تب نوزاد و راه درمان آن

تب نوزاد و راه درمان آن

یبوست

یبوست در کودکان

غربالگری چشم دیابتی چیست؟

تب نوزاد و راه درمان آن یک واکنش طبیعی به شرایط مختلف بدن است که شایع ترین آن عفونت می باشد. تب هنگامی رخ میدهدکه دمای بدن به دلیل بالا آمدن ترموستات بدن به دمای بالاتر از حد معمول، افزایش می یابد. درجه حرارت بدن بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد را تب می گویند. حرارت بدن کودکان در حالت طبیعی بین ۳۶٫۸ تا ۳۷٫۲ درجه سانتی گراد در شبانه روز متغیر است. اگر حرارت کودک بیش از این حد باشد، کودک تب دارد. علت افزایش دمای بدن خیلی مهم است که به خاطر داشته باشید که تب به خودی خود بیماری نیست، معموالً میتواند یک عالمت برای بیماری یا مشکل خاص در بدن باشد.

دلایلی که میتوانند باعث ایجاد تب در کودکان شوند

  • عفونت: عفونت یا یک بیماری خاص میتواند عامل تب باشد. تب به بدن کمک میکند با تحریک مکانیزم های دفاعی طبیعی بدن، با عفونت ها مقابله کند.
  • پوشیدن لباس زیاد: نوزادان تازه متولدشده، اگر زیاد لباس بپوشند یا در محلی گرم قرار گیرند، تب میکنند زیرا به اندازه بچه های بزرگتر نمیتوانند درجه حرارت بدن خود را تنظیم کنند. اما ازآنجا که تب در نوزادان میتواند نشانه یک عفونت جدی باشد، حتی نوزادانی که زیاد لباس پوشیده اند هم باید توسط پزشک معاینه شوند.
  • واکسن ها: واکسن میتواند یکی از عوامل ایجاد کننده ی تب باشد، بچه ها و نوزادان گاهی بعد از واکسن دچار تب خفیف میشوند.
  • دندان در آوردن کودک: با اینکه دندان درآوردن هم باعث بالا رفتن جزئی دمای بدن میشود، اما اگر درجه حرارت بدن کودک بالاتر از ۱۰۰ درجه فارن هایت(۸٫۳۷ درجه سلسیوس) شود، نمیتواند دلیل اصلی تب باشد. برای تایید تب از یک دماسنج مطمئن استفاده کنید.
  • سرطان: تب‌های مداوم، به‌ویژه هنگامی که نوزاد عرق شبانه یا پوست بسیار رنگ‌پریده و مومی شکل دارد، از علائم مرتبط با سرطان نوروبلاستوما و لوسمی است.
  • بیماری‌های خودایمنی: تب در نوزادان می‌تواند با اختلال‌های خودایمنی مرتبط باشد. این نوع از اختلال‌ها شامل بیماری‌هایی مانند دیابت نوع ۱ و لوپوس بوده که تب یکی از اولین نشانه‌های لوپوس است.

روش های اندازه گیری تب نوزاد

  • مقعدی: ۳۶٫۶ درجه سانتیگراد تا ۳۸ درجه سانتیگراد (۹۷٫۹ درجه فارنهایت تا ۱۰۰٫۴ درجه فارنهایت)
  • دهان: ۳۵٫۵ درجه سانتیگراد تا ۳۷٫۵ درجه سانتیگراد (۹۵٫۹ درجه فارنهایت تا ۹۹٫۵ درجه فارنهایت)
  • زیر بغل: ۳۶٫۵ درجه سانتیگراد تا ۳۷٫۵ درجه سانتیگراد (۹۷٫۸ درجه فارنهایت تا ۹۹٫۵ درجه فارنهایت)
  • گوش: ۳۵٫۸ درجه سانتیگراد تا ۳۸ درجه سانتیگراد (۹۶٫۴ درجه فارنهایت تا ۱۰۰٫۴ درجه فارنهایت)

 بهترین روش برای اندازه گیری درجه حرارت بدن کودک با دما سنج

همانطور که هر پدر یا مادری میداند، گرفتن دمای بدن بچه ای که احساس بیماری دارد کار سختی است بهترین روش برای اندازه گیری درجه حرارت بدن، به سن کودک و اخلاق و روحیه او بستگی دارد. برای بچه های کمتر از سه ماهه، بهترین و دقیق ترین عدد اندازه گیری با استفاده از دماسنج های دیجیتال به صورت مقعدی حاصل میشود. دماسنج های الکترونیکی گوش برای نوزادان کمتر از سه ماهه توصیه نمیشود زیرا کانال گوش آنها معمولا خیلی کوچک است.

