م.ح
عنوان :

سردرد

متخصص نوروسرجری(جراحی مغز و اعصاب)
با عرض سلام و وقت بخیر
پسر 22 ساله قد 180 وزن 58 دانشجوی پزشکی هستم سعی میکنم شرح حال کامل خدمتتون عرض کنم دکتر ممنونم از وقتی که میذارید.
سال گذشته خرداد ماه چند بار دچار سردردها و ناراحتی های گوارشی شدم که تا حدی از فعالیت های روزانه منو بازمیداشت. در نهایت به متخصص نورولوژی ارجاع داده شدم. ایشون از من تاریخچه گرفتن و احتمال میگرن رو مطرح کردن. درخواست MRI دادن و پروپرانول 10 دو بار در روز تا زمان تشخیص قطعی واسم تجویز کردن. جواب MRI چند هفته بعد آماده شد متاسفانه چون توی جواب همه موارد نرمال ذکر شده بود و علائم بهبود پیدا کرده بود برای ادامه درمان مراجعه نکردم. امسال خرداد دوباره همون علائم شروع شد بطوریکه در یک ماه گذشته 4 بار دچارش شدم و هر بار علائم کمتر از یک روز ادامه پیدا میکرد اما بار اخر از هفته پیش شروع شده و علائم هنوز ادامه داره و این قضیه خیلی منو نگران کرده که بیماریم داره پیشرفت میکنه.

سردردها معمولا ناحیه پشت چشم و تمپورال سر و در صورتی که شدید تر باشه پشت سر و درنهایت کل سر رو شامل میشه. بعضی مواقع درد یک طرفه هست یا یک سمت بیشتر احساسش میکنم اما بیشتر مواقع مخصوصا وقتی شدت میگیره دو طرفه هست. درد بصورت فشارنده هست اما معمولا در یک قسمت کم و زیاد میشه که نمیدونم میشه بهش ضربان دار بگم یا نه. حساسیت زیادی به نور و صدا ندارم اما حس میکنم وقتی چشمام رو بپوشونم و فضا تاریک باشه دردم بهتر تسکین پیدا میکنه. توی این مدت اینطور متوجه شدم که فعالیت زیاد با گوشی و گرسنگی باعث تشدید این سردردها میشه.

این علائم معمولا با چند ساعت استراحت و یک قرص مسکن بهبود پیدا میکرد اما از یک هفته پیش ادامه داره و سرگیجه و گیجی هم به علائم قبلی اضافه شده عوضش علایم گوارشی چندانی ندارم. روزهای اول سرگیجه بطوریکه بود که احساس میکردم اتاق خیلی آروم جابجا میشه و بعد جاشو به احساس گیجی داد که الان اغلب مواقع دارم و باعث میشه نتونم مطالعه کنم. از همون هفته قبل مصرف پرانول رو شروع کردم و دو تا 20 میلی گرم صبح و شب میخورم. علائم مقداری بهتر شده اما کامل رفع نمیشه.

امروز هم به متخصص نورولوژی مراجعه کردم اما اجازه ندادن علائم رو بگم و زود واسم نسخه و تکرار MRI نوشتن. نسخه ریزاتریپتان برای شروع درد و ایندومتاسین دوبار در روز نوشتن اما حس خوبی به تشخیص و درمان ایشون ندارم برای همین خواستم از شما مشاوره بگیرم. دکتر لطفا راهنماییم کنید الان دوره امتحانات هم هست و نمیدونم با این وضعیت چطور میتونم مطالعه کنم. این مدت هم راجب میگرن و سردرهای تنشی مطالب زیادی خوندم. نمیدونم چه کاری کنم تا جلوی پیشرفت این علائم گرفته بشه. ازنیکه پیامم طولانی شد عذرمیخوام و از وقتی که گذاشتین تشکر میکنم

سلام آقای دکتر
من شرح حال شما را خواندم و بسیار خوب تشریح کردید
ولی از سابقه فامیلی برای سردرد مثلا در مادر ، پدر، خواهر و برادر، دایی، خاله، و عمو عمه، و بچه های آنها
آیا سابقه تروما به سر بوده یانه و یا بیماری یا دیگر مثلا سینوزبت، مننژیت، و غیره
در تشخیص اول بنظر شما سردرد میگرنی دارید ، که این سردرد میتواند حتی بعد از یک دوره باشدت کمتر و کنترل کوتاه مدت، دوباره با شدت بیشتری عود کند، و در زمان سردرد محیط های آرام و تاریک در تسکین درد کمک مبکند،
این بیماری میتواند بر یک اساس خانوادگی در افراد مساعد بروز کند، مثلا اگر کسی از اقوام نزدیک بخصوص والدین دچار میگرن باشند میتوانند الگوی رفتاری برای شخص باشند که در مقابل استرس ها، واکنش عصبی و تظاهراتی مانند سردرد، قلب درد ،یا دل درد و غیره را از خود مانند آنها را نشان دهد.
نکته دیگر این بیماری بر دو پایه عروقی و عصبی است ، تغییرات دوی خون در عروق مغزی را که موجب تغییرات قطر عروق و تحریک فیبر های درد میشود را میتوان با دارو هایی کنترل کرد، ولی قسمت عصبی در حقیقت روانی قضیه بستگی به خود بیمار دارد، برای همین بیماری میتواند در یک فرد خوب کنترل شود و عود نکند، و در دیگری اصلا دارو نتواند اثر کند و یا عود های مکرر بو غیره باشد، و این حالت عصبی بدین معنی است که شما چقدر استرس پذیر باشید، یک مثال میزنم تا بهتر متوجه شوید، مثلا دو ماشین در خ روبروی هم قرار میگیرند (این عمل یا کنش است) واکنش ها تجربه شده به چند صورت است، یکی دست تکان میدهد و عذر خواهی میکند، ویا دستش را روی بوق میگذارد و چند تا فحش میدهد، و یا از ماشین پیاده شده درگیری لفظی و یا فیزیکی ایجاد میکند (این عکس العمل یعنی واکنش) این حرکات هرکدام قدر خاصی بما استرس وارد میکند، در حالت اول سما ممکنه بعداز چند دقیقه موضوع فراموش کنید، در حالت دوم برای چند ساعت تحت تنشن هستید و در حالت های بعد ممکنه تنشن برای چند روز و یا بخاطر عواقب بد برای چند سال برای فرد موجب شود، پس باید ما یاد بگیریم چه واکنش مناسبی را برای چه کنشی بر اساس ارزشش از خود نشان دهیم و چه دوز استرسی را بخودمان وارد کنیم،
پس در درجه اول سعی در کمتر شدن استرس پذیری باشید،
داروی پروپرانول در حد 10 میلی گرم و روزانه چه درد دارید درچه درد ندارید، میل کنید،
قرص دولکسی کپ 20 میلی گرم و یا ایمی پرامین 10 میلی گرم با همان دستور بالا
قرص ریزاتریپتوفان بهترین زمان مصرف اش ، موقعی هست که شما احساس میکنید حالتان طوری است که ممکنه سردرد بیاید براتون، یعنی هنوز سردرد شروع نشده یک عدد آن میل شود، که معمولا سردرد شروع نمیشود، در زمان سردرد نخورید چون بدتر میکند
در آخر در صورت عدم جواب به داروی تریپتوفان از یک آستامینوفن کدئینه و یا هر مسکنی موثری را استفاده میکند بکار برید
با توجه عود سردرد من موافق انجام MRI مغز و حتی کاملتر یعنی با وبدون تزریق Gd هستم ،
لطفا بعد انجام آن و بحث های بیشتر دار تماس باشید