ف.ح
عنوان :

زانو

متخصص ارتوپدی
سلام دکتر . مدارک پزشکی مادرم رو براتون ارسال کردم تا نظر جنابعالی رو بدونم . آیا نیاز به عمل داره یا نه ؟ اگر نیاز زه عمل هست کدوم زانو اولویت داره ؟ درضمن زانوشون ورم داره و اکثرا زانو بند میبندن .

با سلام
لطفا به این سوالات جواب بدید که بتونم درست تر راهنماییشون کنم. سن مادر رو بفرمائید. آیا درد زیادی دارن که رفتم به خرید و کارهای روزمره رو مختل کرده؟ از توالت ایرانی میتونن استفاده کنن؟ نوع عملی که بهشون گفتن تعویض مفصل بوده یا آرتروسکوپی؟

در سن مادر شما دردهای مبهم زانو بسیار شایع است. در زانو استخوان ران و استخوان ساق پا به کمک دو منیسک داخلی و خارجی روی هم قرار گرفته اند و به کمک رباط های صلیبی و عضلات اطراف زانو به هم متصل هستند. منیسک ها را مانند واشر لاستیکی شیر آب تصور کنید که به تدریج از بین میروند. در فرایند آرتروز زانو نیز منیسک ها به تدریج از بین میروند. ولی متاسفانه امکان جایگزینی آنها در حال حاضر وجود ندارد و مواردی که از جسد جایگزین می شود به خوبی موفقیت آمیز نبوده اند. رباط های صلیبی نیز با افزایش سن و کارکرد زیاد به تدریج قدرت خود را از دست میدهند و بعضی از رشته های آنها پاره میشود. بااینکه در سنین جوانی بازسازی رباط ها یک عمل کاملا موفقیت آمیز میباشد در سنین بالای 40 سال و مخصوصا بالای 50 سال معمولا عملکرد مناسبی ایجاد نمی کنند.
با این توضیحات، اتفاقاتی که در زانوی مادر شما گزارش شده کاملا برای سن ایشون طبیعیه. آسیب منیسک ها و رباط های صلیبی. در صورتی که این زانوها به حال خود رها بشن و فشار روی اونها زیاد باشه آرتروز شدید ایجاد میشه که تعویض مفصل نیاز داره.
برای درمان ایشون باید عضلات اطراف مفصل تقویت بشن تا جایگزین مناسبی برای آسیب عناصر داخلی باشن. اول از اصلاح سبک زندگی شروع کنید. توالت ایرانی برای این سن اصلا به صلاح نیست. نماز خواندن، غذا خوردن و همه کارهای نشسته باید به پشت میز منتقل بشه تا فشار از زانوها برداشته بشه. وزن حتما باید اصلاح و با کمک متخصص تغذیه بسته به قدشون تنظیم بشه. هر فشار اضافه به زانو باعث تخریب بیشتر میشه. هر یک کیلو وزن کمتر مساوی با درد کمتر خواهد بود. از ورزش به هیچ وجه غافل نشن. ورزش های آبی این مزیت رو دارن که با کمک آب فشار وزن از روی زانوها برداشته میشه و حرکت کردن در مقابل مقاومت آب به تقویت بیشتر عضلات کمک می کنه. پیاده روی روزانه رو با هفته ای دوبار پیاده روی در آب موثرتر و با نشاط تر کنید. روحیه در سن ایشون بسیار مهمه. بسیاری از دردها صرفا عصبی-عضلانی هستن و هیچ منشا جسمی ندارن. شما خودتون بهتر میتونید در این زمینه کمکش کنید. خود ورزش و بیرون رفتن هم به روحیه ایشون کمک می کنه . از همکاران فیزیوتراپ حتما کمک بگیرید. یک فیزیوتراپ دلسوز و کار بلد میتونه تمام دردهای شما رو از بین ببره.
و اما جراحی. زانوی ایشون آرتروز بسیار خفیفی داره. بنابراین جراحی تعویض مفصل به طور کلی منتفی است. مگر اینکه با تمام مواردی که گفتم و بعد از حداقل 30 الی 40 جلسه فیزیوتراپی واقعا دردی داشته باشن که زندگی روزمره ایشون رو مختل کرده باشه.
در مورد آرتروسکوپی، در مقالات و کتاب های امروزی دلیل محکمی در تایید این روش در سن بالا آورده نشده و به طور کلی اثربخشی این کار به نسبت هزینه انجامش برای سیستم بهداشتی که خودش هزینه بیمار رو تقبل می کنه (در دنیا) به اندازه کافی نبوده. با این حال از نظر منطقی وقتی یک سری بافت اضافه در زانو وجود داشته باشه، برداشتن اونها با آرتروسکوپ که یک عمل غیرتهاجمی محسوب میشه میتونه مفید باشه یا لااقل بی ضرر باشه. با در نظر گرفتن هزینه انجام کار، خطرات بیهوشی و احتمال عوارض ساده ای که ممکنه بعد از هر جراحی کوچک ایجاد بشه خودتون میتونید تصمیم بگیرید که این کار رو انجام بدید یا نه.
در مورد سمت جراحی هم چون نظر من رو درمان غیرجراحی هست نظری ندارم. ولی به هر حال اولویت ما در درمان بیماران درد بیمار هست نه رادیوگرافی و ام آر آی. یعنی حتی اگر بیمار در عکس آرتروز شدیدتری در پای راست داشته باشه ولی از درد شدید پای چپ شاکی باشه، عمل کردن پای راست به مریض کمکی نمی کنه.
موفق باشید.

ممنون دکتر از توضیحات کاملتون. .پاینده باشید
سلام دکتر
سنشون 55 سال .
زانوشون درد نداره ولی وقتی زیاد وایمیستن ورم میکننه . اکثرا زانو بند میبندن
اگر ناچار باشن بله میتونن از توالت ایرانی استفاده کنن.
دکتر بهشون گفتن عمل ترمیم مینیسک هست که با لیزر انجام میشه .