برای بچه های بین سه تا چهار ساله، میتوانید از دماسنج های دیجیتال به روش مقعدی یا دماسنج الکترونیکی گوش استفاده کنید. همچنین میتوانید از دماسنج دیجیتال به روش زیربغل نیز استفاده شود، گرچه دقت کمتری نسبت به سایر روشها دارد.

برای بچه های چهار سال و بالاتر، معمولا میتوانید از دماسنج دیجیتال به روش دهانی استفاده کنید. اما بچه هایی که زیاد سرفه میکنند یا بخاطر کیپ بودن بینیشان، از دهان نفس میکشند ممکن است نتوانند دهانشان را به اندازه کافی بسته نگه دارند. در اینگونه موارد، میتوانید از روش پرده صماخ گوش با استفاده از دماسنج الکترونیکی گوش یا روش زیربغلی با استفاده از دماسنج دیجیتال استفاده کنید.

گرفتن دمای مقعدی کودک به چه صورت است

سر دماسنج را با مادهای مثل وازلین چرب کنید. فرزندتان را به یکی از دو حالت زیر قرار دهید :روی پاهایتان یا روی یک سطح صاف و محکم به صورت دمر بخوابانید و کف دستتان را روی کمر او قرار دهید. او را به صورت طاق باز با پاهای خم شده به سمت سینه بخواب انید و دستتان را روی پشت و ران های او قرار دهید.

با دست دیگرتان، دماسنج چرب شده را حدود ۲٫۱ تا ۲٫۵ سانتی متر وارد دریچه مقعد کودک کنید. درصورت مقاومت کودک، کار را متوقف کنید.

دماسنج را بین انگشت دوم و سوم خود نگه دارید. سعی کنید فرزندتان را آرام کنید و همانطور که دماسنج را سر جای خود نگه داشته اید آرام آرام در گوشش زمزمه کنید. صبر کنید تا تعداد درست صدای بیپ یا هر نشانه هشدار دیگری که نشان میدهد دماسنج آماده خواندن است، را بشنوید. عدد را همراه با ساعت روی صفحه بنویسید.

روش گرفتن دمای دهانی کودک

انجام این کار بسیار ساده است و نیاز به همکاری کودک دارد برای گرفتن دمای دهانی، باید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه از خوردن یا آشامیدن فرزندتان گذشته باشد و مطمئن شوید که آدامس یا آبنبات در دهان کودک نباشد.

نوک دماسنج را زیر زبان کودک قرار داده و از او بخواهید که دهانش را ببندد. به او یادآور شوید که نباید حرف بزند یا دهانش را باز کند. کمی استراحت کند و به طور عادی از بینی نفس بکشد.

صبر کنید تا تعداد درست صدای بیپ یا هر عالمت دیگری که نشان میدهد دماسنج آماده خواندن است را بشنوید. عدد را در کنار ساعت روی صفحه یادداشت کنید.

روش گرفتن دمای زیربغلی کودک

این راهی ساده برای گرفتن دمای بدن کودک است. بااینکه به اندازه دمای مقعدی یا دهانی در کودکانی که همکاری بیشتری دارند دقیق نیست اما برخی والدین ترجیح میدهند از این روش اندازهگیری دما استفاده کنند، مخصوصاً برای بچه هایی که نمیتوانند دماسنج را در دهان خود نگه دارند.

لباس کودک را درآورده و دماسنج را زیر بغل او قرار دهید) دماسنج فقط باید با پوست تماس داشته باشد نه لباس.

دست کودکتان را به سمت سینه او خم کنید تا دماسنج زیربغل او نگه داشته شود. صبر کنید تا تعداد درست صدای بیپ یا هر عالمت دیگری که نشان میدهد دماسنج آماده خواندن است را بشنوید. عدد را در کنار ساعت روی صفحه یادداشت کنید.

نکاتی مهم که باید به آن توجه کنیم:

هیچوقت درست بعد از حمام کردن یا موقعی که زیر پتو بوده است دمای بدن فرزندتان را نگیرید زیرا میتواند بر عدد به دست آمده تاثیر بگذارد. هیچوقت موقع گرفتن دمای بدن فرزندتان، او را تنها رها نکنید.

