دست می دهد.

افزایش وزن نیز ممکن است باعث تشدید  آن شود؛ اما برخی از افراد لاغر هم دچار این وضعیت می شوند. این بیماری ارثی است، بنابراین ژنتیک نقش مهمی در ابتلا به آن دارد. سبک زندگی غیرفعال نیز مانند بارداری احتمال ابتلا به سلولیت را افزایش می دهد.

آشنایی با درمان سلولیت

برای درمان بکار بردن تنها یک روش درمانی کارساز نیست. روش های زیر در بهبود موقتی ظاهر موثرند:

کاهش وزن

اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، کاهش وزن از طریق خوراک سالم و ورزش منظم به بهبود ظاهر ناصاف پوست کمک می کند؛ اما کاهش وزن و ورزش نمی تواند کاملاً آن را درمان کند.

لیزر و دستگاه رادیو فرکانسی

احتمالاً لیزر و دستگاه رادیو فرکانسی امید بخش ترین روش درمانی برای این عارضه است.

یک دستگاه با ترکیبی از ماساژ بافت، تکنولوژی رادیو فرکانسی و نور مادون قرمز و دستگاه دیگر با ترکیب ماساژ بافت و انرژی دیود لیزر، سلولیت را درمان می کند.

دستگاه سوم با رادیو فرکانسی عمیق و سطحی هم زمان سلولیت را درمان می کند.

هر سه دستگاه بعد از چندین جلسه می توانند این عارضه را بهبود بخشند و نتیجه طی 6 ماه حاصل می شود.

لیپوساکشن

بسیاری از افراد برای معالجه سلولیت از لیپوساکشن استفاده می کنند. جراح در لیپوساکشن با قرار دادن لوله باریکی در زیر پوست از طریق شکافی کوچک سلول های چربی را خارج می کند.

اگرچه لیپوساکشن باعث شکل دادن به بدن می شود؛ اما این عارضه را از بین نمی برد و حتی ممکن است ظاهر آن را بدتر کند. لیپوساکشن با کمک لیزر (شکل جدید و غیر تهاجمی درمانی که سلول های چربی را هم زمان با سفت کردن پوست نابود می سازد) نیز در درمان این وضعیت مؤثر است. این روش نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

درمان موضعی سلولیت

استفاده از کرم رتینول 3 درصد به میزان 2 بار در روز می تواند طی 6 ماه ظاهر را بهبود بخشد.

کرایولیپولیز

این فرآیند غیر تهاجمی و مورد تایید سازمان غذا و دارو نویدبخش بهبود این وضعیت است. این روش با انجماد لیپید در سلول های چربی باعث حذف چربی شکم و پهلو می شود.

با سه نوبت استفاده از کرایولیپولیز می توان 1 اینچ چربی را حذف کرد و 3 الی 4 ماه بعد بهبودی حاصل می شود.

اولتراسوند

در این فرآیند غیرتهاجمی از امواج صوتی برای کاهش چربی های هدف در شکم و ران ها استفاده می شود. نتیجه 2 یا 3 ماه بعد حاصل می شود که به شکل بهبود ظاهر سلولیت است.

درمان های جایگزین

دستگاه ها، محصولات و کرم های زیادی ادعا می کنند که در درمان این وضعیت موثرند؛ اما شواهد علمی زیادی در صحت این ادعا وجود ندارد. اگر روشی را برای درمان یافته اید که باعث بهبود پوست می شود باید بدانید که نتایج آن دائمی نیست.

موارد زیر تعدادی از روش های درمانی تبلیغ شده را نشان می دهد. به یاد داشته باشید که تأثیر آن ها در از بین بردن این وضعیت ثابت نشده است.

  • ماساژ محکم: بعضی از روش های درمانی بر پایه این مفهوم است که ماساژ محکم جریان خون را افزایش داده و باعث از بین رفتن سموم و کاهش مایع اضافه در نواحی مستعد سلولیت می شود. مثلاً در روشی بانام اندرمولوژی (که لیپوماساژ نیز نام دارد) از دستگاهی دستی برای مالش پوست بین غلتک استفاده می شود. احتمالاً بهبودی اندکی را در پوست خود مشاهده خواهید کرد؛ اما کوتاه مدت است.
  • مزوتراپی: در این فرآیند محلولی حاوی آمینوفیلین، هورمون، آنزیم، عصاره های گیاهی، ویتامین و مواد معدنی به زیر پوست تزریق می شود.البته این روش ممکن است عوارض ناخواسته ای داشته باشد که شامل عفونت، راش پوستی و برجستگی یا ناصافی پوست است.
  • کرم های سلولیت: کرم هایی با ترکیبات مختلف مانند ویتامین، مواد معدنی، عصاره گیاهی و آنتی اکسیدان ها که معمولاً برای معالجه سلولیت عرضه می شوند؛ اما شواهدی مبنی بر بهبود این عارضه با مصرف این کرم ها وجود ندارد. برخی از این محصولات ترکیباتی دارند که ممکن است باعث واکنش یا راش پوستی شوند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

سلولیت بیماری خطرناکی نیست و نیازی به معالجه ندارد. در واقع از نظر بسیاری از پزشکان مسئله ای طبیعی است. اگر در مورد ظاهر پوست خود نگران هستید می توانید به پزشک، متخصص پوست یا جراح پلاستیک مراجعه کنید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

تهیه لیست سؤال کمک می کند تا از ملاقات با پزشک حداکثر استفاده را داشته باشید. برخی از سوالات مهمی که باید در ارتباط با سلولیت از پزشک بپرسید عبارت اند از:

  • بهترین راه کار کدام است؟
  • روش درمانی مناسب من، مزایا و معایب آن کدم اند؟
  • هزینه معالجه چقدر است؟
  • این روش چه نتایجی را به دنبال دارد؟
  • آیا به پیگیری های دیگری هم نیاز است؟ چه نوع پیگیری؟