چه زمانی برای تب بالا به پزشک مراجعه کنیم

بیشتر علت‌های تب در نوزاد و راه درمان آن به دلیل عفونت‎های رایج یا واکنش نسبت به واکسن است و اغلب بدون تماس با پزشک می‌تواند درمان شود. اما به‌عنوان یک مادر باید دقت کنید که اگر تب نوزاد شما قطع شود و دوباره برگردد، بیش از سه روز طول بکشد یا همراه با تشنج و علائم مننژیت باشد، باید بلافاصله با یک دکتر تب اطفال تماس بگیرید. نوزادان زیر سه ماهه که درجه حرارت بدنشان ۴٫۱۰۰ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سلسیوس) یا بالاتر باشد. بچه های بزرگتری که دمای حرارت بدنشان بالاتر از ۲٫۱۰۲ درجه فارنهایت (۳۹ درجه سلسیوس) باشد.

در موارد زیر برای بچه های بزرگتری که تبی کمتر از ۲٫۱۰۲ درجه فارن هایت (۳۹ درجه سلسیوس) دارند، باید به پزشک مراجعه شود.

  • در نوشیدن مایعات سرباز میزند و به اندازه کافی مایعات مصرف نمیکند
  • دچار اسهال مداوم یا استفراغ شده است.
  • نشانه هایی از کم آب شدن بدن در او مشاهده میشود (کمتر از حد نرمال ادرار دارد، موقع گریه کردن اشک از چشمان او نمیآید ،هوشیاری و فعالیت جسمی کمتری نسبت به مواقع عادی دارد).
  • از یک چیز بخصوص شکایت دارد) مثالً گلودرد یا گوشدرد
  • هنوز بعد از ۲۴ ساعت(در بچه های زیر ۲ سال) یا ۷۲ ساعت (در بچه های بالای ۲ سال) تب دارد.
  • بطور مداوم تب دار میشود، حتی اگر تب او هر شب فقط چند ساعت طول بکشد.
  • مشکل جسمانی مزمن مثل بیماری قلبی، سرطان، لوپوس یا کم خونی دارد.
  • روی بدن او جوش دیده می شود.
  • موقع ادرار درد دارد.

پایین اوردن تب نوزاد

روش های پایین آوردن تب کودک

مهم‌ترین چیزی که باید در مورد تب نوزاد و راه درمان آن درک کرد، این است که آن‌ها را بر‌اساس شیوه رفتار کودک و نه عدد روی دماسنج، درمان کنید. همچنین تا زمانی که کودک شما به‌طور طبیعی بازی می‌کند و خندان و بازیگوش است، نیازی به نگرانی نیست. استفاده از کمپرس سرد یکی دیگر از راهکارهای کاهش تب نوزاد است، به‌محض مشاهده تب در نوزاد خود، اولین اقدامی که باید انجام دهید قرار دادن یک دستمال مرطوب خیس و سرد روی پیشانی او است. با تبخیر آب، تب نوزاد کاهش پیدا خواهد و دمای بدن او سریعا پایین می‎آید. زمانی که حس کردید پارچه گرم شده است، آب آن را بگیرید و مجددا در کاسه آب سرد فرو کنید و روی پیشانی نوزاد خود بگذارید تا تب او کمتر شود.

  • لباس های کودک را کم کنیم.
  • سعی کنید از لباس های گشاد و نخی استفاده کنید.
  • درجه حرارت اتاق را کم کنید.
  • روی کودک را با پتو نپوشانید.
  • تن شویه کردن کودک با آب، تب را زود تر از هوا از بدن دور می کند بنابراین حمام باعث کاهش دما می شود و اثر داروها را بیشتر می کند. از حمام ولرم استفاده کنید اگر دمای آب مقداری کمتر از دمای بدن باشد موجب کاهش تب می شود.
  • کودک را تشویق به خوردن مایعات کنید. شیر خواران را مرتب شیر دهید. تب باعث کاهش آب بدن می شود بنابراین سعی کنید برای افزایش آب بدن به کودک نوشیدنی بدهید. آب خالص بهترین انتخاب است اما می توان آب میوه رقیق شده نیز به کودک داد.
  • مراقب نشانه های کم آبی بدن مثل ادرار کم ، ادرار غلیظ و پررنگ و خشک شدن دهان و لب ها باشید.
  • استفاده از تب برها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *